Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 27 lut 2021, 16:04

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 76  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: sobota 03 maja 2014, 15:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lip 2012, 08:31
Posty: 824
Lokalizacja: Wrocław/Sulechów
Ale wyciskacie soki z tego biednego eleresa ;D Chyba latwiej zaopatrzyc sie w AiO niz montowac 2x MPU, eleresa i minimosd ;D Nie mam racji? :) A sam autopilocik sluzacy jako awaryjka przy lataniu przy nodze, jak i jako samo stabilizator np. bardzo szybkich lekkich skrzydel. Rewelacja ! :)

_________________
FPV Forever!! :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 maja 2014, 15:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12805
Lokalizacja: Mikoszewo
Uszy - do AIO też potrzebujesz odbiornika i OSD więc eLeReSa i minimOSD (albo coś innego) i tak musisz mieć i tak więc tak naprawdę porównujesz 2xIMU z płytką AIO.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 maja 2014, 15:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lip 2012, 08:31
Posty: 824
Lokalizacja: Wrocław/Sulechów
Mam na mysli AiO od Marbalona ;D Na ktorym jest eleres, osd i AP:)

AiO to skrot od All in one, to nie tyczy sie tylko jednego produktu.

_________________
FPV Forever!! :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 maja 2014, 16:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12805
Lokalizacja: Mikoszewo
Cytuj:
Mam na mysli AiO od Marbalona


Sorry, kryształowa kula poszła na serwis więc twoje myśli chwilowo nie stoją przede mną otworem. Gwoli ścisłości - Marbalon sprzedaje KFC32FTB.

Cytuj:
AiO to skrot od All in one, to nie tyczy sie tylko jednego produktu.


A oprócz tego jeszcze do groma innych rzeczy, z nazwami własnymi włącznie:

http://en.wikipedia.org/wiki/AIO

Tyle że na forum tym skrótem utarło się nazywać produkt RCTimer'a i kto jak kto ale ty powinieneś o tym wiedzieć więc się nie dziw że jesteś rozumiany opacznie.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 maja 2014, 16:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lip 2012, 08:31
Posty: 824
Lokalizacja: Wrocław/Sulechów
O jejku, robisz powazny wywod jakby cos Ci zarzucil. Spokojnie, nie trzeba krysztalowej kuli bo w poprzednich postach juz z 2-3x napisalem aio marbalona ;)
Takze juz kazdy wie o co mi chodzilo i nie ciagnijmy tego.
Pozdro :)

Btw. Juz sie nie moge doczekac mojgo eleresa v2, musze jeszcze do Jacka napisac by mi zrobil nowe antenki.

_________________
FPV Forever!! :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 maja 2014, 16:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2236
Lokalizacja: Londyn
Uszy
do latania klasycznego po co mi osd ale stabilizacja i rth juz sie moze przydac
i jesli jest to za 10 zl tzn stabilizacje i rth bo jakis gps to juz chyba kazdy ma
to sprawa warta uwagi


Kfc = 400 odbiornik stabilizacja RTH
eleres 140 +10 MPU odbiornik stabilizacja RTH brak OSD
w obu pozycjach dodac trzeba GPS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 maja 2014, 16:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lip 2012, 08:31
Posty: 824
Lokalizacja: Wrocław/Sulechów
I wlasnie o tym mowie Adasko. W to grono powinien byc celowany ten stabilizator :) Dokladanie do tego osd itp itd to juz troche chyba droga nie w te strone.

_________________
FPV Forever!! :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 maja 2014, 18:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Adaśko: Soft AP nie będzie obsługiwał Baro. Musiałem to wyciąć bo się nie mieściło do procka. Więc albo Vario z Baro albo AutoPilot. Oba razem nie da rady.

EDIT:
Jest już i vario z baro - ale tylko z czujnikiem baro HP203B.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Ostatnio zmieniony piątek 31 paź 2014, 00:06 przez miś, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 maja 2014, 19:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2236
Lokalizacja: Londyn
ze lza przyjalem na klate
szkoda ze nie mozna bylo wyciac procesu bindowania zamiast baro sygnature mozna wpisac lub innej mniej przydatnej funkcji vario to jedna z najlepszych funkcji eleresa :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 maja 2014, 20:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Cytuj:
vario to jedna z najlepszych funkcji eleresa
Ale też jedna z najdłuższych :-( Mogę w przyszłości spróbować zrobić vario z GPS, ale to raczej kiepsko może działać...

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 maja 2014, 14:35 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lis 2010, 10:42
Posty: 937
Lokalizacja: Manchester
miś pisze:
Cytuj:
vario to jedna z najlepszych funkcji eleresa
Ale też jedna z najdłuższych :-( Mogę w przyszłości spróbować zrobić vario z GPS, ale to raczej kiepsko może działać...


Można też zrobić jednak gps po i2c i tedy się owinno zmieścić.
Koszt całe 5$ a i dodatkowo w atmedze od gps-a można zaszyć numer ;-) do autoryzacji softu.

Wtedy jest baro, gps i RTH.

Dodano:
Gdyby miś się zdecydował robić samemu to jeszcze taniej ;-) bo atmega z ChRL to 1$, płytka z OSH 0.8$ + kawałek drobnicy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 maja 2014, 15:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
mzyla, Tytuł wątku brzmi ".... Prosty autopilot do samolotów". Więc nie będzie żadnych dodatkowych atmeg, żadnych GPS'ów po I2C. Ma być prosto. Eleres, dwa moduliki czyli MPU6050 i normalny serial GPS, dwie wtyczki i tyle.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 maja 2014, 16:30 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lis 2010, 10:42
Posty: 937
Lokalizacja: Manchester
miś pisze:
mzyla, Tytuł wątku brzmi ".... Prosty autopilot do samolotów". Więc nie będzie żadnych dodatkowych atmeg, żadnych GPS'ów po I2C. Ma być prosto. Eleres, dwa moduliki czyli MPU6050 i normalny serial GPS, dwie wtyczki i tyle.


Ale dokładając jeszcze jeden modulik, dajemy klientowi opcje baro / vario.

Jest lepiej, klasyczni się cieszą, pieniądz niewielki a funkcjonalność duża.

Masz wtedy i vario i lepsze trzymanie wysokości.

Dlaczego nie dać opcji - chcesz mieć baro, kup sobie płytkę i masz i baro i gps.


A najlepiej od razu kawałek hardware typu "kabelek z płytką i atmegą" i tam możesz sobie wpiąc baro, gps i mpu.
Jak chcesz tylko mpu i gps - go ahead DIY.
Chcesz ładny kabelek - zapłać te xzł i masz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 maja 2014, 18:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
mzyla pisze:
Ale dokładając jeszcze jeden modulik, dajemy klientowi opcje baro / vario.
I nie dajemy mu opcji prostego podłączenia zwykłego serial GPS do eleresa, bo ten kawałek kodu musiałbym usunąć. A dwóch różnych wersji softu nie będzie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 maja 2014, 18:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2236
Lokalizacja: Londyn
poprostu bedzie trzeba sie pogodzic albo variometr , albo stabilizacja

Bedzie soft dostepny to wrzuce spreparowanego (w koncu skonczylem ) elereska do parkmastera ciekaw jestem jak wystabilizuje model do 3D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 76  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.