Polskie Forum FPV
https://rc-fpv.pl/

Zakres napiec rssi
https://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=4&t=2978
Strona 1 z 1

Autor:  Pmaverick [ wtorek 26 kwie 2011, 09:39 ]
Tytuł:  Zakres napiec rssi

Znalazlem ( mam nadzieje ) wreszcie sygnal rssi w swojej futabie r148DF. Niestety nie jestem do konca pewien czy to jest to czego szukalem. Przy wlaczonym nadajniku napiecie jest 0.8V przy wylaczonym 0V. Niestety nie maleje to to nawet jak mam zlozona antene i 3 pietra wyzej od odbiornika Zasieg jest, serwa nie trzepoczą... Natomiast jak jestem przy odbiorniku z rozlozona antena w nadajniku to napiecie jest 3,2V... ale gdy sie oddale o chociaz 2 metry to juz jest z powrotem 0.8V i tak sie trzyma... Domyslam sie ze powinno zmalec jak nadajnik ze schowana antena jest na 3 pietrze domku a odbiornik na parterze... :?Dodam jeszcze ze dolutowalem ok metr anteny do juz istniejacej w odbiorniku. Ma treraz ok 190 cm, 30 cm wiecej niz 1/4 dlugosci fali 50 mHz...Nie wiem czy to ma sens ta dluzsza antena.

Autor:  Mieciu [ wtorek 26 kwie 2011, 10:42 ]
Tytuł: 

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1232863
podobno 7 pin scalaka... w tym przypadku schowany za innymi elementami wiec trzeba kombinować.

Autor:  Pmaverick [ wtorek 26 kwie 2011, 11:23 ]
Tytuł: 

No juz wlasnie to obczailem, ale niestety nie bede rozlutowywal plytki a inaczej sie tam nie dostane. Wzialem wiec woltomierz uziemilem czarny a czerwonym dawaj po wszystkim co sie da i wyglada podejrzanie ;) Tak znalazlem przelotke przygotowana pod cuś co to daje takie roznice napiec przy wlaczonej i wylaczonej aparaturze. Stad moje podejrzenie ze moze to byc RSSI.

zdjecie

Martwi mnie tylko spadek napiecia do 0V przy wylaczonym nadajniku. Chyba powinno byc cos minimalnie powyzej. No i 0.8V czy jest nadajnik metr od odbiornika czy na 3 pietrze w domku... :roll: Nie wierze zeby sygnal byl az tak dobry...chociaz zasieg jest bez problemu

Autor:  kefir [ środa 27 kwie 2011, 06:20 ]
Tytuł: 

Wiesz co miałem zrobione wyjście w takiej fitabie tyle że 72mhz ale to nie zienia chyba
Tyle że sprzedałem ją mikun i to jego spytaj gdzie jest podłączony kabeleek rssi i powiem że działał dobrze

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/