Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 29 maja 2022, 13:15

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 06 mar 2021, 13:43 
Offline

Rejestracja: piątek 19 sty 2018, 13:01
Posty: 66
Hej,
Kilka dni temu pisałem w sprawie zakupu nowych części ale po krótkiej dyskusji z kolegą z forum postanowiłem podjąć się jednak próby ogarnięcia tego co jest. Nie jestem żadnym znawcą tematu FPV. Tak tak naprawdę to są dopiero początki.

Więc po kolei.
Najpierw specyfikacja:
-silniki emax rs1606
-odbiornik frsky xm+ micro d16
-kamera foxeer falkor micro 2 1200tvl
-vtx EWRF 7092TM
-pakiety 4s cnhl 650
-rama jakaś tam od tyro79 to tak naprawdę tylko podstawa ramy + zrobiłem wydruk do cinewoop
- FC z tyro79 MATEKF411
- esc jakiś tam do 20A, szczytowo do 25A
-Kamera do filmowania to caddx orca więc dość ciężka
-no i nadajnik taranis QX7, gogle fatdshark hd3 z odbiornikiem ale to nie istotne w sumie...

To lecimy dalej...
Teraz w czym problem.
Problem polega na tym że quad nigdy nie latał w miarę stabilnie. A teraz gdy go przerobiłem na cinewoop to już wcale nie potrafi zachować w miarę płynnego lotu. Zobaczcie na filmie:

https://photos.app.goo.gl/QZnVY7g2cmaQAYmr9

Po pierwszym uzbrojeniu silników już słychać że coś nie gra. Start się odbył... Albo się nawet nie dobył. Drugie podejście. Udało się wznieść ale sami widzicie jaki to lot... Pozostawia wiele do życzenia.


Więc idziemy dalej czyli co mam w Betaflight:
Popatrzcie na screeny tu lub w załączniku.

https://photos.app.goo.gl/You5Z5Uhq4ENWLvd7

Staram się nabywać wiedzy ale tego tematu nie mogę jakoś ugryźć więc pisze do Was w tej sprawie.


I jeszcze jedna kwestia. Cała wieżyczka jest zamontowana na metalowych śrubkach. Czy to może powodować takie dziwne zachowanie z powodu przenoszenia drgań?

Aha i jeszcze jedna sprawa. Wyczytałem gdzieś "na internetach" że FC od eachine tyro79 MATEKF411 ma problem. Znalazłem takie zdanie: "FC powodował oscylacje, dron wpadał w wibracje bo ESC dostawało błędne komunikaty."


Bez tytułu.png
Bez tytułu.png [ 257.48 KiB | Przeglądany 2243 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 mar 2021, 15:51 
Offline

Rejestracja: piątek 19 sty 2018, 13:01
Posty: 66
Jak próbuję cokolwiek regulować to efekt jest taki że silniki ładnie pracują aż do chwili gdy podnoszę drążek gazu i w jakiejś 1/3 nagle wszystkie śmigła zrywają na maxa. Mało silników nie ugotowałem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 mar 2021, 22:31 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 paź 2019, 20:21
Posty: 27
Lokalizacja: Białogard
Na początek zaktualizuj oprogramowanie kontrolera lotu. Z jakiego protokołu ESC korzystasz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 mar 2021, 10:24 
Offline

Rejestracja: piątek 19 sty 2018, 13:01
Posty: 66
Hej.

