Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 14 kwie 2021, 18:02

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 19 kwie 2011, 08:52 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:07
Posty: 208
Lokalizacja: wawa
Chcę założyć w turnigy moduł FrSky.
mam wersję turnigy v2 (z anteną 2.4GHz i kabelkiem na stałe łączącym wymienny moduł z apką :/ )
Jaki sposób tej zamiany proponujecie ?
Chciałbym móc wymieniać moduły (mam ze dwa odbiorniki do turnigy i chętnie nadal bym z nich korzystał przy lataniu jakimiś prostymi modelikami ala skrzydło koło siebie)

kombinować jakoś z DYI hack module? czy może kupić moduł FrSky dla turnigy (mocowanie JR ?), a do oryginalnego modułu przyczepić antenę na tylnej ściance (tak jak ma to FrSky) ? (tylko czy ten pałąk z tyłu nie będzie przeszkadzał?)

co proponujecie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 19 kwie 2011, 13:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 mar 2011, 14:23
Posty: 918
Lokalizacja: Głogów
W module od turnigy musisz bezpośrednio wlutować się w płytke bo chińskie rączki przyoszczędziły na gniazdku do pigitala , czyli kupujesz pigital i tniesz na odpowiednią długosć ,lutujesz do płytki i wiercisz dziurę na tylnej sciance modułu i tam mocujesz gniazdo antenowe . Pamiętaj o podklejeniu płytki w module turnigy hot glutem bo inaczej bolce nie bedą całkowicie wchodzić w to gniazdko łączące moduł z aparaturą .

Kilka fotek mojej modyfikacji :
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 19 kwie 2011, 13:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
@razor - czytujesz czasem te forum? dwa tygodnie temu było, 6 wątków niżej w tym dziale :-)
klik!
Przeczytaj cały wątek i videotutkę i wszystko w temacie.

Obrazek

@Marciniasty - bez pigtaila jak widać można się obejść i bez dokupowania/dorabiania anteny do modułu...czyli koszt przeróbki =0, tylko kilkanaście minut potrzeba i drobnych zdolności manualnych ;-)

Za to inny problem się pojawia - w module FrSky dziurki na piny są trochę obok :-( :evil: - wypadałoby rozwiercić je trochę coby miały "fazkę" i wtedy piny trafią w dziurkę....problem tylko jest taki że we FrSky'u nie żałowali CA aby przykleić płytkę do obudowy co oznacza że jej wyjęcie jest ryzykowne...a bez wyjęcia nie da się sensownie popracować nad tymi otworkami... :evil: :evil: :evil:

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 19 kwie 2011, 14:02 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:07
Posty: 208
Lokalizacja: wawa
o, tego mi brakowało, niestety tytuł wątku mało pasował do treści :)
przy okazji pytanie, czy te dłuższe anteny (40,60cm) http://www.helipad.pl/antena_do_odbiorn ... -4024.html
do czego służą? co dają?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 19 kwie 2011, 15:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 05 kwie 2010, 21:13
Posty: 562
Lokalizacja: Gdańsk
Długie anteny możesz wstawić sobie do odbiornika zamiast tej co masz i wyciągnąć gdzieś dalej od ESC, np. na ogon czy skrzydło. Element aktywny anteny to tylko ta krótka biała ~3 cm końcówka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 20 kwie 2011, 09:10 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:07
Posty: 208
Lokalizacja: wawa
dzięki za rady, na fotkach ze sklepu nie zobaczyłem tego ostatniego odsłoniętego fragmentu tych anten, FrSky już u mnie jest i działa :) dziś może przemontuję nadajnik Turnigy

ten ostatni fragment anteny (bez ekranu) powinien być prosty? czy można go np. umieścić w osłonce (plastik?) od bowdena ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 20 kwie 2011, 13:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 12 gru 2010, 15:18
Posty: 1548
Lokalizacja: Częstochowa
do bowdena możesz wsadzić.

_________________
http://fpvworld.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 03 maja 2011, 09:36 
no i ja przerobilem sobie apke , przelozylem antene do tyłu i zakupilem po tym fr-sky`a ( mam wrazenie ze ma mniejszy zasieg , ale nie sprawdzalem wnikliwie )

przeprogramowalem również oprogramowanie - super możliwości ustawiania i jest możliwość skalibrowania wsztstkich potencjometrów ( min , srodek , max )
teraz apka chodzi szybciej i wskazania są bardziej powtarzalne i na każdym kanale mam takie same min`y i max`y.

ale mam pytanie odnośnie tego metalowego "trzymacza" z tyłu bo gostek na filmiku mówił aby w przypadku instalowania fr-sky zdemontować oryginalną antenę aby ona nie wchłaniała energii wypromieniowanej z anteny fr-sky , wiec czy ten metalowy "trzymacz" nie robi tego samego ? demontować go czy zostawić ? ktoś juz o tym myślał ?

__
Piotr


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 03 maja 2011, 10:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 22 mar 2010, 20:22
Posty: 2058
Lokalizacja: Świdnica
Raczej nie przecież oryginalnie trzymaczz jest.
widziałam radia z trzymaczem i frysky i zasięg był super.

_________________
Lecę na nielegalu!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 03 maja 2011, 12:43 
tylko w przypadku oryginalnego antenka jest duzo wyzej , dlatego pytam


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 03 maja 2011, 13:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Trzymacz jest tylko (a może aż) kawałkiem metalu zamocowanym w plastikowej obudowie...natomiast antena jest elektrycznie połączona z systemem i ma prawo coś zebrać...w sensie mam na myśli że sam kawałek metalu elektrycznie odseparowany tyle nie zabierze naszych drogocennych fal...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 cze 2011, 11:14 
a ciekawe czy ktoś u nas z forum już ma frsky w swoim turnigy ?

http://code.google.com/p/gruvin9x/wiki/FrSky


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 cze 2011, 12:13 
pit202 pisze:
a ciekawe czy ktoś u nas z forum już ma frsky w swoim turnigy ?

http://code.google.com/p/gruvin9x/wiki/FrSky

Obrazek Chyba jednak muszę wreszcie wykonać złącze programowania w swojej TGY. Nawet nie wiedziałem, że już takie "wodotryski" istnieją do tej "niskobudżetowej" aparatury Obrazek


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 cze 2011, 12:32 
ja aktualnie mam wgrane to : http://code.google.com/p/th9x/
i sobie bardzo chwale , ogrom możliwości


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 cze 2011, 15:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lis 2010, 22:13
Posty: 220
Lokalizacja: warszawa
Cześć, Ja się może podłącze z moim pytaniem.
Chciałem właśnie dzisiaj kupić sobie FrSky z HK moduł DIY z telemetrią. Niestety mnie ubiegli i jest juz BK :( W module DYI wychodzą trzy kabelki + - i PPM. Czy jeśli kupiłbym sobie moduł FrSky do JR to czy te zewnętrzne piny które z tego modułu wychodzą to też jest własnie +, - i ppm ? Czy są to jakies inne magiczne złącza typowe do JR'a ? Jednym zdaniem: Czy moduł FrSky do JR mogę sobie na dziko wlutować do innej apki niż JR, czy byłby jakis problem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: pki i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.