Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 26 lut 2021, 05:32

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 385 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: taranis
Post: niedziela 15 lis 2015, 19:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 25 lip 2015, 20:17
Posty: 180
Lokalizacja: Trier
tzn. D8 lub D16 ?
W instrukcji jest napisane: X8R-EU version only works with FrSky Taranis X9D Plus-EU version/XJT-EU version in D16-EU mode.
http://www.frsky-rc.com/download/down.php?id=102


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: niedziela 15 lis 2015, 19:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9037
Lokalizacja: Polska
PawelOl pisze:
tzn. D8 lub D16 ?
W instrukcji jest napisane: X8R-EU version only works with FrSky Taranis X9D Plus-EU version/XJT-EU version in D16-EU mode.
http://www.frsky-rc.com/download/down.php?id=102


D = D8
X = D16

Dla trybu X firmware w nadajniku i odbiorniku musi byc tego samego typu (oba EU lub oba nie-EU)

Software Taranisa w wersji EU jest wykastrowany (brak obslugi D8 i LR12 jest tylko D16) stad lepiej zaktualizowac do wersji pelnej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: środa 06 sty 2016, 12:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 05 sty 2016, 09:40
Posty: 50
Lokalizacja: Poznań
Witam, mam pytanie i podlaczam sie do tematu. Jestem w trakcie budowy pierwszego quada 250 (do tej pory latalem h107c). Poczatkowo mialem w planach zakup aparatury T 9xr pro i w zwiazku z tym zamowilem odbiornik D4r-II i modul FrSky DJT.

Ze wzgledu na problemy z dostepnoscia Turnigy w rozsadnej cenie zdecydowalem sie ostatecznie na zakup Taranisa ;) ktory ma wbudowany modul. Czy w tej sytuacji jest sens zosrawiac do niego modul DJT? Czy daje to jakoes korzysci wzgledem wbudowanego modulu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: środa 06 sty 2016, 12:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2183
Lokalizacja: Opole
Nie będzie Ci potrzebny dodatkowy moduł.

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=46147


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: środa 06 sty 2016, 12:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9037
Lokalizacja: Polska
kamilborkowski pisze:
Nie będzie Ci potrzebny dodatkowy moduł.

O ile nie potrzebuje dodatkowych kanalow, lub wyprowadzenia starej telemetrii D8 na zewnatrz (np. do wyswietlacza FLS-02) :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: piątek 22 sty 2016, 18:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 gru 2014, 19:31
Posty: 271
Lokalizacja: Chełm
pawelsky pisze:
Software Taranisa w wersji EU jest wykastrowany (brak obslugi D8 i LR12 jest tylko D16) stad lepiej zaktualizowac do wersji pelnej


To małe pytanko żeby czegoś nie sknocić- Taranis+ w wersji 2.0.9.2eu- nie łączy się wbudowanym modułem z d4rII, zewnętrzny moduł DJT wygląda na to, że działa. Czy wystarczy najnowszy companion 2.0.19- backup firmware'u z radia, zmiana w profilu na T+, odznaczenie w build options eu (zaznaczając dostajemy kaganiec z d16?), write to tx i gotowe?
I jeszcze pytanko- czy lcd ma folię zabezpieczającą? Dostałem raczej nie do końca nowy sprzęt ze pl sklepu polecanego w wielu postach na forum- na ekranie jest sporo drobnych rysek, od spodu nóżki minimalnie przetarte od stania/szurania (alu walizka nie uchroniła) i centralnie od spodu jakiś czerwony ślad jakby po mazaku- duperele, szczególnie po wielu transakcjach z CN, ale niesmak jest. Jeszcze się waham czy odsyłać do sprzedawcy/wymienić zanim cokolwiek wgram ale wiedza się przyda.

_________________
Latak 1(RCX250), Latak 2(LT210), Latak3(RCX175),Hubsan107L, v636
Pzdr.,Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: piątek 22 sty 2016, 18:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9037
Lokalizacja: Polska
majcool pisze:
To małe pytanko żeby czegoś nie sknocić- Taranis+ w wersji 2.0.9.2eu- nie łączy się wbudowanym modułem z d4rII, zewnętrzny moduł DJT wygląda na to, że działa. Czy wystarczy najnowszy companion 2.0.19- backup firmware'u z radia, zmiana w profilu na T+, odznaczenie w build options eu (zaznaczając dostajemy kaganiec z d16?), write to tx i gotowe?

Jeszcze musisz wybrac tryb D8 w radiu po podmianie firmware.

majcool pisze:
I jeszcze pytanko- czy lcd ma folię zabezpieczającą?

Ma, i to pewnie na niej sa ryski (bardzo dobrze przylega, tak ze prawie jej nie widac).

A tak przy okazji - najnowszy Companion to 2.1.7.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: piątek 22 sty 2016, 19:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 gru 2014, 19:31
Posty: 271
Lokalizacja: Chełm
pawelsky pisze:
Jeszcze musisz wybrac tryb D8 w radiu po podmianie firmware.

Naklikałem szukając tego trybu, więc o tym kroku bym nie zapomniał :-D Dobrze, że wystarczy nowszy OpenTX bez eu.
Cytuj:
Ma, i to pewnie na niej sa ryski (bardzo dobrze przylega, tak ze prawie jej nie widac).
A tak przy okazji - najnowszy Companion to 2.1.7.

