Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 05 mar 2021, 01:39

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 228 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela 17 lut 2013, 03:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 sie 2011, 15:17
Posty: 389
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Miś, dopiero teraz taki piękny pomysł dajesz;)

Piotrowy teoretycznie masz rację. Ja wyszedłem z założenia, że i tak mam już 8 przełączników, które mogę podpiąć pod kanały 5-6-7-8. Przełączniki w Futce są bardzo wygodne. Potencjometry według mnie nie. Tymi tylnymi zawsze "przestrzelam" centrum, a przednie mi się mylą, gdy mam gogle na oczach ;-).

Hiro, nie narzekaj, Sanwa jest okej, do tego widzę, że starannie rozbudowana, ja niedawno młodemu adeptowi lotnictwa skleciłem 7 kanałową aparaturę ze starego i niedziałającego 4 kanałowego GWS-a, gdzie elektronikę zastąpiłem płytką arduino, a moduł to stary hitec 40mhz. Chłopak lata acro sprawniej ode mnie ;-). Takie to hobby, że dopiero z czasem przesiadamy się na coraz to lepszy sprzęt, a kiedy już mamy na niego środki, to nie mamy czasu...

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
modelepodwodne.pl plus zabawy FPV.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 08 mar 2013, 04:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 sie 2011, 15:17
Posty: 389
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Sorry za post pod postem, ale edytowanie poprzedniego o kompletnie innym temacie nie miałoby po prostu sensu...

Artu pisze:
miś pisze:
Artu, ja bym tak nie pisał, chyba że sprawdzałeś że frsky będzie w stanie przenieść więcej niż 8 kanałów.

Kiedyś to sprawdzę :mrgreen:


Artu się chyba nie palił do tego, więc ja sprawdziłem przed chwilą ;-) . FRSKY z PPM OUT nie jest w stanie przenieść więcej niż 8 kanałów. Ani 10, ani 12 kanałów, niestety.

Za to RVOSD łyka 12 kanałów z epxandera jak młody pelikan :-)
Następny w kolejności Thomas i Rmilec, tylko też mi trochę czasu brakuję...

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
modelepodwodne.pl plus zabawy FPV.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 08 mar 2013, 13:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
W thomasie spotkałem się z dwoma wersjami odbiorników. Nadajnik zawsze łyka 12ch, ale jedne odbiorniki wystawiają 11ch PWM i dwunastokanałowego PPM'a jednocześnie, a inny model działa w zależności od ilości kanałów po stronie nadajnika. Jak mu zapodamy 12CH to wystawia 12ch PWM czyli na 12 serw. Jak mu zapodamy 11ch, to wystawia 11ch PWM + na wyjściu 12 jedenasto kanałowy PPM jednocześnie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 08 mar 2013, 17:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 sie 2011, 15:17
Posty: 389
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
miś pisze:
W thomasie spotkałem się z dwoma wersjami odbiorników. Nadajnik zawsze łyka 12ch, ale jedne odbiorniki wystawiają 11ch PWM i dwunastokanałowego PPM'a jednocześnie, a inny model działa w zależności od ilości kanałów po stronie nadajnika. Jak mu zapodamy 12CH to wystawia 12ch PWM czyli na 12 serw. Jak mu zapodamy 11ch, to wystawia 11ch PWM + na wyjściu 12 jedenasto kanałowy PPM jednocześnie.


To sporo mi wytłumaczyłeś, nowe odbiorniki Thomasa można zakupić w dwóch wersjach - różniących się softem, tylko bardzo słabo mają to na stronie wytłumaczone. Teraz już wiem o co im chodziło. W wersji 4, bo pewnie o niej mówisz to właśnie loteria.

Miś, to przy okazji zapytałbym się czy ppm można podzielić kablem Y bez negatywnych konsekwencji? Np. rozdzielić do RVOSD (które ma obsługę 12 kanałów po ppm, ale wyjść PWM daje tylko 9) oraz do zwykłego dekodera ppm->pwm, żeby uzyskać pozostałe kanały?

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
modelepodwodne.pl plus zabawy FPV.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 09 mar 2013, 01:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Jakub_RC pisze:
Miś, to przy okazji zapytałbym się czy ppm można podzielić kablem Y bez negatywnych konsekwencji?
Oczywiście. Dziel do woli (no prawie, bo 10 dekoderów na raz może już nie wysterować ;-) )

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 30 maja 2013, 21:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 sie 2011, 15:17
Posty: 389
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Hej,

Tak jakoś wyszło, że spod mojej ręki wyszła kolejna 10C z expanderem od Misia. Tym razem dla kolegi Olka z naszego forum.

