Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 06 mar 2021, 02:35

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 01:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
Mimo niskiej czestotliwosci nadajnik o mocy 500mw ma wplyw nawet na zasieg 2.4ghz video.


Poszukaj o lrs'ie, bodajze zalecaja 2-3m odleglosci pomiedzy nadajnikiem rc a odbiornikiem video. Ja chce wciaz latac na odb. wbudowanym w goglach. Zreszta zobaczymy jak to bedzie.

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 07:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 16:50
Posty: 311
Lokalizacja: Wwwawa
Ahhh - tak ma to miejsce w przypadku UHF Thomasa. Podobno przy Dragon Linku efekt taki nie występuje ze względu na zastosowane tam filtrowanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 09:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
No to fajnie, problem tylko taki ze ich projekt chyba wymarl a Chi (czy jak on sie tam zwal) juz od dawien dawna nie widzialem na rcgroups.

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 09:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
--mi-- pisze:
Ahhh - tak ma to miejsce w przypadku UHF Thomasa. Podobno przy Dragon Linku efekt taki nie występuje ze względu na zastosowane tam filtrowanie.


gdzies przelecialo mi przed oczami, ze Thomas tez ma filtry na 900, 1200 i 2400 MHz.
chwalil sie chyba charakterystyka kiedys na rcg.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 10:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 16:50
Posty: 311
Lokalizacja: Wwwawa
cholo pisze:

gdzies przelecialo mi przed oczami, ze Thomas tez ma filtry na 900, 1200 i 2400 MHz.
chwalil sie chyba charakterystyka kiedys na rcg.


Oto wypowiedź Daniela Wee - twórcy DL:

"Concerning interference to Video TX

I think this is one area where the DL and TLRS will differ. TLRS uses a broaderband signal than the DL, and with the bigger footprint, *may* present a bigger interfering signal to the video RX. This will be exacerbated when using higher power such as 2W or 7W with the external amplifier. This is all theoretical of course, so we'll have to wait until someone actually does a side by side comparison before we know for sure.

I think that if this is a real concern, simply adding a sharp low pass filter to the output of the transmitter should resolve the problem.

Daniel"

Możliwe jest więc lepsze zachowanie DL niż TUHF w takich sytuacjach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 11:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 14:41
Posty: 139
Lokalizacja: KRAKÓW
Najlepszym rozwiazaniem jest odsuniecie calego nadajnika LRS od odbiornika Video i gogli.
U mnie problem z zaklocaniem wystepuje gdy mam modul LRS zamontowany do radia a obraz
ogladam w goglach badz to przez wbudowany odbiornik jak i zewnetrzne diversity (zaklocane sa gogle).
Obraz w goglach jest lekko pofalowany. Odsuniecie modulu LRS na >1,5m zalatwia sprawe.
Mozna rowniez oddalic sama antene TX LRS.

_________________
pzdr.
simono


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 11:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
No i moja koncepcje w tym momencie szlag trafia bo nie chce zadnej bazy stawiac a LRS'a chce uzywac ze wzgledu na bezpieczenstwo linku rc. Jeszcze chwile poczekam, sezon sie nie zaczal, moze cos sie zmieni.

Pomylilem, Chi=Wee :D

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 11:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 14:41
Posty: 139
Lokalizacja: KRAKÓW
Napisze na RCG w watku LRS, moze sie da zredukowac moc poprzez dodanie jakiegos rezystorka :)

_________________
pzdr.
simono


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 12:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
Reasumujac szybka odpowiedz Thomasa mozna obnizyc moc ale straci sie gwarancje.


Cytuj:
But I suggest you actually fix the interferience in the goggles,
homer have written alot about this topic, several easy to fix tricks have been
mentioned in this thread. use the search this thread feature to find it.


Simono daj znac jak cosik znajdziesz :)

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 12:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 09:28
Posty: 429
Lokalizacja: Białystok
diem pisze:
No i moja koncepcje w tym momencie szlag trafia bo nie chce zadnej bazy stawiac


Diem. nie. Twoja koncepcja jest bardzo dobra - użytkownikowi daje duży komfort.
Jednakże jest tak, że coś musi być czymś okupione. A więc osiągając komfort użytkowania
musisz pogodzić się z koniecznością latania "koło nogi" Jeżeli chcesz dalej to niestety: Inaczej jak proponuje Simono to się raczej się nie da.

pozdr. Janusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 12:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 14:41
Posty: 139
Lokalizacja: KRAKÓW
No i Thomas odpisal expresowo jak zawsze :) Nie ma problemu z ustawieniem dowolnej
wartosci mocy. Nie musisz Diem czekac na imerssionrc UHFa :)
Zalaczam cytat:

yes that is easy, you can change all 3 levels to whatver you like,
offcourse soldering inside a TX will loose waranty.
you need access to wattmeter and smd resistors,
the PA stage output power is voltage controlled, the low power setting is sat by R4
it is normally 620 to 800 ohm, I adjust this value so you get exactly 500mW out,
the lower value = lower RF out
by changing R4 only, you keep the 1W and the 2W settings.
by changing R6 normally 180 ohm, you change MID and LOW settings,
so it is adviced to change R6 first in MID for the wanted power,
and then R4 last, in LOW to get the new LOW power.
The HI setting is full power, can be lowered if needed by inserting a series resistor
in the wire to the HI pad, this resistor only change the HI setting.

_________________
pzdr.
simono


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 12:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
Oczywiscie ja ta niska moc chce do latania kolo nogi :D Odpowiedz juz mamy, Simono sprawdzisz czy da sie jakos sharki odklocic? Cos mi sie to nie podoba zreszta, nie powinien tak siac ten LRS...

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 12:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 14:41
Posty: 139
Lokalizacja: KRAKÓW
diem pisze:
Oczywiscie ja ta niska moc chce do latania kolo nogi :D Odpowiedz juz mamy, Simono sprawdzisz czy da sie jakos sharki odklocic? Cos mi sie to nie podoba zreszta, nie powinien tak siac ten LRS...


Sprawdze, jak tylko znajde to co Homer opisywal.

PS. Ja mam stara wersje w tej zwyklanej puszce. Byc moze te wersje PRO w "alucase"
lepiej to ekranuja.

_________________
pzdr.
simono


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 12:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
Nie ma znaczenia chyba, zaklocenia wychodza raczej z koncowki mocy - za pomoca anteny.

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 12:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 14:41
Posty: 139
Lokalizacja: KRAKÓW
No racja skoro podpiecie zewnetrznej anteny niweluje problem :)

_________________
pzdr.
simono


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.