Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 03 mar 2021, 03:23

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: PPM z OrangeLRS
Post: środa 20 sty 2021, 19:52 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
Czy z odbiornika OrangeLRS (patrz załączone foto) da się wyprowadzić sygnał PPM? Jeśli tak to w jaki sposób?


unnamed.jpg
unnamed.jpg [ 65.75 KiB | Przeglądany 358 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2021, 20:51 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1404
Lokalizacja: Cieszyn


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 sty 2021, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2291
Ch5 działa jako ppm.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 lut 2021, 11:52 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
Czy jest możliwość jednocześnie pobierać sygnał PPM z kanału 5 i kanału 7 oraz 8 pobierać PWM bezpśrednio do sterowania dwoma serwami?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 lut 2021, 11:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2291
Bez problemu. Ustaw sobie taką kombinację w konfiguratorze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 lut 2021, 22:01 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
maxiiii pisze:
Bez problemu. Ustaw sobie taką kombinację w konfiguratorze.

Niestety nie wiem jak. Na filmiku do komputera podłączany jest nadajnik i odbiornik.
Ja mam tylko jeden układ FTDI:( i nie podłączam w ogóle nadajnika.
Po podłączeniu odbiornika przez FTDI do portu USB komputera i kliknięciu "Connect" otrzymuję:

21:59:44 -- Serial port successfully opened with ID: 11
21:59:45 -- Module - Waiting bind
21:59:54 -- Start message not received within 10 seconds, disconnecting
21:59:54 -- Serial port successfully closed

Czyli w ogóle nie mogę się połączyć. Jak rozwiązać ten problem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 lut 2021, 22:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2291
Z odbiornikiem łączysz się przez nadajnik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 lut 2021, 23:30 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
maxiiii pisze:
Z odbiornikiem łączysz się przez nadajnik.


Mam dość mocno zabudowany nadajnik. Podłączanie modułu nadajnika do kompa = dużo rozkręcania/odklejania.
Wcześniej wgrywałem oprogramowanie za pomocą programu Arduino wprowadzając zmiany w pikach RX.h i TX.h. Czy nie dało by rady w ten sam sposób wymusić PPM zmieniając kod w pliku odbiornika (RX.h)?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2021, 07:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2291
Wyprowadź sobie złącze RS na zewnątrz. będziesz mógł korzystać dodatkowo z przesyłania telemetrii. Nigdy nie miałem potrzeby kompilowania programu w arduino. Są gotowe już kompilacje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.