Polskie Forum FPV
https://rc-fpv.pl/

Klon Turnigy 9X czyli FS-TH9X pytania
https://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=4&t=3023
Strona 1 z 1

Autor:  labo [ sobota 30 kwie 2011, 17:31 ]
Tytuł:  Klon Turnigy 9X czyli FS-TH9X pytania

Witam,
Zakupiłem w abc-rc (tylko tam ją znalazłem) klona turnigy 9X czyli aparaturę FS-TH9X. Zdecydowałem się na nią, bo ma antenę na 35MHz a ja mam leżący sprawny moduł od Graupnera.

Bawie się nią po menu od paru dni i niestety z powodu moich braków językowych :oops: (czy gdzieś znajdę polski opis aparatury?) mam jak na razie pięć pytań, na które nie potrafię odpowiedzieć:

- Jak zbindować odbiornik 2,4GHz załączony w komplecie z modułem w.cz.
- Jak się robi test zasięgu? Na module z tyłu jest przycisk BIND / RANGE TEST
- Do czego jest załączona do odbiornika wtyczka ze zworką?
- Czy złącze BIND na odbiorniku moża używać jako BAT?
- Czy tam gdzieś jest jakiś włącznik piszczka? Myślałem, że go tam nie ma wcale, do momentu gdy mi dzisiaj pisnął kilka razy. Czy jakoś się go aktywuje/ustawia w menu, czy też powinien piszczeć za każdym przyciśnięciem dowolnego przycisku z menu lub trymerów?

Na to ostatnie już znalazłem odpowiedź, że powinna zawsze piszczeć. :cry: Pewnie będę reklamować. :cry:


Na "Switch error" też się nabrałem. :lol: Tyle, że u mnie apka nie piszczy :cry:

Autor:  Mateusz [ sobota 30 kwie 2011, 18:02 ]
Tytuł: 

Cytuj:
- Jak zbindować odbiornik 2,4GHz załączony w komplecie z modułem w.cz.
- Jak się robi test zasięgu? Na module z tyłu jest przycisk BIND / RANGE TEST
- Do czego jest załączona do odbiornika wtyczka ze zworką?
- Czy złącze BIND na odbiorniku moża używać jako BAT?
- Czy tam gdzieś jest jakiś włącznik piszczka? Myślałem, że go tam nie ma wcale, do momentu gdy mi dzisiaj pisnął kilka razy. Czy jakoś się go aktywuje/ustawia w menu, czy też powinien piszczeć za każdym przyciśnięciem dowolnego przycisku z menu lub trymerów?


Pkt.1 Wkładasz bindplug pod ostatni kanał (na odbiorniku pisze Bat/Bind) Później włączasz aparaturę z wciśniętym z tyłu na module przyciskiem ,podłaczasz lipola /bądź zasilanie, gdy dioda będzie świeciła stałym światłem na odbiorniku masz zbindowany :)
Pkt2. Wiesz co, nie sprawdzalem tego, ale pewny jestem że na tym module 800 metrów spokojnie :)
Pkt.3 Masz wyjaśnione w pkt.1
Pkt.4 Tak możesz, możesz baterie/lipola z Becem podłączyć własnie pod ten kanał ,bądź obojetny.
Pkt.5 "Piszczek" Pika gdy Napięcie dochodzi do 8.5V, bądź jak zmieniasz menu, trymujesz model, Wyłączyć nigdzie niestety się go nie da, jedynie jak Kolega MGJ Zrobił sobie specjalny wyłącznik do tego "piszczka"


Cytuj:
Na "Switch error" też się nabrałem. Tyle, że u mnie apka nie piszczy


Nie piszczy? To dziwne...


Ps. Ja miałem w swojej taką sytuację gdy pierwszy raz robiłem "oblot" aparatury, zasięg był masakrycznie mały, okazało się w późniejszym czasie, że masa w ogóle nie była dolutowana do modułu ,trochę Cyny załatwiło sprawę :)

Autor:  labo [ sobota 30 kwie 2011, 18:12 ]
Tytuł: 

Ja na odbiorniku mam osobne piny BIND i BAT, stąd moje pytanie czy piny BIND można użyć jako BAT

Właśnie wyjąłem pierwszy raz odbiornik z woreczka i faktycznie obudowa jest przeświecająca (myślałem, że czarna - lita), więc może tam jest i jakaś dioda LED. :lol: :lol:

No niestety u mnie apka nie wydaje dźwięków przy naciskaniu przycisków ani włączeniu. :cry: To znaczy dzisiaj mi coś tam pisnęła pierwszy raz kilka razy na przyciskach i się zdziwiłem, że tam jest jednak w środku piszczek. :shock: Pewnie będzie reklamacja. :-/

EDIT: Może faktycznie są w nich jakieś zimne luty, bo skoro nie piszczała, później pisnęła parę razy i znowu cisza... Ale ja w niej nie będe grzebać. Po to kupowałem w Polsce aby nie mieć problemów jak coś będzie nie tak.

