Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 14 cze 2021, 16:12

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 07 cze 2021, 22:37 
Offline

Rejestracja: środa 21 sie 2019, 22:18
Posty: 3
Lokalizacja: PL
Chcę kupić Cetus FPV Kit od BetaFPV, nadajnik w zestawie to LiteRadio 2 SE. Chciałbym nauczyć się tym latać, a potem wymieniać drony na "poważniejsze". Natomiast pytanie: czy można na tym nadajniku latać również samolotami? Powracam po latach, trochę technologii mnie ominęło, proszę o wyrozumiałość ;p


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 cze 2021, 07:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4399
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Trudno powiedzieć jak będzie z zasięgiem; do latania LOS małymi samolotami może wystarczyć.
Pytanie brzmi jak jest z odbiornikami, czy mają coś więcej / innego niż sbus. Jeśli jest sbus to będziesz musiał zainstalować FC w samolocie. Serwa sbus są za drogie do pianek.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 cze 2021, 08:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9340
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
Pytanie brzmi jak jest z odbiornikami, czy mają coś więcej / innego niż sbus.

To radio obsluguje FrSky D8, wiec odbiorniow masz na peczki.

pma_ pisze:
Jeśli jest sbus to będziesz musiał zainstalować FC w samolocie. Serwa sbus są za drogie do pianek.

Ale adaptery SBUS-PWM tanie :)

@gratz Tego typu "zamkniete" systemy to raczej slepa uliczka. Zastanow sie jaki masz budzet, czym chcesz latac teraz i w przyszlosci i kup cos co wystarczy Ci na dluzej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 cze 2021, 15:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4399
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Fakt ciągle zapominam o konwerterach sbus->pwm ale to w zasadzie niewielka różnica względem FC (dodatkowa płytka itp).
Jak radio obsługuje D8 to jest otwarta ścieżka do zrobienia upgrade do lepszego radia.

Natomiast zostaje pytanie o sens, tu Pawelsky ma rację

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 cze 2021, 15:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9340
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
Fakt ciągle zapominam o konwerterach sbus->pwm ale to w zasadzie niewielka różnica względem FC (dodatkowa płytka itp).

Roznica jest dosc zdecydowana - po pierwsze cena, po drugie koniecznosc konfiguracji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 cze 2021, 15:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4399
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
pawelsky pisze:
pma_ pisze:
Fakt ciągle zapominam o konwerterach sbus->pwm ale to w zasadzie niewielka różnica względem FC (dodatkowa płytka itp).

Roznica jest dosc zdecydowana - po pierwsze cena, po drugie koniecznosc konfiguracji.

Niby tak, ale instalacja w sensie fizycznym nie jest jakoś dramatycznie inna. W zamian dostajesz stabilizację no i jak jesteśmy na forum FPV to FC chyba jest dość naturalne.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 cze 2021, 15:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9340
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
Niby tak, ale instalacja w sensie fizycznym nie jest jakoś dramatycznie inna. W zamian dostajesz stabilizację no i jak jesteśmy na forum FPV to FC chyba jest dość naturalne.

To czy naturalne czy nie to juz kwestia indywidualnych potrzeb. Ja mowie jedynie ze nie powinnismy porownywac prostego adaptera SBUS->PWM i FC bo to dwie kompletnie rozne rzeczy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 cze 2021, 19:06 
Offline

Rejestracja: środa 21 sie 2019, 22:18
Posty: 3
Lokalizacja: PL
Zasięg ma rzędu 500m lub większy (jest film na YT), nigdy samolotem dalej nie latałem, i nie sądzę żeby się to zmieniło przy dronie.

Mam Turnigy 9X. Jest wielkie, ciężkie, ze wszystkich opcji w menu wykorzystałem tylko flaperony, i to raz. Nigdy nie latałem więcej niż jednym samolotem jednocześnie. Latałem wybitnie rekreacyjnie, bez żadnych wyczynów. Pomyślałem że takie malutkie radyjko byłoby dokładnie tym co wykorzystam, a gabaryty pozwolą zabrać je na wakacje z jakimś cinewhoopem. Dzięki D8 obsłuży kolejne modele, a w razie potrzeby pozwoli wymienić aparaturę na lepszą bez rewolucji w ekosystemie - tak to widzę, poprawcie jeżeli gdzieś się mylę. Myślę że nie potrzebuję nic bardziej wyrafinowanego, a jakość tej aparatury ludzie zasadniczo chwalą.

Kwestia tylko (ale wcale nie jakaś kluczowa) czy da się tym polatać samolotem. Czyli czy da się podpiąć odbiornik który obsługuje zwykłe serwa. Trochę gratów mi jeszcze zostało, i może coś bym kiedyś ulepił.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 cze 2021, 19:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9340
Lokalizacja: Polska
gratz pisze:
Pomyślałem że takie malutkie radyjko byłoby dokładnie tym co wykorzystam, a gabaryty pozwolą zabrać je na wakacje z jakimś cinewhoopem.

Malutkich radyjek (ale bardziej przyszlosciowych, posiadajacych troche wiecej mozliwosci konfiguracji, telemetrie itp.) jest wiecej.

gratz pisze:
Dzięki D8 obsłuży kolejne modele, a w razie potrzeby pozwoli wymienić aparaturę na lepszą bez rewolucji w ekosystemie

D8 to protokol stary i schodzacy z rynku, wiec z tymi wymianami w przyszlosci tak rozowo moze nie byc.

gratz pisze:
Kwestia tylko (ale wcale nie jakaś kluczowa) czy da się tym polatać samolotem. Czyli czy da się podpiąć odbiornik który obsługuje zwykłe serwa.

Na to pytanie odpowiedz juz otrzymales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 cze 2021, 20:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4399
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
pawelsky pisze:
gratz pisze:
Dzięki D8 obsłuży kolejne modele, a w razie potrzeby pozwoli wymienić aparaturę na lepszą bez rewolucji w ekosystemie

D8 to protokol stary i schodzacy z rynku, wiec z tymi wymianami w przyszlosci tak rozowo moze nie byc.


Raczej nie sądzę, że zniknie z multimodule. Niestety małe radio z mutimodule to taki sobie jumper t-lite i chyba nic więcej nie ma. Z drugiej strony jeśli komuś pasuje do ręki i nie potrzeba dużo przełączników i zewnętrznego modułu to może być ok.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 cze 2021, 21:47 
Offline

Rejestracja: środa 21 sie 2019, 22:18
Posty: 3
Lokalizacja: PL
Dzięki panowie, wiem co chciałem, i nawet trochę więcej. Pozdrawiam :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 cze 2021, 23:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9340
Lokalizacja: Polska


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.