Witam. Mam problem z ustawieniem PID dla skrzydła. Na stronie 54 tego tematu można znaleźć proste rozwiązanie tego problemu. Niestety, proponowane zwiększenie P od level i próba zakrętu powoduje jakby wytrącenie modelu na chwilkę z równowagi. Zwiększenie P D od roll powoduje oscylacje w osi roll.
Niskie P D roll nie powoduje ospałości modelu w trybie acro. Natomiast w trybie evel model leci równo, ale reakcja na stery jest albo słaba (gdy niskie P level) albo j.w. nerwowa (wysokie P level).

----------
Po dzisiejszych testach. Cała procedura.
1.trymowanie i kalibracja drążków w trybie manual
2.pidowanie w acro
3.zerowanie gyro i akcelerometru z przodem samolotu uniesionym do góry
4.oblot w trybie acro i level
5.odczyt gyro i akcelerometru po locie
Samolot w trybie acro lata dobrze. Po przełączeniu się na tryb level zaczyna opadać. Kontra sterem wysokości na chwilkę ratuje samolot, jednak po chwili samolot zaczyna walczyć i znowu obniża lot. Silnik i śmigło wyważone. Po zdjęciu gazu samolot dalej kontynuuje opadanie które można kontrować sterem wysokości. Odczyt z gyro po oblocie taki sam jak przed.
Za każdym razem podnoszę przód samolotu coraz wyżej. Wydaje się że nie ma to żadnego wpływu na lot.
------- H E L P -------
To moje aktualne pidy. Dane z gyro i acc gdy samolot leży płasko na stole.

--------
Strona 57. Muszę sprawdzić reversy, jeszcze raz przeprowadzić kalibrację drążków itp.Zobaczymy co z tego wyjdzie. Sama reakcja lotek na ruch w trybie acro i lvl wydawała się prawidłowa.
-------
Rewersy są dobrze ustawione. Podczas kalibracji drążków, wychył drążka w prawo i w górę powoduje zaświecenie diody. (Rewersy w aparaturze wyłączone, a w eleres jak na zdjęciu wyżej). Reakcja na ruch prawidłowa. Tryb acro i lvl, model w lewo, lewa lotka w dół, prawa w górę, model w górę, obydwie lotki w dół.
-----
Na wszelki wypadek wymieniłem mpu i umieściłem w samym środku ciężkości samolotu. Testy dzisiaj/jutro.
------
A jednak mpu. Teraz lata dobrze. Choć nadal męczę te pidy.