Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 07 mar 2021, 22:15

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 228 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: piątek 05 paź 2012, 17:49 
Rayford pisze:
Tak sobie myślę czy trzeba przecinać masę i "+" nie wystarczy tylko sam sygnałowy ?

Wystarczy "ciachnąć" sam PPM, ale zasilanie i tak Musisz poprowadzić do Expanera.
I nie sugeruj się kolorami, bo może się okazać, że PPM jest na czarnym, a biały to masa :-P


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: piątek 05 paź 2012, 17:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 12 gru 2010, 15:18
Posty: 1548
Lokalizacja: Częstochowa
Artu pisze:
Albo dwóch pracujących równolegle 6 kanałowych (jeśli jest taka możliwość :roll: )


Nie da sie, bedziesz miał 2x kanały od 1-6

_________________
http://fpvworld.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 05 paź 2012, 19:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Tylko zastanawiam sie po co omijać expander ? Ma przecież dwa zestawy ustawien, więc wystarczy w drugim ustawić tylko replikowanie oryginalnych kanałów bez dodatków, PPM wyjściowy ustawić na tyle kanałów ile jest na wejściu i po kłopocie. Potem zrobić przełącznik do zmiany banku i tyle.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 07 paź 2012, 08:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 28 wrz 2011, 09:20
Posty: 202
Lokalizacja: Kraków
Jeśli dobrze kojarzę to expander pod zestaw tg9 + moduł frsky nie będzie miał zastosowania. Czy dobrze myślę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 07 paź 2012, 08:53 
Źle Myślisz :-P
Jeśli wykorzystasz sygnał PPM na przykład w FC coptera, to Masz rozszerzenie do 12ch :-P


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 07 paź 2012, 10:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 28 wrz 2011, 09:20
Posty: 202
Lokalizacja: Kraków
Kurcze, głowę bym dał, że kiedyś było napisane (nie mogę znaleźć odnośnika) że moduł frsky nie wysyła odpowiedniej ilości ramek, ale może jednak coś pomieszałem :roll: A idąc dalej, jeśli pomieszałem i wysyła, to czy używając go do samolotu można by zastosować 2 odbiorniki 8-mio kanałowe i wykorzystać 12 kanałów?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 07 paź 2012, 10:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Artu, ja bym tak nie pisał, chyba że sprawdzałeś że frsky będzie w stanie przenieść więcej niż 8 kanałów.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 07 paź 2012, 11:33 
miś pisze:
Artu, ja bym tak nie pisał, chyba że sprawdzałeś że frsky będzie w stanie przenieść więcej niż 8 kanałów.

Kiedyś to sprawdzę :mrgreen:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 07 paź 2012, 12:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 28 wrz 2011, 09:20
Posty: 202
Lokalizacja: Kraków
To jak? Ktoś może próbował i może potwierdzić lub zaprzeczyć na pewno ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 lis 2012, 00:14 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 265
Lokalizacja: Chorzów
Pytanie do MISIA.
Czy w swojej nieskończonej dobroci i zrozumieniu pragnących inaczej niż inni dopiszesz kod zmieniający S -BUS na PPM . Dlaczego? Mam już dość problemów z ustawianiem anten odbiorczych i RC . Wykonałem bazę która ma zamocowane na stałe wszystkie anteny łącznie z LRS Thomasa . Sygnał PPM będzie konwertowany z sygnału S-BUS . do sterowania zwykła 14 kanałowa futaba.
MISIU czekamy wszyscy na TWOJE mówisz i masz.
P.S przy okazji może jakiś programator i dekodery S-BUS na PWM? Uprościłoby to znacznie instalację w modelu. (Nie tylko FPV)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 lis 2012, 00:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Prośby i modły przekazywać Swiętemu Mikołajowi, w końcu niedługo święta, więc coś się może spełni :lol:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 lis 2012, 00:40 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 265
Lokalizacja: Chorzów
Wszysce wiedzą nie od dziś ,że MIkołajem jest Miś :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 21 lis 2012, 01:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
piotr:
Wiesz że Cię uduszę :?:
Mikołaj przyniesie rózgę, która oplecie się dokładnie wokół Twojej szyi po czym zacznie się zaciskać, powoli.
P.S. 12 godzin spędzone nad przygotowaniem prezentu. Mikołaje mają przewalone.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 22 lis 2012, 08:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 12:44
Posty: 1584
Lokalizacja: Skierniewice
Apropse pomysłu Piotra bo tez się nad tym zastanawiałem kiedyś- Miś jak sądzisz, gdyby przesyłać sygnał z aparatury do odbiornika, który by to następnie dekodował do sygnału PPM (bezpośrednio lub jakimś dodatkowym encoderem) i przekazywał do modułu nadawczego jak Thomas, który by przesyłał to do odbiornika w modelu to jakie byłyby opóźnienia w czasie reakcji? Jak to policzyć np długość trwania ramki ppm razy ilość przekaźników?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 22 lis 2012, 13:40 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 265
Lokalizacja: Chorzów
Nie jestem fachowcem ,ale złaozenia były takie :
jesli mozna latać wielowirnikowcami stosując expander i lub koder PPM -sum to takie rozwiązanie jest zdecydowanie najgorsze i opóźnieniea spore, ale mozliwe do zastosowania w praktyce.
Nowe aparatury futaby i nie tylko kodują kanały paczkami po 4 do 6 -kanłów równocześnie. Dlatego wypluwając sygnał do S-Busa mamy około 7-12 usek. zwłoki ,
dekodeowanie do PPS -sum trwa tyle co tworzenie 12 kanałowego PPM i tego zmienić się nie da, chyba że LRS-y zaczną nadawać w PCM ,czyli tracimy około max 12 usek.
P.S JESLI ŹLE ROZUMUJE TO PORAWCIE MNIE PROSZĘ .
pozdrawiam Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 228 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.