Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 29 maja 2022, 12:56

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 27 kwie 2021, 19:43 
Offline

Rejestracja: piątek 19 sty 2018, 13:01
Posty: 66
Hej mam pytanie. Bo nie mogę ogarnąć tematu. Mam aku Lipo 4s 850mah 6 sztuk nowych i cos jest nie tak.

Cały setup to:

Śmigła - 3", 3 łopaty
FC- mamba f405 mini mk2
ESC - mamba F30 mini 30A
silniki - emax rs1606
rama - jakiś chińczyk acrobat 163
vtx - hglrc zeus 800

Quad lata z kamerą caddx orca więc tez nie ma lekko, ale mimo wszystko jest odejście takie jak być powinno. Całość gotowa do lotu waży sporo 370g

I teraz w czym problem.
Naładuję lipo w trybie balance do tych 16,8v wszystkie 6 sztuk. Gdy wyjdę polatać to na każdym z tych 6 sztuk mam komunikat low battery po jakichś 5-10 sekundach lotu. W betaflight skala jest ustawiona prawidłowo. Czyli wartość zmierzona = wartość jaka pokazuje betaflight.

I teraz się zastanawiam co jest nie tak że wszystkie baterie natychmiast po starcie są padliną. Podczas lotu na max ciągu napięcie chwilami spada do 3.1V po czym wraca do około 3.4V. Lot trwa max 2 min ale napięcie oscyluje od 3.1V do 3.6V. I rozumiem że wahania napięcia są normalne. Ale żeby zaraz po starcie było poniżej 3.5V? To chyba nie jest normalne?


IMG_20210427_203945.jpg
IMG_20210427_203945.jpg [ 51.91 KiB | Przeglądany 2020 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 kwie 2021, 22:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9571
Lokalizacja: Polska
lukifrucio pisze:
Hej mam pytanie. Bo nie mogę ogarnąć tematu. Mam aku Lipo 4s 850mah 6 sztuk nowych i cos jest nie tak.

Pewnie za male C tych baterii. Taki silnik ladnych pare amperow potrafi pociagnac...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 kwie 2021, 00:35 
Offline

Rejestracja: piątek 19 sty 2018, 13:01
Posty: 66
na baterii napisane jest 80c/160c

Według tabeli z tej stronki:
https://www.racedayquads.com/products/e ... 606-3300kv

Ten silnik przy 4000kv i śmigłach DP3056c wykazał max 20.6A

Więc myślicie że te baterie z takim C nie pociągną tych silników?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 kwie 2021, 01:57 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lut 2015, 20:29
Posty: 473
Lokalizacja: wlkp
A co to za marka tych lipo?
Wg. Mnie jest kilka problemow
- ten setup moze realnie zezrec 80-100A, ta bateria tego nie wykarmi, 1300-1500mah
- xt60 tez juz bedzie miec problemy, jesli przypilujesz kilkanascie sekund na pelnym gazie (zakladajac, ze inna bateria i kable wyrobia) :)
- bateria nie jest kompletnym zlomem, bo inaczej nie polatalbys 2 min na niej, a 20 sek i dead. choc duzo wskazuje, ze realne parametry sa nizsze :)
- jesli uzbroisz drona, wlaczysz silniki na 20-30% i V leci ponizej 3,5, to cos nie gra, rozumiem szybki spadek pod takim „lekkim” obciazeniem do 3,7-3,8 i potem stabilizacja napiecia. ale tak drastyczny jak Twoj... moze zle ustawione cos.
no chyba, ze to jest arm i do dechy w niebo, to jak najbardziej w kilka sekund bateria sie poplacze :)

_________________
#czasami bez ogonkow
flota 75mm-250mm +Mini2 +XK X380 +dji fpv (ex: air1; air2)
RX:QX7, X-Lite, TX16S, T-lite +frsky +eleres +multi +expresslrs
Gogle:DJI FPV, Skyzone 04X
4x4:A979, reely core, remo, feiuye, abs ab1, trx merv, trx pede, tmaxx elekt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 kwie 2021, 08:45 
Offline

Rejestracja: piątek 19 sty 2018, 13:01
Posty: 66
Lipo jakie mam to GN3 takie jak tu w linku
https://www.google.com/search?q=lipo+gn ... .818359375

Jak startuje to lecę baaardzo delikatnie na początku. Bo nigdy nie jestem pewny czy wszystko gra. Wiadomo żeby się dźwignąć to musisz lekko dołożyć ale to jest jakieś 40% i już wtedy mam komunikat i napięcie poniżej 3,5V.