Tak. Aktualizację już zrobiłem.
Na 99% ten FC jest walnięty. Kopter miał mega dziwne zachowania. Na przykład bawiłem się PID. I kopter leży sobie, ja go trzymam ręką żeby nie odleciał i uzbrajam silniki. Na początku pracują gładko. Po jakichś 5-10 sekundach zaczyna strzelać w silniki. A gałkę od "gazu" to strach dotknąć. Bo jak raz tak zrobiłem to silników mało nie ugotowałem. Zaznaczam że wszystko się dzieje podczas gdy dron leży idealnie stabilnie. Wiem że żyro są bardzo czułe. Więc zrobiłem nawet stanowisko to testowania go. Kopter zamocowany stabilnie bo bloczka fundamentowego:) Zero jakichkolwiek zakłóceń i wraz tragedia. Nawet jak quad ma tylko uzbrojone silniki i sobie delikatnie wirują przez kilka sekund to po jakimś czasie dzieje się kaszana. Sądzę że gdyby go tak zostawić to zjarał by silniki. Jedynie gdy pidami zjechałem do 0 to gładko pracowało wszystko.

Kupiłem Matek F4 F405 Mini Zobaczymy co to da. Ale dla mnie ewidentnie jest jakaś lipa z FC. Tym bardziej że jak czytałem po innych forach wiele osób ma podobne objawy z tym FC od Eachine tyro79. Jemu już w tamtym roku pod koniec sezonu zaczynało mu odwalać. Ale teraz to już lipa totalna...

Co do ESC to też mam ten od Eachine jakiś 20A [25A] 4in1 i na moje oko jest kolejny element który może tu być podejrzany.

Protokół to dshot600


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 mar 2021, 10:30 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 990
Lokalizacja: Ruda Śląska
Mam DC3 zrobione na częściach Tyro - wymieniłem silniki ale ESC i FC są oryginalne. Nie mam żadnych problemów, kopter lata świetnie, bezproblemowo.

Na defaultowych ustawieniach betaflight powinien polecieć w miarę stabilnie.

Jak na stole silniki się rozkręcają samoczynnie z obrotami to jest to normalne całkowicie bo kopter próbuje sie stabilizowac, a, że nie ma smigiel i tgo nie wie, to ciagle zwieksza obroty bo mysli, ze ciagle za slaby ciag ma do stabilizacji. To normalne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 mar 2021, 11:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9571
Lokalizacja: Polska
lukifrucio pisze:
Zaznaczam że wszystko się dzieje podczas gdy dron leży idealnie stabilnie

Fakt ze dron lezy stabiline to jest akurat problem, bo jak rozkrecisz silniki to FC oczekuje ze zaczniesz sie wznosic, poniewaz mu nie pozwalasz dodaje gazu i tak w kolko. Stad wkrecanie silnikow na maksymalne obroty.

Zacznij od wylaczenia Air mode.

Moim zdaniem Twoj problem lezy w niewlasciwej komunikacji z ESC (trzaski w silnikach czyli zrywanie synchronizacji by o tym swiadczylo).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 mar 2021, 12:05 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 paź 2019, 20:21
Posty: 27
Lokalizacja: Białogard
Jak już zmienisz FC i wyłączysz Air mode to daj znać czy pomogło. Marcin może daj jakieś screeny swoich ustawień PID


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 mar 2021, 12:29 
Offline

Rejestracja: piątek 19 sty 2018, 13:01
Posty: 66
Pomyślę nad tym co radzicie. Bo to fakt że dron nie podnosi się więc to dla niego sygnał że nadal za wolno kręci więc daje w opór.
Zastanowiła mnie jeszcze taka kwestia że prawa strona jakby mocniej ciągnie niż lewa. Zresztą zobaczcie sobie filmik w pierwszym poscie. Pierwszy start był z kretem na lewo. Czyli prawa strona poszła mocniej. Gdzie tylko gaz podniosłem. Silniki i żyro skalibrowane.
Podmienię FC i zobaczymy.
Jutro lub w piątek się tym zajmę i dam znać. Bo widzę że bez waszego wsparcia to lipa.
Dodatkowe FC i tak mi się przyda więc tu się nic nie zmarnuje :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 mar 2021, 14:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9571
Lokalizacja: Polska
lukifrucio pisze:
Silniki i żyro skalibrowane.

