Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 13 cze 2021, 15:13

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 11 maja 2021, 10:48 
Offline

Rejestracja: środa 27 mar 2019, 11:45
Posty: 27
Obecnie mam aparaturę Frsky Taranis X9D Plus, wszystko z nią w porządku. Ale jest duża, etui zajmuje sporo miejsca i trochę waży. Znalazłem fajną, zgrabną aparaturę Jumper T-Lite, cena super, musiałbym tylko moduł R9 dokupić. Szukam opinii użytkownika a nie sponsorowany film na YT. Używa ktoś tej aparatury i mógłby kilka słów o niej napisać ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 maja 2021, 13:15 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 150
Lokalizacja: lubuskie
Wg mnie to zły pomysł. Sam mam Frsky X9D Plus ACSST, miałem i sprzedałem Jumpera Tlite. Jumper to fajna mała, lekka, ale strasznie plastikowa aparatura i źle mi się nią latało ( wg mnie prócz rozmiaru jedyny plus to multiprotocol). Wg mnie jak już szukasz czegoś małego to kup Frsky X-Lite lub X-Lite pro. Ja posiadam wersję pro kupioną z forum i aparatura jest naprawdę dobrze wykonana i świetnie się na niej lata i jest dość poręczna. Natomiast Frsky X9D+ chętnie bym sobie zostawił gdyby była możliwość zbindowana jednego modelu z dwoma aparaturami frsky tak jak można to zrobić w multiprotocole. Bo uważam, że Frsky X9D+ stara wersja to jedna z lepszych aparatur jakie miałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 maja 2021, 11:00 
Offline

Rejestracja: środa 27 mar 2019, 11:45
Posty: 27
kiu86 pisze:
Wg mnie to zły pomysł. Sam mam Frsky X9D Plus ACSST, miałem i sprzedałem Jumpera Tlite. Jumper to fajna mała, lekka, ale strasznie plastikowa aparatura i źle mi się nią latało ( wg mnie prócz rozmiaru jedyny plus to multiprotocol). Wg mnie jak już szukasz czegoś małego to kup Frsky X-Lite lub X-Lite pro. Ja posiadam wersję pro kupioną z forum i aparatura jest naprawdę dobrze wykonana i świetnie się na niej lata i jest dość poręczna. Natomiast Frsky X9D+ chętnie bym sobie zostawił gdyby była możliwość zbindowana jednego modelu z dwoma aparaturami frsky tak jak można to zrobić w multiprotocole. Bo uważam, że Frsky X9D+ stara wersja to jedna z lepszych aparatur jakie miałem.

To mnie troszkę zasmuciłeś, gdyż fajnie się ona prezentuje na zdjęciach. Ale jeśli mówisz, że jest taka plastikowa to sobie ją odpuszczę. Pomyślę na tym co mi zaproponowałeś, cena jest trzykrotnie wyższa plus jeszcze moduł R9 i wyjdzie ponad 1k. Pewnie w przyszłym miesiącu sobie ją kupić, bo tym już przekroczyłem budżet na hobby. Znalazłem jeszcze TBS Tango 2, ale nie znalazłem czy kompatybilny jest z modułem R9.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 maja 2021, 19:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4398
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
tango jest kompatybilne z crossfire (i go szczerze polecam), powinno też działać z mini modułem R9 ale chyba nikt tego nie robi bo i po co.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 maja 2021, 07:12 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 150
Lokalizacja: lubuskie
Dokładnie musisz zadać sobie pytanie na czym ci zależy i ile pieniędzy chcesz wydać. TBS Tango jest fajną mała aparaturą i ma daleki zasięg i niskie opóźnienia. Pytanie ile i jakie masz modele - kwestia kosztów wymiany odbiorników Frsky na Crossfire. Kupując Frsky X-Lite pro będziesz mógł zbindować swoje modele bez dodatkowych kosztów (jedynie nieobsługiwany jest starszy tryb Frsky D8).