Kurcze a może ja mam coś zwarte na jakimś elemencie? Możliwe to?

Ps. To skoro tu powinno być lipo 1300mah to jakim cudem te silniki to dźwigają? Przecież to będzie latać jak ociężale jak chrabąszcz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 kwie 2021, 09:42 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 165
Lokalizacja: lubuskie
Te pakiety maja wtyczkę XT30? Jeżeli tak to trochę słabo jak na twoją maszynę powinieneś mieć xt60. Jakie napięcie ma pakiet po wylądowaniu? Po za tym jakim cudem na zdjęciu z BF pokazującym ustawienie zasilania i baterii masz natężenie 20A? Prawdopodobnie masz źle ustawiony amperomierz. Po podłączeniu drona poprzez USB do BF natężenie powinno wynosić kila mA (mili amper)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 kwie 2021, 09:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9571
Lokalizacja: Polska
lukifrucio pisze:
Więc myślicie że te baterie z takim C nie pociągną tych silników?

Nie za bardzo wiem czego oczekujesz od tych baterii. One maja 0,85Ah, co oznacza ze przez godzine sa w stanie podawac 0.85A. Zakladajac ze ciagniesz 20A wystarczy Ci to na raptem 2.5 minuty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 kwie 2021, 10:13 
Offline

Rejestracja: piątek 19 sty 2018, 13:01
Posty: 66
Po kolei.
Gdyby quad latał 2.5 min przy średnim napięciu powyżej 3,5 v nie robił bym afery. A on lata 5s - max 10s .

Kiu86 - powiem szczerze że nawet nie pomyślałem o zmianie wtyczki bo mam xt30. Myślicie że to może mieć aż takie znaczenie? Ciekawy jestem jaki przekrój mają kable w lipo. Jaki powinien być minimalny przekrój przewodu dla xt60?

Po wylądowaniu po lataniu na siłę te 2 min lipo ma jakieś 3.5v w spoczynku.

A co do amperomierza to on chyba i tak jest tylko wirtualny? Czy się mylę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 kwie 2021, 10:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9571
Lokalizacja: Polska
lukifrucio pisze:
Gdyby quad latał 2.5 min przy średnim napięciu powyżej 3,5 v nie robił bym afery. A on lata 5s - max 10s .

Dyskutowac na temat spadku napiecia to bedzie mozna jak zmierzysz rzeczywisty pobor pradu i opor wewnetrzny ogniw. Bez tego to mozna sobie co najwyzej z fusow powrozyc.

Jesli bateria ma XT30, to the 80C/160C mozna miedzy bajki wloyc...

lukifrucio pisze:
A co do amperomierza to on chyba i tak jest tylko wirtualny?

Nie jest wirtualny, pomiar dostajesz z ESC, tylko musi byc poprawnie wyskalowany w BF (zgodnie z instrukcja).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 kwie 2021, 10:41 
Offline

Rejestracja: piątek 19 sty 2018, 13:01
Posty: 66
Opór większość cel ma 4 ohm a niektóre 6ohm.

Ok. Zatem zrobię tak. Wymienię wtyki na xt60 na próbę w kilku pakietach. Wyskaluję mAh w BF i będziemy dalej ewentualnie myśleć jeśli to nic nie da.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 kwie 2021, 10:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9571
Lokalizacja: Polska
lukifrucio pisze:
Wymienię wtyki na xt60 na próbę w kilku pakietach. Wyskaluję mAh w BF i będziemy dalej ewentualnie myśleć jeśli to nic nie da.