Autor:  Adasko [ sobota 30 kwie 2011, 18:36 ]
Tytuł: 

zanim zareklamujesz
zbinduj odbiornik , spawdz dzialanie aparatury , sam piszczek tylko wku....
jak dluzej pracujesz z nadajnikiem :-)

Autor:  labo [ sobota 30 kwie 2011, 19:06 ]
Tytuł: 

Hehe, jakoś do tej pory w OPTICu mnie nie wkurzało. :-D

Autor:  Adasko [ sobota 30 kwie 2011, 19:11 ]
Tytuł: 

ja tam nie lubie pipkania mam ustawiac nadajnik a nie pipkania slluchac ;-)

Autor:  labo [ sobota 30 kwie 2011, 21:42 ]
Tytuł: 

A mam kolejne pytanie. Aparatura ma timer który odmierza czas. Jak go uruchomić? Ustawiłem sobie na 20min, ale jak on startuje?
W OPTICu były dwa timery, jeden czasu całkowitego, startwany "z palca" a drugi lotu silnikowego uruchmiany gdy włączony jest gaz. Timera w tej apce nie potrafię uruchomić.

Autor:  yagi [ sobota 30 kwie 2011, 21:53 ]
Tytuł: 

r2 ;)

Autor:  Adasko [ sobota 30 kwie 2011, 22:26 ]
Tytuł: 

wejdz sobie w temat o turnigy na PFMRC tam masz link do instrukci
podpowiem
Imax9 download
haslo do szukajki ;-)
reszte juz zrob sam :-)

Autor:  Artu [ sobota 30 kwie 2011, 22:41 ]
Tytuł: 

labo pisze:
A mam kolejne pytanie. Aparatura ma timer który odmierza czas. Jak go uruchomić? Ustawiłem sobie na 20min, ale jak on startuje?
W OPTICu były dwa timery, jeden czasu całkowitego, startwany "z palca" a drugi lotu silnikowego uruchmiany gdy włączony jest gaz. Timera w tej apce nie potrafię uruchomić.

Przełącznikiem "trenera" uruchamiasz i stopujesz, klawiszem exit zerujesz

Autor:  labo [ niedziela 01 maja 2011, 07:28 ]
Tytuł: 

yagi pisze:
r2 ;)

WTF?? :-D

Adasko pisze:
wejdz sobie w temat o turnigy na PFMRC tam masz link do instrukci
podpowiem
Imax9 download
haslo do szukajki ;-)
reszte juz zrob sam :-)

Adasko, wersje angielskie mam już trzy, ale polskiej w tym wątku nie widziałem...
Pisałem w pierwszym wątku, że angielski, to niestety nie mój narodowy...

Artu pisze:
labo pisze:
A mam kolejne pytanie. Aparatura ma timer który odmierza czas. Jak go uruchomić? Ustawiłem sobie na 20min, ale jak on startuje?
W OPTICu były dwa timery, jeden czasu całkowitego, startwany "z palca" a drugi lotu silnikowego uruchmiany gdy włączony jest gaz. Timera w tej apce nie potrafię uruchomić.

Przełącznikiem "trenera" uruchamiasz i stopujesz, klawiszem exit zerujesz

Artu, wielkie dzięki, działa. :lol: Jeszcze trzeba zmienić w menu STATE z INH na ACT. ;-)

Autor:  Artu [ niedziela 01 maja 2011, 08:27 ]
Tytuł: 

labo pisze:
Artu, wielkie dzięki, działa. :lol: Jeszcze trzeba zmienić w menu STATE z INH na ACT. ;-)

Mniemałem, że jak już Znalazłeś stoper, to udało się go Tobie uaktywnić :mrgreen:

Autor:  yagi [ niedziela 01 maja 2011, 08:55 ]
Tytuł: 

r2 prawi drugi swicz na gornej czesci takie oznaczenia od padów do konsoli ;)

Autor:  labo [ niedziela 01 maja 2011, 09:35 ]
Tytuł: 

A mam pytanie, czy ktoś z Was wie gdzie ten nieszczęsny piszczek się znajduje? Na zdjęciach w wątku: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=36706 jakoś go nie widać...
Już myślałem, że "się naprawił", bo nawet dzisiaj aparatura piszczała jak się nią bawiłem przez jakieś 20min ale znowu zamilkła. :-(

Autor:  Artu [ niedziela 01 maja 2011, 10:11 ]
Tytuł: 

labo pisze:
A mam pytanie, czy ktoś z Was wie gdzie ten nieszczęsny piszczek się znajduje? (


Obrazek

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/