Obrazek

A tu dwie siostry obok siebie ;-) :

Obrazek

Oczywiście wszystko śmiga elegancko - expanderek konfiguruje się podłączając do jednego z trójpinowych gniazd z tyłu. Jest też przełącznik "dip" do zmiany banków pamięci lub wyłączania permanentnego expandera. Drugie gniazdo służy do podłączania LRS-ów.

Obrazek

Z lewej młodsza, z prawej moja ;-)
Naprawdę fajny sprzęt ten expander - polecam każdemu.

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
modelepodwodne.pl plus zabawy FPV.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 29 sie 2013, 13:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 sie 2011, 19:57
Posty: 985
Lokalizacja: Nowy Sącz
z przyjemnością raportuję iż od dłuższego czasu też jestem posiadaczem PPM Expandera Misia.
z powodzeniem rozszerzyłem funkcjonalnosć 6ch aparatury KDS K7X.

tu pełny opis:
http://fpvdrones.pl/?q=node/40

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
----------------------
http://www.fpvdrones.pl
Encyklopedia FPV, RC Heli i nie tylko...
Szkolenie VLOS - pomoc w samokształceniu.

Realis familiam pater, mater et filii est.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 29 sie 2013, 13:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3105
Lokalizacja: Warszawa
Może już Miś coś poprawił w kwestii skokowej pracy serw w komplecie z Dragon Linkiem :roll: . Latać się da, ale trochę niefajnie wygląda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 29 sie 2013, 14:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Nie miałem możliwości. Nie mam DragonLinka aby sprawdzić co mu nie pasuje w sygnale PPM. Jakieśtam poprawki były, ale nic istotnego. Ostatnia wersja softu to 1.02.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 29 sie 2013, 18:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3105
Lokalizacja: Warszawa
miś pisze:
Nie mam DragonLinka aby sprawdzić co mu nie pasuje w sygnale PPM.

Ale Piotr mówił, że w Thoamsie ma też podobny efekt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 29 sie 2013, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Ale tylko na analogowych serwach. Bo one nie bardzo lubią niższego odświeżania niż 50Hz, a powyżej 8 kanałów musi być wolniej aby kanały się pomieściły w ramce PPM.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 29 sie 2013, 21:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 sie 2011, 15:17
Posty: 389
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Piotrowy pisze:
Ale Piotr mówił, że w Thoamsie ma też podobny efekt.


A to ciekawe. Mam thomasa i używam z nim expandera w trybie 11 kanałów, a ruch mam płynniejszy niż przy range linku i rmilecu (8 kanałów futaby).

Tyle, że ja zawsze wyciągam z Thomasa tylko PPM i potem dekodowuje go z dala od odbiornika - może tu leży różnica?

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
modelepodwodne.pl plus zabawy FPV.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 30 sie 2013, 00:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Ale pędzisz tym serwa czy jakieś FC. Na FC oraz na cyfrowych serwach (a może i na coniektórych analogowych) nie zauważysz różnicy. Ale są takie które jak to Piotr określił "chodzą trochę kwadratowo" jak dostają PWM wolniejszy niż 50Hz. Bardzo szybki ruch jest OK, powolny też, ale taki pośredni daje efekt skokowej pracy serwa.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 30 sie 2013, 02:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 sie 2011, 15:17
Posty: 389
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Tylko i wyłącznie analogowe serwa do dekodera PPM. Używanie serw cyfrowych w samolocie, którym lata się spokojnie i majestatycznie według mnie trochę mija się z celem :-)
Sprawdzę, czy różnica pojawia się, jeśli podłączy się serwa bezpośrednio do odbiornika. Podejrzewam, że dekoder PPM foxtecha może mieć właściwości "wygładzające".

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
modelepodwodne.pl plus zabawy FPV.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 30 sie 2013, 10:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3105
Lokalizacja: Warszawa
Jakub_RC pisze:
Tylko i wyłącznie analogowe serwa do dekodera PPM. Używanie serw cyfrowych w samolocie, którym lata się spokojnie i majestatycznie według mnie trochę mija się z celem :-)

No właśnie. Ja używam serw analogowych. Odbiornik DL ma wyjście PPM, jest bardzo blisko kanapki autopilota i nie muszę korzystać z dekoderów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 228 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.