Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 26 lut 2021, 04:50

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 385 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: taranis
Post: piątek 08 kwie 2016, 21:58 
Offline

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 23:27
Posty: 159
Lokalizacja: Warszawa
ale które mode bo tak jak Ci napisałem w taranisie jest ich pare. Dokładnie o którym piszesz? Bo zbindowałem je dokładnie z instrukcją. Bez tego bym nawet nie pisał....Przez 4 mce działały obydwa beż zarzutu i bindowałem je już pare razy i było ok. Działają ewidentnie w trybie 8ch


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: piątek 08 kwie 2016, 22:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
Nie w Taranisie! Tylko w odbiorniku X8R. Zworkami ustawiasz. Sprawdź instrukcje.

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: piątek 08 kwie 2016, 22:16 
Offline

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 23:27
Posty: 159
Lokalizacja: Warszawa
dobra wszystko sie wyjaśniło. Uszkodzona zwora na kanale 1-2 i dobra na 3-4 powodowała ciągłe bindowanie w 8ch. dzieki pzdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 kwie 2016, 23:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
Panowie dzisiaj zrobiłem sobie z nudów modyfikację anteny tzn. wywaliłem oryginalną i dałem kabelek z rp-sma tak aby móc podłączać różne anteny.
Testy zasięgu jutro.
Miałem pod ręką antenę 5dBi, i działa:) ale...
jak to ma być z tym SWR? im niższe tym lepsze? przy tej nowej antenie pokazuje mi 33. Jak ją macam i wyginam to spada czasami nawet do 0. Ale i czasami wskakuje nawet 49.
Czy to znaczy, że ta antena jest kiepskiej jakości?
Na Rcgroups piszą, że lepiej jest przylutować sobie gniazdo U.FL i do niego podłączyć gotowy kabel niż lutować rdzeń i oplot, bo liczy się każdy milimetr bez izolacji.
Ale skoro przy ruszaniu anteną nie ruszam przecież przyłączem ani kablem miedzy rp-sma a u.fl. Więc jednak wychodzi, że to jakość samej anteny może być kiepska?
Mam takie same dwie anteny także jutro wykonam testy zasięgu.

A tu kilka fotek modyfikacji:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

p.s. port U.FL i nowy kabelek zamówione, także jak tylko przyjdą to sprawdzę, czy to coś zmienia.

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: wtorek 26 kwie 2016, 09:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 802
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
Jeśli chodzi o pomiar SWR to im mniejszy tym lepiej - nie wiem jak wygląda pomiar w Taranisie - w miernikach SWR im bliższy jedności tym lepszy.
Jeśli chodzi o te anteny "łamane" to z doświadczenia (pomiarów) wychodzi że SWR zmienia na danym kanale się w zależności od w jakiej pozycji jest antena - przy wyprostowanej jest inny, i przy "złamanej" pod kątem 90 stopni też jest inny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: wtorek 26 kwie 2016, 10:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 20:44
Posty: 101
Lokalizacja: NL
Z tego co wiem, to im niższe SWR to lepiej. Jak obejmiesz dłonią oryginalną antenę, nie dotykając jej, to powinno wskazywać okolice 17.

Przyszedłem się zapytać, czy aktualizowaliście OpenTX do wersji 2.1.8 i czy przynosi jakieś dodatkowe funkcje. Czytałem tylko że ciężko skalibrować drążki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: wtorek 26 kwie 2016, 15:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
przed chwilą testowałem no i SWR cały czas powyżej 30. Ale jedno dziwne zjawisko - bardzo szybki zanik telemetrii. Tzn. tak jakby sygnał zwrotny gdzieś się gubił, bo miałem podgląd na kamerę i dron cały czas reagował na moje komendy, ale telemetria ginie już po kilkunastu metrach.. o co kaman?

