Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 23 wrz 2021, 10:38

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 30 kwie 2011, 17:31 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1139
Lokalizacja: Toruń
Witam,
Zakupiłem w abc-rc (tylko tam ją znalazłem) klona turnigy 9X czyli aparaturę FS-TH9X. Zdecydowałem się na nią, bo ma antenę na 35MHz a ja mam leżący sprawny moduł od Graupnera.

Bawie się nią po menu od paru dni i niestety z powodu moich braków językowych :oops: (czy gdzieś znajdę polski opis aparatury?) mam jak na razie pięć pytań, na które nie potrafię odpowiedzieć:

- Jak zbindować odbiornik 2,4GHz załączony w komplecie z modułem w.cz.
- Jak się robi test zasięgu? Na module z tyłu jest przycisk BIND / RANGE TEST
- Do czego jest załączona do odbiornika wtyczka ze zworką?
- Czy złącze BIND na odbiorniku moża używać jako BAT?
- Czy tam gdzieś jest jakiś włącznik piszczka? Myślałem, że go tam nie ma wcale, do momentu gdy mi dzisiaj pisnął kilka razy. Czy jakoś się go aktywuje/ustawia w menu, czy też powinien piszczeć za każdym przyciśnięciem dowolnego przycisku z menu lub trymerów?

Na to ostatnie już znalazłem odpowiedź, że powinna zawsze piszczeć. :cry: Pewnie będę reklamować. :cry:


Na "Switch error" też się nabrałem. :lol: Tyle, że u mnie apka nie piszczy :cry:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 30 kwie 2011, 18:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 mar 2010, 02:17
Posty: 2321
Lokalizacja: Chorzów
Cytuj:
- Jak zbindować odbiornik 2,4GHz załączony w komplecie z modułem w.cz.
- Jak się robi test zasięgu? Na module z tyłu jest przycisk BIND / RANGE TEST
- Do czego jest załączona do odbiornika wtyczka ze zworką?
- Czy złącze BIND na odbiorniku moża używać jako BAT?
- Czy tam gdzieś jest jakiś włącznik piszczka? Myślałem, że go tam nie ma wcale, do momentu gdy mi dzisiaj pisnął kilka razy. Czy jakoś się go aktywuje/ustawia w menu, czy też powinien piszczeć za każdym przyciśnięciem dowolnego przycisku z menu lub trymerów?


Pkt.1 Wkładasz bindplug pod ostatni kanał (na odbiorniku pisze Bat/Bind) Później włączasz aparaturę z wciśniętym z tyłu na module przyciskiem ,podłaczasz lipola /bądź zasilanie, gdy dioda będzie świeciła stałym światłem na odbiorniku masz zbindowany :)
Pkt2. Wiesz co, nie sprawdzalem tego, ale pewny jestem że na tym module 800 metrów spokojnie :)
Pkt.3 Masz wyjaśnione w pkt.1
Pkt.4 Tak możesz, możesz baterie/lipola z Becem podłączyć własnie pod ten kanał ,bądź obojetny.
Pkt.5 "Piszczek" Pika gdy Napięcie dochodzi do 8.5V, bądź jak zmieniasz menu, trymujesz model, Wyłączyć nigdzie niestety się go nie da, jedynie jak Kolega MGJ Zrobił sobie specjalny wyłącznik do tego "piszczka"


Cytuj:
Na "Switch error" też się nabrałem. Tyle, że u mnie apka nie piszczy


Nie piszczy? To dziwne...


Ps. Ja miałem w swojej taką sytuację gdy pierwszy raz robiłem "oblot" aparatury, zasięg był masakrycznie mały, okazało się w późniejszym czasie, że masa w ogóle nie była dolutowana do modułu ,trochę Cyny załatwiło sprawę :)

_________________
Trutututu nici z drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 30 kwie 2011, 18:12 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1139
Lokalizacja: Toruń
Ja na odbiorniku mam osobne piny BIND i BAT, stąd moje pytanie czy piny BIND można użyć jako BAT

Właśnie wyjąłem pierwszy raz odbiornik z woreczka i faktycznie obudowa jest przeświecająca (myślałem, że czarna - lita), więc może tam jest i jakaś dioda LED. :lol: :lol:

No niestety u mnie apka nie wydaje dźwięków przy naciskaniu przycisków ani włączeniu. :cry: To znaczy dzisiaj mi coś tam pisnęła pierwszy raz kilka razy na przyciskach i się zdziwiłem, że tam jest jednak w środku piszczek. :shock: Pewnie będzie reklamacja. :-/

