Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 06 mar 2021, 02:30

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: pytanie antena
Post: środa 31 mar 2010, 06:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2010, 23:09
Posty: 2837
Lokalizacja: ...
http://cgi.ebay.co.uk/2-4G-7dB-Dipole-A ... 5ad7b001a5

czy dobrze myślę i mógłbym podpiąć ta antenę np:. do dx7 ustawiając ją na dachu auta i już ,czy to zadziała wystarczyło by dokupić końcówkę odpowiednią do radia w środku i wyprowadzić na zewnątrz. :?: :oops:

_________________
FPV nie kupisz.FPV robisz.
Licencja BNUC'S.

Nie ustawisz koptera lepiej niż swój własny poziom latania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 31 mar 2010, 07:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5743
Lokalizacja: Wrocław
Z tymi antenami to różnie bywa. Możesz spalić sobie moduł w nadajniku :->


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 31 mar 2010, 07:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 17:33
Posty: 234
Lokalizacja: Gdynia
W zasadzie to tak.Ja używałem 3db,5db,biquada i panel.Wszystko b/d migało i nic z ogniem nie poszło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 31 mar 2010, 09:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1008
Lokalizacja: Zabrze
znaczy podpinales przemas takie antenki zamiast oryginalnej do DX7 ? Bo tez mi chodzi po glowie zamiana oryginalnej anteny aparatury i najlepiej postawienie jej gdzies wyzej.

_________________
FPV - Your world from my perspective :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 31 mar 2010, 09:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
Juz kiedys chyba o tym byla mowa. Sprawdzcie sobie, czy oryginalna antene macie przypieta do modulu na złączu UFL. Jesli tak, wystarczy zakupic pigtaila z ponizszego linka. Przerobka aparatury na poniższe złącze i możecie dokręcić dowolną antenkę wifi.

http://www.interprojekt.pl/katalogp.asp ... -UFL-RSMAM

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 31 mar 2010, 09:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
Wlasnie sprawdzilem.

Na zdjeciu ponizej zlacze UFL wskazane strzałką. Wystarczy wyciagnac wtyczke, zdjac cala antene z aparatury. Po zakupie pigtaila z powyzszego posta zamontowac i mozna dokrecac dowolne anteny - bez szkody dla aparatury. W kazdej chwili mozna wrocic do oryginalu.

Obrazek




edit. lol, dalem fotke z przerobiona aparatura gdzie oryginalna antena zostala wlozona pod moduł :D

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 31 mar 2010, 11:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1008
Lokalizacja: Zabrze
No to pozostaje druga kwestia - dopasowania anteny. Powiedzmy ze kupie dobra antene dookolna zakresu 2.4 GHz. Postawie ją sobie na statywie i połącze kablem z aparatura, siadajac wygodnie w aucie bez obawy ze metalowa puszka samochodu ograniczy mi zasieg. I Tu pytanie, jak kabel wplynie na calosc toru radiowego ? Czy nie okaze sie ze na przyklad 2 metry kabla + konwerter rozstroja mi uklad nadajnik-antena i model spadnie po 300 metrach ? Nie znam sie wiec wole zapytac dla pewnosci.. :roll:

Grzesiek

_________________
FPV - Your world from my perspective :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 31 mar 2010, 12:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
sigreg pisze:
Postawie ją sobie na statywie i połącze kablem z aparatura, siadajac wygodnie w aucie bez obawy ze metalowa puszka samochodu ograniczy mi zasieg.


ja tak wlasnie latam (przy czym uzywam wzmacniacza wifi i anteny 5dBi).
kazda wtyczka i metr kabla daja (dosc duze na tej czestotliwosci) tlumienie.
na sieci znajdziesz kalkulatory dla sieci wifi, ktore Ci wylicza ile mocy dojdzie do anteny przy zalozonych parametrach wejsciowych.


odnosnie anteny z linku to sprawdz jaka ma szerokosc wiazki (pewnie kolo 20 stopni) zeby sie nie okazalo ze nie mozesz zbyt wysoko poleciec.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 31 mar 2010, 12:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
Szczerze mowiac to straty na 3m przedłużce są malo zauwazalne. Trzeba tylko pamietac ich przedluzka najlepiej by byla wielokrotnoscia 3cm.

