Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 27 lut 2021, 16:21

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 76  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: czwartek 24 kwie 2014, 10:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 12:44
Posty: 1584
Lokalizacja: Skierniewice
możliwości (sprzętowych AIO, KFC, Multiwii, Eleres) sie tyle pojawia, że muszę znów... powiększyć szufladę na sprzęty, których kiedyś użyję.
Albo odpuścić trochę temat pogoni za nowościami


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 kwie 2014, 16:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4264
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Moim zdaniem to nie jest rozwiązanie, które ma zastąpić AP z OSD ale do klasycznego latania modelami, które mogą odlecieć (szczególnie motoszybowce).

Więc nadal uważam, że pomysł jest genialny tylko grupa docelowa jest delikatnie inna.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 kwie 2014, 16:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Moim zdaniem grupą docelową są po prostu skrzydlate. Ale cały czas FPV.
I celuje te rozwiązanie ze swoją ceną w budżetowe rozwiązania :-) Bo wystarczy do tego "wypasione" Remzibi lub tanie minimOSD i jest komplet. No może jeszcze tylko brak AH może malkontentom doskwierać ale to myślę że zostanie rozwiązane w kolejnej sprzętowej wersji eLeReS'a. Ale to już na przyszły sezon ;-)
Tak czy siak - w cenie doskonałego linku RC dostaje się w gratisie stabilizacje i autopilota - czego chcieć więcej?
Chyba świat (znaczy RCgroups) czeka na annoucement eLeReS'a :-) Potrzebna tylko łopatologiczna instrukcja w narzeczu i miejsce w sieci gdzie będzie można to kupić - i tu się z Tobą zgodzę że "sklep" do tego jest potrzebny. Ale tylko w przypadku międzynarodowej kariery eLeReS'a.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 kwie 2014, 16:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4264
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Rurek pisze:
Chyba świat (znaczy RCgroups) czeka na annoucement eLeReS'a :-) Potrzebna tylko łopatologiczna instrukcja w narzeczu i miejsce w sieci gdzie będzie można to kupić - i tu się z Tobą zgodzę że "sklep" do tego jest potrzebny. Ale tylko w przypadku międzynarodowej kariery eLeReS'a.


FPV-LABs też jest dobrym miejscem :)
Docelową grupą przypuszczam nie będą latacze FPV ale klasyczni, zobaczysz.
Więc teraz pora na sklep, stany magazynowe i pierwszy tysiąc sprzedanych za graminicę.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 kwie 2014, 19:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4434
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Dobra, eLeReS V2 zakupiony, GY-521 (mam nadzieję, że właściwy... :roll:) również, a i przy okazji poczciwy Remzibi doczeka się "reaktywacji" :mrgreen:
Teraz tylko czekam na instrukcje posklejania tego w jedną całość :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 kwie 2014, 19:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Na razie to mój akrobacik dopiero kończę uzbrajać w graty. Na razie robi trasy o długości 1 metra czyli z biurka na bok i spowrotem :lol: A soft ciągle uzupełniam t testuje na biurku, więc jeszcze troche to potrwa.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 kwie 2014, 19:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4434
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
miś pisze:
A soft ciągle uzupełniam testuję na biurku, więc jeszcze trochę to potrwa.

Cierpliwości jest ci u mnie duża ilość... ale czasem się zapasy wyczerpują... :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 kwie 2014, 19:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 paź 2011, 10:43
Posty: 912
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Kowal pisze:
Dobra, eLeReS V2 zakupiony, GY-521


Ja wykupiłem te po 19 zł :mrgreen:

_________________
DJI Mavic 2 Zoom
DJI Spark
KFC32FTB SkyHunter Mini
Ptyczak Matek F405 DJI Ocusync AirUnit
Żaglówka Phantom
KFC32FTB:SW1900,Chasser,Patyczak2,Pionieer2
KFC32+OSD:QX450,QX330,Legwan,Combat
KFC32F1:Race250
KFC32mini:Dragon,QX300
FY30-A:QX550,Vega1600,Patyczak1
Naza_v2+iOsd:Shadow
Inne:Tello,Motorówka,T-Rex450Plus,QX90


