Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 27 lut 2021, 16:47

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 76  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: czwartek 01 maja 2014, 09:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2236
Lokalizacja: Londyn
Eleres do mnie idzie mpu juz jest
brak mi jeszcze gps mtk
bo bym remzibiego podpial
macie jakiegos linka do MTK ?

Ps nie bardzo rozumiem tego buzzera z tym tranzystorem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 maja 2014, 09:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4434
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Adasko pisze:
bo bym remzibiego podpial
macie jakiegos linka do MTK ?

PW do Remzibi-ego :roll: Ewentualnie Maritex

Adasko pisze:
Ps nie bardzo rozumiem tego buzzera z tym tranzystorem

Buzzera nie ma się "rozumieć", ma się go słyszeć :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 maja 2014, 09:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Warto mądrego posłuchać w temacie GPSa :-) Ot i co: http://www.rc-fpv.pl/viewtopic.php?p=129747#129747

Edicao: a tu zestaw komend którymi sobie trzeba ustawić te GPSy robione na MTK: http://download.maritex.com.pl/pdfs/PMTK_A11.pdf
Edit by Mis. A czy ja gdzieś pisałem że trzeba grzebać w ustawieniach GPS'a ? Tak to tylko narobimy sobie więcej kłopotów.
Edit by Rurek Ano pisałeś w tym poście który zalinkowałem trzy linijki wyżej :-) I stąd mój link do pełnej dokumentacji tych modułów PA6xx ... no ale skoro tamto było dwa lata temu to pewnie teraz jest tak jak piszesz i nie trzeba dłubać w fabrycznych chipach bo kontrolery eLeReS czy KFC są obecnie tak bystre że same wszystko ustawią. Ja przecież nie miałem złych zamiarów, nie bij ;-)


A tu: https://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/10525/ wybrać pierwszy z tych trzech na liście.

Resztę pewno Miś dopowie co z czym aby zadziałało... najpewniej zapewne wziąć kupić od Miś'ia już gotowe ustawione.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Ostatnio zmieniony czwartek 01 maja 2014, 13:18 przez Rurek, łącznie zmieniany 3 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 maja 2014, 09:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2236
Lokalizacja: Londyn
ale ten tranzystor
w odbiorniku ? chyba ze do sygnalizacji brak fixa / mam fixa lub moze innych funkcji musze jeszcze raz przeczytac temat

no w maritexie sa moduly 16 rodzaji i co ja bidny mam wybrac
MTK to znaczy na chipsecie MT?


Ostatnio zmieniony czwartek 01 maja 2014, 10:00 przez Adasko, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 maja 2014, 09:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4434
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Rurku, pamiętałem i o Misiowym GPS, ale widnieje informacja:
miś pisze:
Dostępność: CHWILOWO BRAK
:-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 maja 2014, 10:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Kowal pisze:
Rurku, pamiętałem i o Misiowym GPS, ale widnieje informacja:
miś pisze:
Dostępność: CHWILOWO BRAK
:-P
Jak to brak :?: :?: :?: Ja widzę że są te które Miś używa w swoim OSD: https://www.maritex.com.pl/pl/shop/item ... 7682/10525

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 maja 2014, 10:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4434
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
W Misiowym "sklepie" brak :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 maja 2014, 10:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2236
Lokalizacja: Londyn
czy taki bedzie dobry niby ten sam chipset ale predkosc jest 9600
http://www.ebay.co.uk/itm/GPS-Module-SK ... 5af54fa5f2

za to ten ma juz kabelki i predkosc 38400
http://www.ebay.co.uk/itm/Media-Tek-MT3 ... 3a81de8a57
ktory by sie nadal bez przerobek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 maja 2014, 10:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4434
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Adasko, wpisz wreszcie swoją "lokalizację", to nie będziemy kierować Ciebie do sklepów w PL :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 maja 2014, 13:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Skończcie już kombinować z tymi GPS'ami. Będzie działać z każdym MTK na MT3329, np PA6B(c,e), (np. GPS od osd Remzibiego) oraz z dowolnym UBLOX'em (NEO-6, LEA-6 itp).
Z oryginalną fabryczną konfiguracją. AP sobie sam wykryje jaki ma GPS i go odpowiednio skonfiguruje. Protokół MTK-BINARY nie jest obsługiwany. Tylko NMEA lub UBLOX.

A buzzer - piszczy potwierdzając złapanie fixa, piszczy potwierdzając komendy z aparatury, piszczy ułatwiając kalibrację drążków i w końcu popiskuje w trybie FailSafe ułatwiając znalezienie leżącego modelu.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 maja 2014, 10:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2236
Lokalizacja: Londyn
Jak bedziecie laczyc MPU z eleresem na kabelku czy jakos w jedna calosc i sklejone np na piance dwustronnej?
Mis kiedy przewidujesz udostepnienie firmware do tego AP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 maja 2014, 11:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Adasko pisze:
Jak bedziecie laczyc MPU z eleresem na kabelku czy jakos w jedna calosc i sklejone np na piance dwustronnej?
Ja mam na 20cm kabelku. W samym eleresie przydaje się dostęp do złącz z boku, po za tym jest dużo przewodów więc trudniej jest go w całości umocować. A zamocować stabilnie sam moduł MPU to nie problem. Od strony eLeReS'a polecam przylutować 4 piny a MPU zaopatrzyć w kabelek ze wtyczką.
Adasko pisze:
Mis kiedy przewidujesz udostepnienie firmware do tego AP
Na dniach. Trwają prace nad konfiguratorem, i jak będzie gotowy to zaraz udostępnimy.
Hardware można już w międzyczasie montować :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 maja 2014, 12:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 865
Lokalizacja: Kraków
Co do podkradania sygnału - I2C teoretycznie mogłoby pracować jako magistrala Multi Master - o ile nie zatkałoby się magistrali (częstotliwość odpytywania), to może byłaby szansa, żeby dane z IMU też odczytywać w OSD - np z Minima? :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 maja 2014, 12:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4079
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Patrzac na cenę MPU to łatwiej chyba wsadzić 2x MPU.... i łatwiej okablowanie zrobić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 maja 2014, 15:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2236
Lokalizacja: Londyn
no to mam polaczonego eleresa z MPU
i mam teraz zagwozdke co z baro moge tez podpiac
fajnie miec vario z Eldispem
mozna by zrobic taki modulik zespolony MPU + Baro i na kabelku do eleresa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 76  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.