Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 05 mar 2021, 02:34

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 228 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: czwartek 22 lis 2012, 13:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Opóźnienie części aparatura->odbiornik jest nieznane, enkoder do ppm (zarówno z PWM jak i z S-BUS) to ok jednej ramki (20ms dla 8ch, 28ms dla 12ch), opóźnienie Thomasa, to pewnie też 1-2 ramek. Tak by to mniej więcej wyglądało. Prawdopodobnie z SBUS'em będzie lepiej bo tam ramki są słane co 7 lub 14ms, więc po pierwsze opóznienie aparatura -> odbiornik będzie mniejsze, a po drugie opóźnienie enkodera PPM może być często poniżej 1 ramki PPM wyjściowego.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 22 lis 2012, 14:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Futaba koduje wszystkie kanały w jednej paczce, bo to PCM właściwie jest, a więc masz co 7 albo 14ms kolejną paczkę z wszystkimi kanałami. A Thomas musi w TX odebrać całą paczkę, przesłać (raczej też jako PCM) i odbiornik musi ją zdekodować i wygenerować jako sekwencyjne PWM, więc to da opóźnienie od 1-2 ramek.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 02 gru 2012, 13:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 09 kwie 2010, 21:42
Posty: 379
Lokalizacja: Gdynia
miś pisze:
Rex, thomas jako pierwszy był sprawdzany z expanderem. Dało się uzyskać 11 kanałów bez problemu, bo na ostatnim 12 kanale w odbiorniku zawsze był obecny PPM.
Po zmianie ilości kanałów trzeba thomasa ponownie zbindować z odbiornikiem (jakieś tam czary z naciskaniem przycisku na TX przy załączaniu zasilania i chyba coś jeszcze - nie pamiętam).

Kombinowałem na różne sposoby (oczywiście z bindowaniem na nowo) i za nic nie mogę uzyskać wiecej jak 10 kanałów.
Po lekturze strony Thomasa doszedłem do wniosku że nie toleruje on nie tylko zmiennego czasu trawnia ramki ale również ramki większej niż 22,6 ms i dlatego nie binduje się na czasach powyżej tej wartości.

Cytuj:
Futaba 12ZAP ok in PPM8 & PPM12 no power out in trainer connector (12ch only good in non trainer mode, and be sure max +60% on all channels)

być może związane z zbyt dużym wypełnieniem

Sugerują to też zrzuty z oscyloskopu gdzie czas ramki ma zawsze 22,6 ms niezależnie od ilości kanałów.

Więc taka prośba do Ciebie Miś czy była by możliwość aby zmieniać również czas ramki na sztywno (oczywiście będzie to kosztem szerokości pojedyńczych ramek ale są one z 50% zapasem na expo itp. można też zwężać tylko niektóre gdzie są nie potrzebne lub wszystkie) Na przykład odbiorniki jeti duplex mają możliwość zmiany szerokości ramki w zakresie 20-30 ms a obsługują do 16 kanałów.
A może wersja oprogramowania specjalna dla Thomasa z max czasem ramki 22,6 ms?
Dałoby się coś takiego zrobić? :cry: Prooooooooooooszę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 02 gru 2012, 14:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Jak udało Ci się uzyskać 10 kanałów to znaczy że akceptowany jest czas ramki na poziomie 24ms, bo tyle jest przy 10 kanałach. Zrobię specjalną wersję softu która będzie miała ograniczenie do 23ms, ale uważaj, bo przy 23ms zakładając środek jako 1500, to ustawienie 5 kanałów na max'a czyli na 2000ms a reszta w środku to już się zbliżamy do granicy przepełnienia.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 02 gru 2012, 15:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 09 kwie 2010, 21:42
Posty: 379
Lokalizacja: Gdynia
ok, super u mnie obecnie w normalnych warunkach jest przy 100% wychyleń bez expo 1900ms na kanał. Będę uważał na to aby nie było przepełnienia. Dzięki. Swoją drogą ciekawe jak jeti realizuje swoje 16 kanałów w 30ms.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 gru 2012, 23:09 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 265
Lokalizacja: Chorzów
Używam Misiowego expandera i mam 12 kanałów .Link Thomasa soft 4,02 o ile dobrze pamiętam .
Pozdrawiam Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 08 gru 2012, 11:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 09 kwie 2010, 21:42
Posty: 379
Lokalizacja: Gdynia
Hymm...., więc może to kwestia nadajnika a nie odbiornika i to mój moduł nadawczy nie akceptuje ramki powyżej 24ms. Piotr, jaką masz wersję nadajnika Thomasa i kiedy kupioną?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 09 gru 2012, 22:02 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 265
Lokalizacja: Chorzów
Mam wersje starą jakieś 2 lata ,kupiłem tez nowy zestaw wersja 6 ale jeszcze nie testowałem .
Pozdrawiam Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 16 lut 2013, 05:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 sie 2011, 15:17
Posty: 389
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Hej,