Tak jak mowi cholo trzeba uwazac jakich anten chcemy uzywac. Jesli nie chcesz bić rekordów to najlepszym rozwiazaniem po prostu antena na 2 metrowym maszcie.

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 31 mar 2010, 12:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1008
Lokalizacja: Zabrze
Rozumiem, czyli okolo 3 metry kabla lub mniej majac na uwadze wielokrotnosc 3 cm (jak sie domyslam wliczajac w to "dlugosc" zlaczek) bedzie ok. Czy do sumarycznej dlugosci doliczac rowniez dlugosc "konwertera" w aparaturze ? Czy moglbys podpowiedziec jakiego kabla, jakiego producenta najlepiej byloby uzyc ?

Grzesiek

_________________
FPV - Your world from my perspective :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 31 mar 2010, 12:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
diem pisze:
Szczerze mowiac to straty na 3m przedłużce są malo zauwazalne.


policzmy.
nadajnik w standardzie europejskim ma 10mW.
kazda ze zlaczek daje nam co najmniej 1dB straty czyli w sumie beda 4dB.
na kazdym metrze sredniej jakosci kabla stracimy dodatkowo okolo 0,5dB czyli na 3 metrach to bedzie 1,5dB.
podsumowujac, na dodatkowej 3m przedluzce tracimy ponad 5dB czyli do anteny dotrze pewnie kolo 2mW.
poniewaz jednak standardowa antena na aparaturze ma pewnie kolo 2dBi a Ty dasz 7dBi wiec w sumie wyjdziesz na zero ;-)


jezeli zas chodzi o wielokrotnosc 3cm to raczej nie ma sie co tym przejmowac (tym bardziej biorac pod uwage chocby wspolczynnik skrocenia kabla).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 31 mar 2010, 13:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1008
Lokalizacja: Zabrze
Cholo, jaka antene do nadajnika zastosowales ? Posprawdzalem znalezione na szybko antenki dookolne, wszystkie maja bardzo waski kat promieniowania w poziomie, max 12 stopni :-/
Wciaz aktualne jest pytanie o to jakiego typu i producenta kabel zastosowac.

Grzesiek

_________________
FPV - Your world from my perspective :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 31 mar 2010, 13:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
sigreg pisze:
Cholo, jaka antene do nadajnika zastosowales ? Posprawdzalem znalezione na szybko antenki dookolne, wszystkie maja bardzo waski kat promieniowania w poziomie, max 12 stopni :-/
Wciaz aktualne jest pytanie o to jakiego typu i producenta kabel zastosowac.

Grzesiek


ja dalem antenke 5dBi, ktora przyszla ze wzmacniaczem wifi ale na allegro masz pelny wybor (lacznie z magnesowkami):
http://allegro.pl/77958_dookolne.html?id=77958&order=p

jesli zas chodzi o kabel to niestety kable dobre sa bardzo sztywne wiec najlepiej kupic kabelek nieco gorszy ale bardziej elastyczny np H-155:
http://allegro.pl/listing/search.php?ca ... ring=h-155


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 31 mar 2010, 13:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
cholo pisze:
policzmy.


Jednakze antena na 3 metrowym maszcie zachowuje sie o wiele lepiej niz 1m nad ziemia, na dodatek w polowie zaslonieta naszym cialem.

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 31 mar 2010, 21:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 17:33
Posty: 234
Lokalizacja: Gdynia
sigreg pisze:
znaczy podpinales przemas takie antenki zamiast oryginalnej do DX7 ? Bo tez mi chodzi po glowie zamiana oryginalnej anteny aparatury i najlepiej postawienie jej gdzies wyzej.


Ja do dx6i a to co mi wiadomo jest ten sam moduł nadawczy co w 7


anteny miałem bezpośrednio przy radiu bez kabli przedłużających


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.