Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 12 cze 2021, 15:40

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 14 kwie 2011, 20:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 12 gru 2010, 15:18
Posty: 1548
Lokalizacja: Częstochowa
Witam,
jako iż na dalekie loty i różne eksperymenty latam tuż za domom bo ma kilkanaście ładnych km nad lasami i polami więc zamiast pchać się w dopałki na 35mhz pomyślałem o jakimś yagim, wszystko byłoby zamontowane w bazie więc z wielkością nie ma problemu, a właściwie jakich ok była by rozmiarów taka antenka bo domyślam sie, ze dość spora :/

Chciałem zrobić coś na zasadzie przełącznika , że jak dolatuje już do bazy to sobie pstrykam na dookólną a jak lecę dalej to włączam yagi na trackerze. Tylko teraz czy da się to jakoś sensownie wykonać nie tracąc całego zysku po drodze?? Myślę, ze taka antenka była by bezpieczniejsza, bo ciężej było by zestrzelić komuś model celując tylko w swój ;)

Pozdrawiam Daniel.

_________________
http://fpvworld.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 17 kwie 2011, 15:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 12 gru 2010, 15:18
Posty: 1548
Lokalizacja: Częstochowa
jako iż małę zainteresowanie tematem postanowiłem zacząć eksperymentować od prostej antenki 1/4GP, i mam pytanie, czy elementy takie jak promiennik mogą być łączone?? Długosć promiennika wychodzi 205,71cm i nie mam tak długich rurek aluminiowych, czy mogę łączyć np dwie rurki??

_________________
http://fpvworld.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 17 kwie 2011, 17:52 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1131
Lokalizacja: Toruń
Mogą być łączone.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 17 kwie 2011, 23:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Kwasiu pisze:
jako iż małę zainteresowanie tematem postanowiłem zacząć eksperymentować od prostej antenki 1/4GP, i mam pytanie, czy elementy takie jak promiennik mogą być łączone?? Długosć promiennika wychodzi 205,71cm i nie mam tak długich rurek aluminiowych, czy mogę łączyć np dwie rurki??


Mam podobny pomysł, zakupiłem swego czasu takie teleskopówki i do nich dorabiam "podstawę GP" z khmm rurek ;-) zapewne ALU wkręcanych w jakiś dinks centralny , ustalający. I potem, na przedłużeniu tych metrowych, khmm rurek ;-) będą rzeczone teleskopówki. Z amperomierzem w dłoni ustali się SWR i inne duperele, z grubsza będzie działać.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 maja 2011, 09:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 535
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Kwasiu pisze:
polami więc zamiast pchać się w dopałki na 35mhz pomyślałem o jakimś yagim, wszystko byłoby zamontowane w bazie więc z wielkością nie ma problemu, a właściwie jakich ok była by rozmiarów taka antenka bo domyślam sie, ze dość spora :/


Witam.

Podobne myśli mi też chodzą po głowie, jednak nie yagi (kłopot z obrotem i montażem) ale klasyczne inverted V ustawiona obok bazy na maszcie (z zachowaniem wszystkich parametrów usytuowania i ustawień) , zasilona z nadajnika mało stratnym kablem. Być może w tym sezonie sprawdzę tą koncepcję. Zasięg toru RC powinien wzrosnąć minimum dwukrotnie - najprawdopodobniej więcej, oraz podstawowa zaleta, charakterystyka promieniowania dookolna że o kosztach nie wspomnę ;-)

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 01 maja 2011, 10:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
tak swoja droga to czestotliwosc CB (27MHz) jest dosyc blisko wiec pewnie po zestrojeniu antenki by podeszly ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 01 maja 2011, 19:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 12 gru 2010, 15:18
Posty: 1548
Lokalizacja: Częstochowa
Ja niestety ostatnio nie mam czasu, udało mi się tylko odpalić zewnętrzny moduł który powędruje na maszt. Teraz będę miał trochę przerwy to może się pobawię ;)

Chciałem zrobić troszkę dłuższą i stroić według pobieranego prądu przez moduł ale czy przy takiej małej mocy da radę w ten sposób stroić czy lepiej kierować się RSSI z OSD??

_________________
http://fpvworld.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 01 maja 2011, 23:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 12:44
Posty: 1584
Lokalizacja: Skierniewice
anteny kierunkowe cb to dość przezabawnie wyglądają (dzięki np swoim gabarytom)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 01 maja 2011, 23:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9214
Lokalizacja: Bytom
Widziałem kiedyś u gościa w Ustroniu na domku 3 elementową Yagi na CB. Do tego obracaną. Niezłe monstrum, prawie takie jak ten domek na którym była.
Ale u mnie w Bytomiu to gość miał pełne S9+ na 4W mocy. A jak przydzwonił na SSB to wskaźnik prawie tłukł o ogranicznik ;-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 02 maja 2011, 11:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 12 gru 2010, 15:18
Posty: 1548
Lokalizacja: Częstochowa
http://sp7dpt.qrz.pl/quad.htm a coś takiego?? Wydaje sie być w miarę proste w budowie.
Muszę sobie skołować miernik odbitej :roll:

_________________
http://fpvworld.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.