Najpierw wyskaluj i sprawdz ile bierzesz - potem wymieniaj. Poza tym jak wtyki byly XT30 to i przewody pewnie rowniez nie sa dostosowane do wiekszych pradow wiec sama wtyczka nie wystarczy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 kwie 2021, 18:20 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lut 2015, 20:29
Posty: 473
Lokalizacja: wlkp
Nie niszcz bateri, tam sa przewody 16awg, nawet nie zakladalem, ze przy tych silnikach ktos moze uzywac xt30 :p
Poczytaj moze to opracowanie
https://oscarliang.com/wire-awg-chart-quadcopter-rc/

Z ciekawosci odpalilem swoja 3ke, duzo bardziej delikatny setup :) 140g bez baterii, emax1106, ok 300g/ silnik, 10-12A x 4 = 40-50A apetytu
Ta 850mah (98g) pozwala sie bawic bez wielkich spadkow (0,1-0,2V w trakcie burst),ale juz blizniacza 650mah (80g) po depnieciu napiecie spada o 0,3-0,4v = nie jest w stanie dostarczyc wystarczajaco pradu. Wiec Twoj setup z apetytem dwa razy wiekszym na pewno zabija te baterie :)
Dlaczego nie 5cali pod loty z kamera?


F0CA1C35-586B-4E52-B723-6C5AD1DE9382.jpeg
F0CA1C35-586B-4E52-B723-6C5AD1DE9382.jpeg [ 112.9 KiB | Przeglądany 1871 razy ]

_________________
#czasami bez ogonkow
flota 75mm-250mm +Mini2 +XK X380 +dji fpv (ex: air1; air2)
RX:QX7, X-Lite, TX16S, T-lite +frsky +eleres +multi +expresslrs
Gogle:DJI FPV, Skyzone 04X
4x4:A979, reely core, remo, feiuye, abs ab1, trx merv, trx pede, tmaxx elekt.
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 kwie 2021, 22:11 
Offline

Rejestracja: piątek 19 sty 2018, 13:01
Posty: 66
Dlaczego nie 5"? Dobre pytanie. Miałem już sporo pakietów pod 3 cale teraz dokupiłem kilka i dlatego zostały 3 cale. Uznałem że te silniki emax rs1606 są na tyle fajne że mi wystarczy, ale chyba się przeliczyłem. No bo nie powiem ten quad ma takiego kopa że głowa mała. Przynajmniej jak dla mnie. A w dodatku lata się bardzo przyjemnie. Tak płynnie i "mięciutko" tak to bym określił. Quad się super słucha poleceń i jest łatwy do prowadzenia.
Co do baterii to myślałem o zmianie kabli i wtyczki w nich.

A mam pytanie. Czy łączenie równoległe pakietów lipo to dobry pomysł?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 kwie 2021, 23:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9571
Lokalizacja: Polska
lukifrucio pisze:
A mam pytanie. Czy łączenie równoległe pakietów lipo to dobry pomysł?

A pakiety 4S2P to myslisz jak sa robione? :-) Trzeba tylko pilnowac aby pakiety byly tego samego typu i w tym stamym stadium zuzycia. Plus oczywiscie wszystkie zasady laczenia i ladowania rownloeglego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 kwie 2021, 23:27 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lut 2015, 20:29
Posty: 473
Lokalizacja: wlkp
lukifrucio pisze:
A mam pytanie. Czy łączenie równoległe pakietów lipo to dobry pomysł?

niby do wykonania, ale jesli zostawisz te 850x2 to juz ok 200g :( no i troche zabawy z jak to sensownie zamocowac.
a z waga 160-170g masz niezle gotowe 1300 GNB 120/130C (jesli zostajesz w ramach tej firmy)
https://www.banggood.com/Gaoneng-GNB-4S ... 03269.html
https://newbeedrone.com/products/gnb-13 ... stic-plate

uwazaj, bo jest tez seria 50C :P
https://www.banggood.com/Gaoneng-GNB-15 ... 00795.html
fajna do np. '4LR, ale nie pod Ciebie

_________________
#czasami bez ogonkow
flota 75mm-250mm +Mini2 +XK X380 +dji fpv (ex: air1; air2)
RX:QX7, X-Lite, TX16S, T-lite +frsky +eleres +multi +expresslrs
Gogle:DJI FPV, Skyzone 04X
4x4:A979, reely core, remo, feiuye, abs ab1, trx merv, trx pede, tmaxx elekt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.