Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 05 mar 2021, 11:47

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 76  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 23 kwie 2014, 16:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Verid pisze:
A da się z tego wydłubać dane do sztucznego horyzontu np w minim albo tak cuś?
Nie.

EDIT:
Już tak :-)
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=22657

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Ostatnio zmieniony piątek 31 paź 2014, 00:02 przez miś, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 23 kwie 2014, 16:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 paź 2011, 10:43
Posty: 914
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Verid pisze:
A da się z tego wydłubać dane do sztucznego horyzontu np w minim albo tak cuś?


Nawet osd się da dołożyć :mrgreen: tylko nazwę zmienia KFC32FTB

Przepraszam bardzo nie mogłem się powstrzymać Verid :mrgreen:

_________________
DJI Mavic 2 Zoom
DJI Spark
KFC32FTB SkyHunter Mini
Ptyczak Matek F405 DJI Ocusync AirUnit
Żaglówka Phantom
KFC32FTB:SW1900,Chasser,Patyczak2,Pionieer2
KFC32+OSD:QX450,QX330,Legwan,Combat
KFC32F1:Race250
KFC32mini:Dragon,QX300
FY30-A:QX550,Vega1600,Patyczak1
Naza_v2+iOsd:Shadow
Inne:Tello,Motorówka,T-Rex450Plus,QX90


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 23 kwie 2014, 16:07 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lis 2010, 10:42
Posty: 937
Lokalizacja: Manchester
Głupie pytanie, ale jak do eleresa wgram multiwii airplane MIS-ia i dołącze gps + MPU to mamy dokładnie ten sam efekt?

Znaczy stabilizacje, eleresa i RTH.
dodane: i horyzont do osd ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 23 kwie 2014, 16:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12806
Lokalizacja: Mikoszewo
Cytuj:
Nawet osd się da dołożyć :mrgreen: tylko nazwę zmienia KFC32FTB


FTB jest a)pozbawione makaronu b)ma troszkę większy i szybszy móżdżek niż eLeReS pozwalający na dodanie kilku ciekawych funkcji które do maleńkiego łebka eLeReSa mogą się nie wcisnąć...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 23 kwie 2014, 19:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 mar 2010, 02:17
Posty: 2321
Lokalizacja: Chorzów
No to się będzie działo

:-o

_________________
Trutututu nici z drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 23 kwie 2014, 19:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4079
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
mzyla pisze:
Głupie pytanie, ale jak do eleresa wgram multiwii airplane MIS-ia i dołącze gps + MPU to mamy dokładnie ten sam efekt?

Znaczy stabilizacje, eleresa i RTH.
dodane: i horyzont do osd


A jak Ty atmege328 podłączysz do GPS i OSD aby sobie pogadali przy pomocy jednego uarta?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 23 kwie 2014, 20:20 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 173
Mam tylko nadzieję, że da się połączyć jedengo GPSa do eLeReSa i do OSD Remzibi.
GPSa MTK do eLeReSa przewodami RXD i TXD, a OSD będzie GPSa tylko podsłuchiwać więc tylko kabelek TXD z GPSa przez jakis rezystor.
Bedzie działać, czy może się pogryźć?
W sumie to chyba już mogę zrobić testy sprawdzając działania GSPa w eLeReSie za pomocą telemetri i apki TrackMyRC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 23 kwie 2014, 21:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4079
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
karwas pisze:
GPSa MTK do eLeReSa przewodami RXD i TXD, a OSD będzie GPSa tylko podsłuchiwać więc tylko kabelek TXD z GPSa przez jakis rezystor.
Bedzie działać, czy może się pogryźć?


Tak to będzie działać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 23 kwie 2014, 21:48 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lis 2010, 10:42
Posty: 937
Lokalizacja: Manchester
marbalon pisze:
karwas pisze:
GPSa MTK do eLeReSa przewodami RXD i TXD, a OSD będzie GPSa tylko podsłuchiwać więc tylko kabelek TXD z GPSa przez jakis rezystor.
Bedzie działać, czy może się pogryźć?


