Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 12 cze 2021, 12:22

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 29 kwie 2021, 18:31 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 kwie 2019, 20:06
Posty: 50
Cześć,
kupiłem pakiet 3S, 3000mah i okazało się, że jedna cela jest poniżej normy i ładowarka wywala komunikat, że cela ma zbyt niskie napięcie i nie podejmuje współpracy w żadnym trybie dla lipo. Sprzedawca mega fajnie ogarnął temat bo wysłał pakiet 5200mah a "starego" mam nie zwracać (koszty utylizacji i nie opłaca mu się) mam sobie coś z nim zrobić więc mam dwie opcje, zrobić 2S lub próbować jakoś reanimować tą jedną cele. Zastanawiam się nad sposobem podładowania tylko jej ale nie mam do końca pomysłu jak to bezpiecznie przeprowadzić. Prosze o podpowiedzi. Ładowarka to Imax B6
Dziękuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 kwie 2021, 19:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4459
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Podładuj chwilę, na prawdę chwilę programem PB, i powinien "załapać". A dalej już na LiPo.

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 kwie 2021, 21:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9340
Lokalizacja: Polska
Kowal pisze:
Podładuj chwilę, na prawdę chwilę programem PB, i powinien "załapać". A dalej już na LiPo.

To zalezy jak bardzo ponizej normy jest ta cela, jak troszke, to mozna probowac reanimowac, jak mocno to cela do wywalenia (ew. do zastosowan malo krytycznych np. do testow na biurku).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 kwie 2021, 22:54 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 kwie 2019, 20:06
Posty: 50
Spróbuje podładować trybem Pb, jak długo ładować?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 kwie 2021, 05:08 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 150
Lokalizacja: lubuskie
Nie ma poprawnej odpowiedzi jak długo. Po prostu podłączasz i ładujesz ciągle obserwując napięcie i zachowanie lipo. Jak przekroczy 3,3V to ładowarka powinna go już bez problemu widzieć w trybie lipo. ładuj nie za dużym prądem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 kwie 2021, 15:56 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 kwie 2019, 20:06
Posty: 50
Podłączyłem pakiet w programie lipo ale z opcją ładowania bez balancera i ruszyło, w trakcie ładowania wpiąłem wtyczkę balancera i wcisnąłem przycisk status, pokazuje napięcie poszczególnych cel, ta padnięta miała 2.60V. Gdy najsłabsza cela dobiła do 3.20V przełączyłem na ładowanie z balancerem i udało się. Problem z tym że niestety cela szybko się wykrzacza z voltów więc póki co pakiet będzie do krótkich około 2 minutowych lotów próbnych a gdy już padnie to zrobię pakiet 2S i tak z niego będę korzystał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 kwie 2021, 16:02 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lut 2015, 20:29
Posty: 461
Lokalizacja: wlkp
Wg. Mnie nie warto jej stosowac do latania. Moze do auta, bo co najwyzej po prostu sie zatrzyma, czy zasilania jakis mniej znaczacych urzadzen typu podglad dla widza, itp
W przeciwnym wypadku,w najmniej spodziewanym momencie zlosliwie zdechnie w trakcie lotu i bedziesz miec kreta probnego ;)

_________________
#czasami bez ogonkow
flota 75mm-250mm +Mini2 +MavicAir +XK X380 +a moze hexa?
RX:QX7, X-Lite, TX16S, T-lite +frsky +eleres +multiprotocol +expresslrs
Gogle:DJI FPV, Skyzone 04X
4x4:A979, reely core, remo, feiuye, abs ab1, trx merv, trx pede, tmaxx elekt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 kwie 2021, 16:17 
Offline

Rejestracja: piątek 19 sty 2018, 13:01
Posty: 62
Ja nigdy nie miałem sytuacji samozapłonu lipo ale zdarza się to na tyle często że ja bym nie ryzykował. Zrób sobie 2s i po sprawie. Nie ryzykuj bo szkoda quada ewentualnie domu, a o zdrowiu nawet nie mówię...

