Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 05 mar 2021, 02:07

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 08 sty 2021, 21:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4271
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
tak, wskazuje go producent.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 sty 2021, 11:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12806
Lokalizacja: Mikoszewo
A jeżeli go nie wskazuje to należy go wyliczyć. Niezależnie od tego czy wyliczony czy podany przez producenta, należy zweryfikować jego poprawność w locie testowym. Nieprawidłowo ustawiony SC może prowadzić do poważnych konsekwencji, z rozbiciem samolotu włącznie - w zależności od tego jak mocno nieprawidłowo i w którą stronę jest przesunięty. Nadmienić należy że latające skrzydła są szczególnie czułe na źle ustawiony SC.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 sty 2021, 17:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4271
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Akurat tutaj fabryczny sc wygląda, że jest

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 sty 2021, 16:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
Kolejna cenna lekcja :), dziękuję.

Myślałem że to jakieś fabryczne oznaczenia "CG" na skrzydle po obu stronach. Teraz strzelam i się domyślam że oznacza to "center gravity" ? (SC = Środek ciężkości)?

Coraz bardziej czuję się pewny w odbyciu pierwszego lotu tym skrzydłem, jak i pierwszego lotu w życiu takim cudem.
Stres minął pomimo tego że zawsze może pójść coś nie tak :)
Czekam w zasadzie na nowy VTX od sklepu ze wschodu, ale co jak co do pierwszego oblotu w los raczej potrzebny mi nie będzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 sty 2021, 16:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12806
Lokalizacja: Mikoszewo
Poprawnie wydedukowałeś CG=Center of Gravity=Środek Ciężkości=SC

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 sty 2021, 21:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
Nareszcie dotarł nowy VTX który już zamontowałem do skrzydełka.
Doczekać się nie mogę pierwszego lotu w loss z monitorem OSD przed sobą, ale na spokojnie :-P .
Problemem jest jeszcze kilka kwestii na które nie mam pomysłu.
Pierwsza sprawa której szukam już kilka dni to zmiana wartości mocy VTX.
Przykładowo, mając w INAV poziomy mocy VTX od 1-5, gdzie 1=25, 2=100, 3=200, 4=400, 5=600mW.
Natomiast mój VTX ma poziomy mocy od 1-5, gdzie 1=25, 2=200, 3=400, 4=800, 5=1000mW.
Niestety problem w tym że nie umiem zmienić tych wartości by poprawnie wyświetlały się na OSD

Następną sprawą jest problem ze śmigłem składanym (nie wiem jak się na to fachowo mówi).
Mianowicie gdy wykonuję sobie próby w domu i uruchamiam silnik a łopaty są rozłożone to wszystko jest ok.
Natomiast gdy są złożone na wyłączonym silniku, symulując jak by model leciał w powietrzu, to nie zawsze po ponownym włączeniu silnika rozkładają się prawidłowo i co za tym idzie powstają bardzo silne wibracje.
Może jest na to jakiś patent, w innym wypadku nie ma mowy aby w powietrzu wyłączyć silnik bo powrót do domu będzie raczej niemożliwy.

Problemem jest jeszcze to jakie "modes" powinno mieć skrzydło.
Na chwilę obecną mam :
1sw = arm
2sw = angle,horizon,acro
3sw = manual
4sw = nav rth

Czy powinno być coś jeszcze ? lub coś zamiast czegoś ?

Poniżej wklejam kilka fotek jak na chwilę obecną wygląd owe skrzydełko.


20210129_195015_1920x1080.jpg
20210129_195015_1920x1080.jpg [ 276.88 KiB | Przeglądany 567 razy ]


Ostatnio zmieniony piątek 29 sty 2021, 21:29 przez Thomassino, łącznie zmieniany 1 raz
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 sty 2021, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12806
Lokalizacja: Mikoszewo
Thomassino pisze:
Natomiast gdy są złożone na wyłączonym silniku, symulując jak by model leciał w powietrzu, to nie zawsze po ponownym włączeniu silnika rozkładają się prawidłowo i co za tym idzie powstają bardzo silne wibracje.
Może jest na to jakiś patent, w innym wypadku nie ma mowy aby w powietrzu wyłączyć silnik bo powrót do domu będzie raczej niemożliwy.