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 kwie 2014, 20:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Kowal pisze:
GY-521 (mam nadzieję, że właściwy... )
Pamiętaj tylko że tam jeden otwór mocujący skośne zrobiły na spółkę z jedną pchełką obok i trzeba piłować łeb śruby a najlepiej dać nylona i przyciąć cążkami ;-)
No chyba że wystarczy lepić na taśmę gąbkową dwustronną ale to pewnie po testach Miś powie.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 25 kwie 2014, 00:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Garść kolejnych informacji:
- obsługuje standardowe samoloty i latające skrzydła (delta)
- wymaga minimum 6 kanałowej aparatury : 4 podstawowe, plus 2 kanały z 3-pozycyjnymi przełącznikami. Jak nie ma dwóch 3-poz, tylko jeden, to nie będzie opcji utrzymania wysokości. Jak nie ma wogóle to nie będzie też opcji stabilizacji ACRO (bez autopoziomowania).
- posiada failsafe z powrotem do bazy, zwykłe RTH i utrzymanie wysokości (z GPS).
- posiada wyjście na buzzer sygnalizujący co niektóre zdarzenia oraz pipczący w trybie failsafe.
- oprócz sterowania 4 serwami i silnikiem ma 2 lub 3 wyjścia PWM do dowolnego użytku (CH7-9 z aparatury). 4 serwa, bo są oddzielne wyjścia na lewą i prawą lotkę.
- Nie ma sterowania klapami, ani klapolotkami (i nie będzie miało).
- posiada opcję PID'owania przy pomocy potencjometrów w aparaturze bez udziału komputera. Do tego potrzebna jest 8 kanałowa aparatura z dwoma potencjometrami, oraz eLDisp / Tablet z TrackMyRC.
- posiada prostą funkcję kalibracji trymerów i endpointów. Trymujemy model normalnie z aparatury przy locie z wyłączoną stabilizacją, po czym po wylądowaniu w prosty sposób przepisujemy trymy i zakresy drążków do pamięci Autopilota, i nie ruszamy już trymerów w aparaturze.
- rewersy serw oraz mapowanie kanałów aparatury (Futaba/JR/Inne) ustawiane z konfiguratora. Prawidłowe ustawienie rewersów w aparaturze wspomagane sygnałami świetlno-dźwiękowymi w trakcie kalibracji drążków.
- automatyczny lub ręczny zapis pozycji bazy z GPS'a
- RTH i powrót na Failsafe odblokowuje się dopiero po 30 sekundach lotu, aby na ziemi przed lotem nie uruchomiło silnika po przypadkowym wyłączeniu aparatury.
- posiada dynamiczne PID'y zależne od poziomu gazu oraz konta nachylenia w osi PITCH, co oznacza mocniejszą stabilizację przy wznoszeniu, lub zawisie na ogonie dla akrobatów.

Na razie tyle.
Work in progress 8-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 25 kwie 2014, 00:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 992
Lokalizacja: Warszawa
No Miś dajesz czadu :lol:
Jak na razie do moich nie FPV wszystko mi pasi.
Chyba muszę jeszcze kilka odbiorników łyknąć ;-)
Szkoda tylko że bez baro będzie trza się obyć :-/
Jakoś nie dowierzam GPS i jego zdolnościom do określania wysokości.

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 25 kwie 2014, 00:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
rycerz100 pisze:
Szkoda tylko że bez baro będzie trza się obyć :-/
Jakoś nie dowierzam GPS i jego zdolnościom do określania wysokości.
Ja też. Ale miejsca na obsługę baro już nie ma. Więc lepsza wysokość z GPS niż żadna. Wystarczy dać ze 80m wysokości dla F/S i mieć nadzieje że GPS nie machnie się więcej niż o 40m ;-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 26 kwie 2014, 22:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Testy AP zamontowanego do modelu, na razie na biurku i na symulatorze GPS wypadły pomyślnie. Czas na testy w locie... Może jutro się uda coś polatać i przetestować. Jestem nastawiony optymistycznie. Dziś jeszcze robiłem na szybko dipol na 435MHz do modelu...

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 26 kwie 2014, 22:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 992
Lokalizacja: Warszawa
Miś a nie chce Ci się rysnąć połączeń ?
Posklejał bym to wsio i załadował do testera ;-)
Albo byś opisał co do czego.

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 kwie 2014, 16:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Jak by komuś się chciało potestować to proszę o PW.
Moje dzisiejsze testy udały się tylko połowicznie. Okazało się że jeden pakiet z dwóch które mam do tego modelu jest tak zdechły że latał tylko 2 minuty... zdążyłem tylko wytrymować model. Po zmianie pakietu sprawdziłem tryb ACRO czyli stabilizacje, ustawiłem PID w osi roll, bo był za wysoko dla tak małego i zwinnego akrobata i się kiwał, po czym... połamałem jedyne śmigło :evil: I tak to się zakończyły moje dzisiejsze testy.

Dzięki uprzejmości rycerz100 powstał schemat połączeń AP:
Obrazek
Oczywiście odbiornik po lewej i po prawej to ten sam odbiornik tylko widziany z dwóch stron ;-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 76  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.