12 kanałów - kiedyś nawet o tym nie marzyłem...
Nie chciałem robić dodatkowego garba na radiu, więc postanowiłem zamontować expander w Futabie 10C. Miejsce na układ oraz dodatkowe potencjometry nie jest problemem, wyzwaniem jest zachowanie ergonomi oraz możliwości chowania radia nadal w te same futerały czy walizki na dłuższą trasę. Dodatkowo zamontowałemsobie dwa dodatkowe gniazda din, 3 pinowe jest do konfiguracji expandera, o drugim napisze kiedy indziej. Myślę, że modyfikacja wyszła dobrze.

Jak na razie sprzęt bardzo dobrze wypada na testach. Podłączyłem wyjście ppm bezpośrednio pod dekoder ppm z foxtecha i elegancko czyta wszystkie 12 kanałów. Wkrótce testy na rmilcu i thomasie :).

Postanowiłem zamontować 4 potencjometry, 2 na górze i 2 z tyłu. Czemu tylko potencjometry? Potencjometr zawsze może zastąpić przełącznik, ale przełącznik nigdy nie zastąpi potencjometru :-).
Obrazek

Obrazek

Z boku został też wycięty dostęp do poczwórnego dipswitcha. Zmienia się nim banki oraz wybiera czy sygnał ma iść przez expander czy nie. Z dual rates zrezygnowałem, na kanałach 9-10-11-12 nie wydają mi się potrzebne.

Dzięki Miś, że podzieliłeś się tym wynalazkiem :-)

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
modelepodwodne.pl plus zabawy FPV.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 16 lut 2013, 14:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 13:43
Posty: 546
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Jubilerska robota Jakub.

_________________
Aleksander Sitnikow
KONDOR FPV;DX 201; VIDEO Tx LM 1W 1,2 2,4Ghz;Diversity by Zbig;OSD 644 by Zbig ;Antena śledząca by Zbig 14dBi; RC:MX 16s, LRS by THOMAS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 16 lut 2013, 15:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3105
Lokalizacja: Warszawa
Jakub_RC pisze:
Postanowiłem zamontować 4 potencjometry, 2 na górze i 2 z tyłu. Czemu tylko potencjometry? Potencjometr zawsze może zastąpić przełącznik, ale przełącznik nigdy nie zastąpi potencjometru :-) .

Ładnie, ładnie :-) . Ja na zewnętrznej skrzyneczce z PPM Expanderze latam. Mniej wygodne, ale wiercić dziury w obudowie nie miałem odwagi ;-)
Wracając do potencjometrów, to jestem zwolennikiem jednak przełączników, bo jedyne potencjometry jakie używam to te dwa boczne suwaki do Pan/Tilta. Pozostałe funkcje jak zmiana kamer, funkcje autopilota, menu OSD, nie za bardzo nadają się do obsługi potencjometrami :-/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 16 lut 2013, 16:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 sty 2012, 02:03
Posty: 1206
Lokalizacja: łęczyca
a ja zrobiłem to tak
2 potki+2 trójpozycyjne przełączniki+ 2 podwójne Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 16 lut 2013, 16:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3105
Lokalizacja: Warszawa
HIRO pisze:
2 potki+2 trójpozycyjne przełączniki+ 2 podwójne

Prawie Futaba ;-) . A tam na górze eleres z wyświetlaczem :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 16 lut 2013, 16:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Jak ktoś chce mieć zarówno potencjometr jak i przełącznik na danym kanale to proponuję podłączyć to tak:
Obrazek
A działa to tak:
Jak mamy przełącznik (koniecznie 3-pozycyjny) w położeniu środkowym, to normalnie działa potencjimetr.
Jak damy potencjometr na środek to przełącznik działa jak normalny 3-pozycyjny przełącznik.
Jak damy potencjometr w któreś skrajne położenie, to przełącznik działa jak 2-pozycyjny przełącznik (pozycja środkowa i jedna ze skrajnych są takie same).
Proste, skuteczne i elastyczne.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 16 lut 2013, 16:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 sty 2012, 02:03
Posty: 1206
Lokalizacja: łęczyca
Piotrowy pisze:
HIRO napisał/a: 2 potki+2 trójpozycyjne przełączniki+ 2 podwójne

Prawie Futaba . A tam na górze eleres z wyświetlaczem
szkoda tylko że prawie robi dużą różnicę :-?
Tak na górze wyświetlaczyk przyczepiony na rzepa, a z tylu pudełeczko z eleresem też umocowane rzepem i podłączone to gniazda trenera. Rozwiązanie proste i skuteczne...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 228 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.