Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 17 kwie 2021, 06:00

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 07 cze 2011, 20:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 maja 2011, 20:42
Posty: 879
Lokalizacja: Gdynia
Witam.
Po przeczytaniu Waszych porad, kupiłem w końcu aparaturę Turnigy 9x + FrSKy DJT + odbiornik D8R.
Teraz pora na odpowiednią konfigurację.
Aparatura ma pracować z Cyberdronem.
Jestem początkującym użytkownikiem quada :-) i tak sobie pomyślałem, że może przydałby się taki poradnik, czy poprostu opis funkcji wykorzystywanych do sterowania quadem (tzn. ACRO). Instrukcja daje "suche" dane, a nie zawsze są one zrozumiałe dla początkującego.
Pierwszą sprawą na której mi zależy, to ustawienie krzywej gazu. Uczę się sterowania i chciałbym żeby ten dronek nie był taki "narwany" przy starcie.
dlatego szukałem czegoś o krzywej gazu i znalazłem funkcję THRONEEDLE.
Czy mogę prosić o wyjaśnienie jak ją ustawić żeby gaz był bardziej płynny, bo w tej chwili jest czuły jak chol..... :)
Wiem że ta aparatura cieszy się duzym zainteresowaniem, ale nie znalazłem (albo słabo szukałem :)) takiego jasnego opisu funkcji oprócz oczywiście angielskiej instrukcji
.
Dzięki za odzew ewentualnych użytkowników Turnigy + FrSKY
Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 07 cze 2011, 23:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Nie jestem znawcą CD ale wydaje mi się że jeżeli coś manipulujemy parametrami to raczej w konfiguratorze do CD a aparaturę zostawiamy "wyjałowioną" z wszelkich bajerów, mikserów, krzywych gazu itepe....

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 08 cze 2011, 15:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5743
Lokalizacja: Wrocław
ustaw sobie w CDC czułość rc na gazie. z pewnością teraz masz warość 0,1100. Zmniejsz na 0,0900 i będzie ok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 08 cze 2011, 17:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 maja 2011, 20:42
Posty: 879
Lokalizacja: Gdynia
SUPER. I właśnie o to chodziło :) Mała wskazówka, a tak dużo daje :) Gaz chodzi jak należy.
Ja zmieniałem "Throttle change" i to nic nie dawało. Jeśli jesteśmy przy temacie to dla początkującego to wszystkie opcje czułości RC "xxx change" mają być na "0"?
Przesyłam screena z moich ustawień. Jeśli możesz to rzuć okiem co jeszcze mogę podregulować.
A, jeszcze jedno, jak sprawdzić wersję firmware FC?
Dzieki za pomoc.
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 08 cze 2011, 17:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5743
Lokalizacja: Wrocław
modelem uczysz się latać i chcesz mieć łagodniejsze ustawienia, czy raczej już umiesz latać i chcesz mieć coś bardziej agresywnego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 08 cze 2011, 17:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 maja 2011, 20:42
Posty: 879
Lokalizacja: Gdynia
No właśnie uczę sie latać i chciałbym żeby copter był łagodnieszy i mniej reagował na czynniki zewnętrzne, bo raczej przy wielkich wiatrach narazie nie będę latał ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 08 cze 2011, 17:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5743
Lokalizacja: Wrocław
zmien czułosc rc
pitch i roll: 0,0850
yaw: 0,3000 (jak by był za mały to daj na 0,3500)
oraz "max tilt angle" na 45* (teraz masz na 60*)

co do PIDów to nie będę Ci mieszał bo nie wiem jak model lata, trzeba by było to zobaczyć. Ale jeśli jest dobrze to niech zostanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 08 cze 2011, 18:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 maja 2011, 20:42
Posty: 879
Lokalizacja: Gdynia
Dzięki. Pozmieniam i przetestuje.
Mam jeszcze pytanie, czy miałeś doczynienia z Turnigy 9x i FrSKY z telemetrią?
Chciałem sie dowiedzieć jak go zmusić do sygnalizacji słabej baterii?
D8R ma niby wbudowany czujnik napięcia, a jak Drone zaczyna mrugać że słaba bateria, to nadajnik nie reaguje. Może ma ustawione nizsze napięcie niż 3.5V?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 08 cze 2011, 18:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5743
Lokalizacja: Wrocław
niestety nie miałem do czynienia z tą aparaturą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.