EDIT: Może faktycznie są w nich jakieś zimne luty, bo skoro nie piszczała, później pisnęła parę razy i znowu cisza... Ale ja w niej nie będe grzebać. Po to kupowałem w Polsce aby nie mieć problemów jak coś będzie nie tak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 30 kwie 2011, 18:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2245
Lokalizacja: Londyn
zanim zareklamujesz
zbinduj odbiornik , spawdz dzialanie aparatury , sam piszczek tylko wku....
jak dluzej pracujesz z nadajnikiem :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 30 kwie 2011, 19:06 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1139
Lokalizacja: Toruń
Hehe, jakoś do tej pory w OPTICu mnie nie wkurzało. :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 30 kwie 2011, 19:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2245
Lokalizacja: Londyn
ja tam nie lubie pipkania mam ustawiac nadajnik a nie pipkania slluchac ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 30 kwie 2011, 21:42 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1139
Lokalizacja: Toruń
A mam kolejne pytanie. Aparatura ma timer który odmierza czas. Jak go uruchomić? Ustawiłem sobie na 20min, ale jak on startuje?
W OPTICu były dwa timery, jeden czasu całkowitego, startwany "z palca" a drugi lotu silnikowego uruchmiany gdy włączony jest gaz. Timera w tej apce nie potrafię uruchomić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 30 kwie 2011, 21:53 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 09:41
Posty: 450
Lokalizacja: Pabianice
r2 ;)

_________________
"Bóg musi byc chinczykiem , on stworzyl wszystko"
pass: qwerty


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 30 kwie 2011, 22:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2245
Lokalizacja: Londyn
wejdz sobie w temat o turnigy na PFMRC tam masz link do instrukci
podpowiem
Imax9 download
haslo do szukajki ;-)
reszte juz zrob sam :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 30 kwie 2011, 22:41 
labo pisze:
A mam kolejne pytanie. Aparatura ma timer który odmierza czas. Jak go uruchomić? Ustawiłem sobie na 20min, ale jak on startuje?
W OPTICu były dwa timery, jeden czasu całkowitego, startwany "z palca" a drugi lotu silnikowego uruchmiany gdy włączony jest gaz. Timera w tej apce nie potrafię uruchomić.

Przełącznikiem "trenera" uruchamiasz i stopujesz, klawiszem exit zerujesz


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 01 maja 2011, 07:28 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1139
Lokalizacja: Toruń
yagi pisze:
r2 ;)

WTF?? :-D

Adasko pisze:
wejdz sobie w temat o turnigy na PFMRC tam masz link do instrukci
podpowiem
Imax9 download
haslo do szukajki ;-)
reszte juz zrob sam :-)

Adasko, wersje angielskie mam już trzy, ale polskiej w tym wątku nie widziałem...
Pisałem w pierwszym wątku, że angielski, to niestety nie mój narodowy...

Artu pisze:
labo pisze:
A mam kolejne pytanie. Aparatura ma timer który odmierza czas. Jak go uruchomić? Ustawiłem sobie na 20min, ale jak on startuje?
W OPTICu były dwa timery, jeden czasu całkowitego, startwany "z palca" a drugi lotu silnikowego uruchmiany gdy włączony jest gaz. Timera w tej apce nie potrafię uruchomić.

Przełącznikiem "trenera" uruchamiasz i stopujesz, klawiszem exit zerujesz

Artu, wielkie dzięki, działa. :lol: Jeszcze trzeba zmienić w menu STATE z INH na ACT. ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 01 maja 2011, 08:27 
labo pisze:
Artu, wielkie dzięki, działa. :lol: Jeszcze trzeba zmienić w menu STATE z INH na ACT. ;-)

Mniemałem, że jak już Znalazłeś stoper, to udało się go Tobie uaktywnić :mrgreen:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 01 maja 2011, 08:55 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 09:41
Posty: 450
Lokalizacja: Pabianice
r2 prawi drugi swicz na gornej czesci takie oznaczenia od padów do konsoli ;)

_________________
"Bóg musi byc chinczykiem , on stworzyl wszystko"
pass: qwerty


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 01 maja 2011, 09:35 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1139
Lokalizacja: Toruń
A mam pytanie, czy ktoś z Was wie gdzie ten nieszczęsny piszczek się znajduje? Na zdjęciach w wątku: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=36706 jakoś go nie widać...
Już myślałem, że "się naprawił", bo nawet dzisiaj aparatura piszczała jak się nią bawiłem przez jakieś 20min ale znowu zamilkła. :-(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 01 maja 2011, 10:11 
labo pisze:
A mam pytanie, czy ktoś z Was wie gdzie ten nieszczęsny piszczek się znajduje? (


Obrazek


Na górę
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.