Tak to będzie działać.


Ja osobiście bym dał 'jak bóg przykazał" gps poprzez płytkę I2C-GPS, całe 6.80$ z wysyłką

I2C

Bo metoda powyżej działa ale nie ma horyzontu a mi się o horyzont rozchodzi.

W sumie teraz najtańsze dłubanie to:
promini 9zł
rfm22b 35zł
mpu6050 9.5zł
i2c gps 18zł
2h lutowania.

i mamy multiwii rth i odbiornik eLeReS


Teoretycznie - da sie do eleresa dopiac i2c gps razem z mpu i mamy komplet z mniejszą ilością lutowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 23 kwie 2014, 21:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2236
Lokalizacja: Londyn
hehehe w sumie racja promini , MPU6050 i modul rfm to juz odbiornik eleresa
;-) wgrywajac tam mwii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 23 kwie 2014, 21:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4079
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
mzyla pisze:
promini 9zł
rfm22b 35zł
mpu6050 9.5zł
i2c gps 18zł


No ja raczej jestem zwolennikiem aby w modelu było możliwie mniej kabli - stad produkty takie jak KFC32FTB itp. Oczywiście cenowo to nie jest to samo, ale możliwościami/wygoda też nie te sama. Ale to jest modelarstwo - kto komu zabroni ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 23 kwie 2014, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2236
Lokalizacja: Londyn
w 100 masz racje , tyle ze w zyciu bym nie wpadl ze promini na ktorym robilismy pierwsze Mwii Na czujnikach chyba nintendo ,po dolozeniu RFM daje nam okrojony odbiornik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 23 kwie 2014, 23:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Panocki, tu chodzi o to żeby z eleresa zrobić stabilizator/rth a nie o to żeby pakować do eleresa soft multiwii. Tak że nie będzie żadnych wynalazków od multiwii typu i2c gps, czujników z WII czy nintendo i innych akcelerometrów czy baro.
Krótko jak w temacie: eLeReS v2 + MPU6050 + GPS (MTK albo UBLOX). Jak będzie GPS MTK to można podkraść jego dane do OSD Remzibiego. Jak UBLOX, to Remzibi nie skuma tego formatu i nie będzie działać.

Jak komuś mało, to polecam zakup KFC32, KFC32FTB, AIO, albo AutoPilota od Zbig&Pitlab.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 kwie 2014, 03:25 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lis 2010, 10:42
Posty: 937
Lokalizacja: Manchester
No ale ja jedynie mowie, że można z eleresa czy też innego promini orange zrobić rth.

i jak się człowiek pozbedzie osd (właściwie to horyzontu w osd, bo samo osd bedzie działać), to do eleresa trza dołożyć MPU - w każdej z opcji (V2, V1, Orange czy promini) a jak chcemy jeszcze horyzont to konwerter gps-i2c.

Zamówiłem sobie mpu i może za kilkanascie dni orange z MiŚ-Airplane poleci.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 kwie 2014, 09:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 11 cze 2013, 07:43
Posty: 186
Lokalizacja: Warszawa
miś pisze:
Panocki, tu chodzi o to żeby z eleresa zrobić stabilizator/rth
Krótko jak w temacie: eLeReS v2 + MPU6050 + GPS (MTK albo UBLOX). Jak będzie GPS MTK to można podkraść jego dane do OSD Remzibiego.
Jak komuś mało, to polecam zakup KFC32, KFC32FTB, AIO, albo AutoPilota od Zbig&Pitlab.

Dla mnie bomba i wypas, dokładnie tego mi do pełni zadowolenia brakowało :-)

_________________
Pozdrawiam
kamilt
1% - http://www.dzieciom.pl/12659
************************************
różne latające + wiatrak

komu Bóg rozumu nie da, kowal mu go nie ukuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 76  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.