Nie jestem pewien czy rozumiesz do konca o czym piszesz, bo po pierwsze nie kalibruje sie silnikow tylko ESC jesli juz. Po drugie masz ESC dshoty, a tych nie ma potrzeby kalibrowac. Po trzecie zyro kalibruje sie automatycznie wiec zapewne mylisz to z kalibracja ACC.

Proponuje skupic sie na poprawnym skonfigurowaniu ESC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 mar 2021, 15:02 
Offline

Rejestracja: piątek 19 sty 2018, 13:01
Posty: 66
pawelsky pisze:

Proponuje skupic sie na poprawnym skonfigurowaniu ESC.


Nooo... masz rację. Źle myślałem.

A co masz dokładnie na myśli pisząc o poprawnym skonfigurowaniu ESC ?

Bo człowiek jak się uczy to wszystko bierze na ten"chłopski rozum" i próbuje się uczyć. Ale bez fachowej porady to ciężko. I być może ja coś źle robię.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 mar 2021, 15:30 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 paź 2019, 20:21
Posty: 27
Lokalizacja: Białogard
Pokaż co tam masz w ustawieniach ESC ustawione


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 mar 2021, 15:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9571
Lokalizacja: Polska
lukifrucio pisze:
A co masz dokładnie na myśli pisząc o poprawnym skonfigurowaniu ESC ?

Konfiguracje w BLheli, looptime, upewnic sie ze twoje ESC rzeczywisie wspieraja Dshot600 a nie np. tylk 300 lub 150, etc.

Tutoriali w sieci masz mnostwo, zaczalbym TU badz TU i potem szukal dalej...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 mar 2021, 15:41 
Offline

Rejestracja: piątek 19 sty 2018, 13:01
Posty: 66
pawelsky pisze:
lukifrucio pisze:
A co masz dokładnie na myśli pisząc o poprawnym skonfigurowaniu ESC ?

Konfiguracje w BLheli, looptime, upewnic sie ze twoje ESC rzeczywisie wspieraja Dshot600 a nie np. tylk 300 lub 150, etc.

Tutoriali w sieci masz mnostwo, zaczalbym TU badz TU i potem szukal dalej...


I to jest wskazówka. Dziękuję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 mar 2021, 12:13 
Offline

Rejestracja: piątek 19 sty 2018, 13:01
Posty: 66
Hej.
Robię podmiankę FC tak jak pisałem wcześniej.
Możecie mi powiedzieć co oznaczają te dźwięki które obecnie wydaje mój kopter? Filmik w linku. Bo co oznacza sam ten sygnał to wiem, ale dziwne jest to dla mnie że co chwile losowo silniki wydają ten sygnał. Jak dłużej to potrzymam to nawet losowy silnik potrafi się wzbudzić. Betaflight w FC zaktualizowane. I są ustawienia domyślne. Ale wygląda mi to tak jakby był jakiś problem z zasilaniem. Jeśli możecie to proszę rzućcie na to bardziej fachowym okiem.

https://photos.app.goo.gl/V3pQepdFoQrqbZjS8

I co jeszcze zauważyłem że po podłączeniu pakietu FC nie jest wykrywane przez kompa.

Na logikę to tylko zaczyna sprowadzać się do tego że ESC coś nie robi. Bo on po prostu szaleje. Wszystkie wcześniejsze objawy jakby narastają.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 mar 2021, 17:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 03 paź 2015, 23:27
Posty: 230
Kontroler FC masz mocno przechylony i może stąd te sygnały.

Sprawdź w BetaFlight czy w zakładce: Konfiguracja / Uzbrajanie, masz ustawioną wartość: 180
Defaultowo w Becie jest chyba 25.

_________________
Drony w moim hangarze: IFlight DC5 DJI, IFlight DC3 DJI, IFlight DC3, Purple 215, CineWhoop, Snapper 7
Filmoteka: http://www.youtube.com/user/as120000/videos


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.