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: wtorek 26 kwie 2016, 15:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 22 cze 2015, 15:44
Posty: 127
Lokalizacja: Gdańsk Przymorze
matulekpl na fotkach pól anteny masz na spawaniu i pewnie całą wymiarową w patyku jeszcze :) . Jak polutujesz nie pospawasz gorący przewód pozostawiając go w ekranie to i telemetria będzie jak trzeba.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: wtorek 26 kwie 2016, 16:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
PucH2 pisze:
matulekpl na fotkach pól anteny masz na spawaniu i pewnie całą wymiarową w patyku jeszcze :) . Jak polutujesz nie pospawasz gorący przewód pozostawiając go w ekranie to i telemetria będzie jak trzeba.

czyli, że lutować na prawdę tyci tyci odcinki bez ilozacji?:) czyli jednak chyba lepiej jak dolutuję ten port U.FL i będę do niego podłączał:D

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: wtorek 26 kwie 2016, 17:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
poprawiłem lutowanie i SWR spadło:) teraz jest na poziomie 17. A jak obejmę antenę to spada do 0.

Ale nie rozumiem pewnej rzeczy. Nagrałem filmik.
Jak widać na filmiku wszystko niby cacy, odchodzę i idę korytarzem w piwnicy. RSSI cały czas powyżej 70% i nagle gubi telemetrię. WTF?
to skąd mam wiedzieć, że jest na granicy zasięgu? to nie powinno być tak, że zaczyna gubić gdzieś na poziomie 40%??

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: wtorek 26 kwie 2016, 18:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 22 cze 2015, 15:44
Posty: 127
Lokalizacja: Gdańsk Przymorze
matulekpl i najlepiej jeszcze zaekranować gorący przewód. U.FL spełnia te zadania wyśmienicie. Zaekranować najlepiej cały RF by sieczki nie rozsiewał wokół siebie. Ciekawe czemu fabrycznie tego nie zrobiono?

matulekpl Miałem wrażenie na tym filmie że poruszasz się w schronie z licznikiem Gajgera i zaraz coś pierdyknie :) . Takie pomiary w klatce Faradaya więc się nie dziw zanikami. Na otwartej przestrzeni będzie cudownie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: wtorek 26 kwie 2016, 18:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
Zaekranowac czyli co dokładnie miałbym zrobic? Jutro będę miał u.fl to zobaczymy co i jak.

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: wtorek 26 kwie 2016, 18:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 22 cze 2015, 15:44
Posty: 127
Lokalizacja: Gdańsk Przymorze
Wykonać takie pudełeczko miedziane lub stalowe na RF i polutować w kilku miejscach do masy. Weź za przykład jakiś moduł z http://www.banggood.com/CC2500-PA-LNA-Romote-Wireless-Module-CC2500-SI4432-NRF24L01-p-922595.html . Tak wygląda ekran w telewizyjnym skrócie. Jednak nieumiejętnym wykonaniem może więcej popsuć niż zyskać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: wtorek 26 kwie 2016, 19:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
sprawdziłem drugą antenę i SWR spada czasami do 0;)
Ale... testowałem przed chwilą ponownie zasięg i - zasięg jest, ale telemetria się gubi po kilkunastu metrach... nie włącza się failsafe bo widzę jak miga dioda od nazy. więc dron jest dalej sterowny, odbiera sygnały, ale nie odsyła telemetrii. nie za bardzo mogę to ogarnąć. o co może chodzić?? RSSI jest powyżej 70% i nagle gubi telemetrię, ale wychodzi na to, że RSSI jest dalej wysokie. czy coś mogło paść w taranisie?

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: wtorek 26 kwie 2016, 21:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 881
Lokalizacja: Warszawa
Nie wiem, czy jest się czym niepokoić. Wydaje mi się, że układ nadawczo-odbiorczy z telemetrią należy traktować tak naprawdę jak dwa układy, niekoniecznie symetryczne. Tzn. w antena w Taranisie lepiej się sprawuje w roli nadawczej, niż antenka w odbiorniku, która nadaje telemetrię. Zjawisko zerwania tele, podczas gdy dalej mamy link nie jest niczym nadzwyczajnym. W tak specyficznych warunkach, w których testujesz sprzęt trudno jest ocenić, czy coś jest nie w porządku. Moim zdaniem trzeba wyjść i polatać. Wiadomo, że nadajnik na pewnej wysokości działa lepiej niż ten na ziemi. Jakbyś nasłuchiwał częstotliwości lotniczych, to byś wiedział, że najczęściej słychać dobrze transmisję z samolotu, w którym jest słabszy nadajnik, niż ten na ziemi, a mimo to transmisji z kontroli lotów nie słychać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 385 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 26  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.