U mnie tej folii nie ma chyba- w ogóle jej nie widać i nie idzie jej oderwać przyklejając taśmy itp. A najwyraźniej goły lcd ma o niebo więcej rys niż w mojej rocznej 9xr (tu przynajmniej nie było wątpliwości, że była folia-po 1cm nadmiaru)
A co do firmware 2.1 to myślałem, że zrobiony tylko pod x9e ale doczytuję właśnie, że x9d jak najbardziej. Dzięki za podpowiedź.
Dodano: Folia jednak jest i na razie zostanie, cieniutka, idealnie przycięta i przyklejona; przy świetle dziennym udało się ją 'naruszyć'. Kiedyś wymienię na coś lepszego.

_________________
Latak 1(RCX250), Latak 2(LT210), Latak3(RCX175),Hubsan107L, v636
Pzdr.,Michał


Ostatnio zmieniony sobota 23 sty 2016, 14:34 przez majcool, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: piątek 22 sty 2016, 22:06 
Offline

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 23:27
Posty: 159
Lokalizacja: Warszawa
Witam
Mam problem z mode w taranisie. Bawiłem sie po kupnie i albo cos przełączyłem albo tak było od początku. Po podłaczeniu pod kompa okazuje sie ze taranis działa w MODE 1. W menu na samym dole jest ustawione MODE 2. Kanały są dobrze poprzypisywane. Zbindowałem inne radio i wszystko jest ok MODE 2. Ktoś ma pomysł co mogłem przestawić? A może jest opcja reset? Przestudiowałem cała instrukcję i nigdzie tego nie znalazłem( co prawda studiowałem od zwykłaego teranisa nie od plusa a troche sie w menu różnią)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: niedziela 24 sty 2016, 13:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 20:44
Posty: 101
Lokalizacja: NL
Może wrzuciłeś OpenTx i nie zmieniłeś w preferencjach Companion na mode 2?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: poniedziałek 25 sty 2016, 10:36 
Offline

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 23:27
Posty: 159
Lokalizacja: Warszawa
Spenser pisze:
Może wrzuciłeś OpenTx i nie zmieniłeś w preferencjach Companion na mode 2?


zestaw zakupiony od nowości miał open tx i miał być w opcji MODE2. Bawiłem sie troche ale mode w "radio setup" jest ustawione na 2. A może jest opcja że sprzedano mi przez pomyłkę radio z mode 1.... Spróbował bym jeszcze jakiegoś resetu. Ktoś wie jak go zrobić?

EDIT: Dla potomnych. W taranisie są (przynajmniej u mnie były) inaczej kanały ustawione w serii np. THR na 1 a nie na 3 . Należy je zamienić

Jeszcze mam pytanie co do wersji companion9x znalazłem strone wcześniej taki wpis:
tobas pisze:
Działa!!!!!... miałem wersję 1.52 z przed 1,5 roku, a jak dawałem sprawdź aktualizację to twierdził że nie ma nowszych ;)
Wielkie dzięki za pomoc :)


a gdzie mozna znaleźć nowszą wersję? ja na stronie http://www.open-tx.org/downloads.html widze tylko wersję 1.52


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: piątek 08 kwie 2016, 20:37 
Offline

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 23:27
Posty: 159
Lokalizacja: Warszawa
Dziwna sytuacja mi sie przydarzyła... Zbindowałem X8R z taranisem. Wszystko działa pod nazą w której odbiornik jest ustawiony pod D-bus. W taranisie zakres 1-16, Mode D16-eu numer 1. Podłączyłem pod kanał 1(9) gimbala a pod 2(10) oświetlenie. W taranisie pod RS gimbal pod LS oświetlenie ustawione odpowiednio kanał 9 i 10. Niby wszystko pieknie a tu niespodzianka oświetlenie włacza sie jak przesune drążek AIL w prawo,wyłącza sie w lewo a gimbal chodzi góra dół razem z ELE :D oczywiście reakcji brak na S
Mam drugi odbiornik i tu niestety przez chwile było dobrze potem, sytuacja jak z pierwszym.... Tak jak by nie przeszedł w tryb D-bus i widział tylko 8 kanałów. Ktoś ma pomysł jak poustawiać te kanały w taranisie zeby to wróciło do normy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: piątek 08 kwie 2016, 20:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9037
Lokalizacja: Polska
Qwerterek1 pisze:
Niby wszystko pieknie a tu niespodzianka oświetlenie włacza sie jak przesune drążek AIL w prawo,wyłącza sie w lewo a gimbal chodzi góra dół razem z ELE :D oczywiście reakcji brak na S

Pewnie zbindowales go w zlym trybie. Przejrzyj tabelke trybow w instrukcji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: piątek 08 kwie 2016, 21:09 
Offline

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 23:27
Posty: 159
Lokalizacja: Warszawa
zawsze bindowałem tak samo bez zworek i działał w trybie 16.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: piątek 08 kwie 2016, 21:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
Se moze działać w trybie 16 ale "mode" określa przypisanie kanałow do wyjsć.

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 385 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 26  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.