Pół biedy jak by spadek był na chwilę i zaraz byś podbił i by trzymała napięcie. A jeśli nie trzyma to szrot.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 kwie 2021, 17:21 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 kwie 2019, 20:06
Posty: 50
quad spoko leci i na 2S, na 3S jest po prostu mocniejszy ale i tak lot maks do 2m w celach testowych wchodzi w grę jedynie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 kwie 2021, 18:17 
Offline

Rejestracja: piątek 19 sty 2018, 13:01
Posty: 62
Rozumiem. Z tym że mi chodzi o to że trzymanie takiego ogniwa w domu może być groźne z tego co się orientuję. Bo jeśli nie trzyma napięcia to nigdy nie wiadomo kiedy zejdzie do niebezpiecznego poziomu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 kwie 2021, 18:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12868
Lokalizacja: Mikoszewo
lukifrucio pisze:
trzymanie takiego ogniwa w domu może być groźne z tego co się orientuję

Źle się orientujesz. Trzymanie jest bezpieczne. Z ładowaniem gorzej, tu faktycznie można sobie diabła narobić.
rmw1982 pisze:
ta padnięta miała 2.60V.

Wywal to w pioruny. Szkoda sprzętu. Co z tego że quadro lata na 3S i 2S jak ci to jedno S się rozszczelni i rozewrze.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 kwie 2021, 19:35 
Offline

Rejestracja: piątek 19 sty 2018, 13:01
Posty: 62
No widzisz to byłem w błędzie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 maja 2021, 05:27 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 kwie 2019, 20:06
Posty: 50
Wrócę jeszcze do tematu ale trochę inny problem się pojawił. Chcę tych 3S użyć w MJX Bugs 5W podpiąłem i pokazuje mi rozładowanie akumulatora na dzień dobry, mam ten problem na wszystkich dwóch sztukach 3S (1x5200mah i 1x3000mah). Pakiety ładują się poprawnie, napięcia jak trzeba. Problemu nie ma przy podpięciu pakietu 2S. No wiadomo, na 3000mah coś może nie działać ale 5200 powinien być ok.
Czy to możliwe żeby było jakieś zabezpieczenie w dronie na 3S? inne MJX np. bugs3, 3Pro, 2se itd. latają na 3S (kupa filmików na YT).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 maja 2021, 12:54 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lut 2015, 20:29
Posty: 461
Lokalizacja: wlkp
RTFM, a po naszemu wez moze przeczytaj instrukcje od tego drona,bo mam wrazenie ze on jest na 2S.
I miej nadzieje, ze podpieciem3S nie usmazylo jakiejs elektroniki, jesli to prawda z tym napieciem zasilania :p

_________________
#czasami bez ogonkow
flota 75mm-250mm +Mini2 +MavicAir +XK X380 +a moze hexa?
RX:QX7, X-Lite, TX16S, T-lite +frsky +eleres +multiprotocol +expresslrs
Gogle:DJI FPV, Skyzone 04X
4x4:A979, reely core, remo, feiuye, abs ab1, trx merv, trx pede, tmaxx elekt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 maja 2021, 21:34 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 kwie 2019, 20:06
Posty: 50
lesz pisze:
RTFM, a po naszemu wez moze przeczytaj instrukcje od tego drona,bo mam wrazenie ze on jest na 2S.


Tak, on standardowo lata na 2S lecz wpinają do niego 3S i też lata.

lesz pisze:
I miej nadzieje, ze podpieciem3S nie usmazylo jakiejs elektroniki, jesli to prawda z tym napieciem zasilania :p


wsio działa.

Doszedłem do wniosku że albo podepnę silniki bezpośrednio do 3S a kontroler przez BEC albo jeśli się uda to zasilę kontroler z esc (mają bec wbudowany)

Tylko nie wiem jak będzie podawany stan baterii, te informacje dość się przydają w trakcie dalszego lotu :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.