Warto wspomnieć że do Frsky należy dokupić dwa ogniwa zasilające 18500. Co prawda frsky dodaje dwa rozmiary "zamknięć" baterii pozwalając montować ogniwa 18500 i najpopularniejsze 18650 to należy pamiętać, że oryginalne etui i większość innych etui jest kompatybilna z frsky x-lite z mniejszymi zamknięciami baterii czyli przy zasilaniu ogniwami 18500 z większymi aparatura nie mieści się w etui. Wersja Frsky X-Lite PRO tak jak TBS Tango ma gimbale halla oraz ładowanie ogniw poprzez aparaturę przewodem USB. Jeżeli masz jakiegoś drobna z gibałem na pewno przydadzą się dwa potencjometry z wersji pro do sterowania gimbalem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 maja 2021, 16:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4398
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
droższe tango ma zajefajne składane gimbale :)
jeszcze jeden potencjalny problem z FrSky jeśli masz jakieś gotowe modele, w których oryginalnie był rx od FrSky to może nie działać (D8 i 2 wersje D16) takie bind & fly

EDIT: i jeszcze potencjany problem z modułami typu ghost czy tracer

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 maja 2021, 17:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9340
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
EDIT: i jeszcze potencjany problem z modułami typu ghost czy tracer

Jaki konkretnie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 maja 2021, 20:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4398
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
pawelsky pisze:
pma_ pisze:
EDIT: i jeszcze potencjany problem z modułami typu ghost czy tracer

Jaki konkretnie?


Konkrektnie to mogą nie działać. Szczególnie jeśli jest tam OS FrSky.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 maja 2021, 22:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9340
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
Konkrektnie to mogą nie działać. Szczególnie jeśli jest tam OS FrSky.

Konkretnie to masz tam OpenTX, ktory wspiera zarowno Ghosta jak Tracera, wiec nie rozsiewaj plotek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 maja 2021, 07:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4398
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
skoro jesteś pewien, że jest wspierane to ok, ja na wszelki wypadek wolę być ostrożny i sprawdzać.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 maja 2021, 12:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9340
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
skoro jesteś pewien, że jest wspierane to ok, ja na wszelki wypadek wolę być ostrożny i sprawdzać.

No to dlaczego nie sprawdziles (zarowno ImmersionRC jak i TBS na swoich stronach pisza ze moduly sa kompatybilne z Xlite) tylko siejesz zament? Wiemy ze nienawidzisz FrSky, ale uczciwosc nakazywalaby jednak bazowac na faktach a nie na udawanej "ostroznosci"...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 maja 2021, 15:05 
Offline

Rejestracja: środa 27 mar 2019, 11:45
Posty: 27
kiu86 pisze:
Dokładnie musisz zadać sobie pytanie na czym ci zależy i ile pieniędzy chcesz wydać. TBS Tango jest fajną mała aparaturą i ma daleki zasięg i niskie opóźnienia. Pytanie ile i jakie masz modele - kwestia kosztów wymiany odbiorników Frsky na Crossfire. Kupując Frsky X-Lite pro będziesz mógł zbindować swoje modele bez dodatkowych kosztów (jedynie nieobsługiwany jest starszy tryb Frsky D8).

Warto wspomnieć że do Frsky należy dokupić dwa ogniwa zasilające 18500. Co prawda frsky dodaje dwa rozmiary "zamknięć" baterii pozwalając montować ogniwa 18500 i najpopularniejsze 18650 to należy pamiętać, że oryginalne etui i większość innych etui jest kompatybilna z frsky x-lite z mniejszymi zamknięciami baterii czyli przy zasilaniu ogniwami 18500 z większymi aparatura nie mieści się w etui. Wersja Frsky X-Lite PRO tak jak TBS Tango ma gimbale halla oraz ładowanie ogniw poprzez aparaturę przewodem USB. Jeżeli masz jakiegoś drobna z gibałem na pewno przydadzą się dwa potencjometry z wersji pro do sterowania gimbalem.


Wolałbym nie wymieniać odbiorników, mam 3 drony i we wszystkich siedzi wspomniane wyżej R9, mi wystarczają. Tryb D8 mi nie potrzeba, bo nie używam. Potrzebuję po prostu czegoś mniejszego i lekkiego. Chyba jednak zdecyduję się na Frsky X-Lite PRO. Chociaż Tango 2 pro ma fajne składane gimbale.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 maja 2021, 17:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4398
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Akurat 3 odb to tyle co nic :)
Ale sprzęt jest ok więc nie będziesz miał problemów.

@pawelsky nie sprawdziłem to prawda, napisałem tak na wszelki wypadek żeby sprawdzić przed zakupem.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.