Tak. Konieczna jest rozpórka czy też blokada śmigła tak, by łopatka nie mogła przejść przez oś silnika

viewtopic.php?t=15869
viewtopic.php?t=9770

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 sty 2021, 22:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
Verid pisze:
Tak. Konieczna jest rozpórka czy też blokada śmigła tak, by łopatka nie mogła przejść przez oś silnika

viewtopic.php?t=15869
viewtopic.php?t=9770


Dziękuję, super patent wykonany przetestowany i jest elegancko.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 31 sty 2021, 00:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4271
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Musisz sprawdzić jak się VTx daje sterować, smart audio and irc tramp.
Ustawiasz odpowiedni port w FC i tyle.
Zwykle nie kombinuje się ze zmianą mocy w locie (jak bardzo chcesz to Poweł Spychalski ma video)
Ustawiasz mała moc do momentu uzbrojenia żeby się grzał, a po uzbrojeniu ustawiasz 5 (max), smart audio (2.1) generalnie nie rozumie mocy tylko obsługuje ich listę. Ledy na VTx zmienią się jak zmianisz moc. Tak samo przez smart audio ustawiasz kanał.
U OSD jak włączysz informację o VTx to zobaczysz kanał i moc.
Tylko, że jest to informacja o tym co FC wysyła do VTx, więc to, że widzisz na OSD nie grawarantuje, że VTx to otrzymał.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 31 sty 2021, 18:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
Problemu z ustawieniem VTX (kontroli) nie mam i wszystko działa poprawnie jeżeli o to chodzi...
Chodzi mi tylko o zmianę wartości mocy, moje fizyczne max na VTX to 1000mW, wybierając w menu OSD moce to maksymalną jaką mogę wybrać to 600mW, ale odpowiada 1000mW. Chcę zmienić na napis "MAX" lub "1W" (zamiast 600mW) czy coś podobnego. Domniemam że idzie coś takiego zrobić w INAV/CLI tylko pojęcia nie mam jak.
W betaflight idzie to ogarnąć bez problemu.

Co do kontroli to mam pełną z poziomu aparatury :)
Jeżeli chodzi o materiał P.Spychalskiego to nie chodzi mi o ustawienie mocy na 3 pozycyjnym switchu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lut 2021, 09:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4271
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Jeszcze raz, smart audio nic nie wie o wartościach mocy, tak samo jak FC.
W BF to działa bo ładujesz tabelkę dla VTx gdzie są poziomy mocy dla każdej wartości 0-5, ale to są tylko etykiety, równie dobrze możesz sobie w BF ustawić 100W i nic to nie zmieni.
TO co cię interesuje to poziom mocy 0-5 wyświetlany w osd.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lut 2021, 10:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9049
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
Jeszcze raz, smart audio nic nie wie o wartościach mocy, tak samo jak FC.

I tu jestes w bledzie bo to zalezy ktorej wersji SA uzywasz. Wersja 2.1 oczekuje wartosci mocy w dBm :-)

@Thomassino CLI -> vtxtables powerlabels


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lut 2021, 14:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4271
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
pawelsky pisze:
pma_ pisze:
Jeszcze raz, smart audio nic nie wie o wartościach mocy, tak samo jak FC.

I tu jestes w bledzie bo to zalezy ktorej wersji SA uzywasz. Wersja 2.1 oczekuje wartosci mocy w dBm :-)


Jesteś pewny tego 2.1? Bo chyba wszystkie moje nadajniki są 2.1 i zawsze podaję im tylko numer wartości. To nie jest tak, że oba sposoby działają?

EDIT: ciekawe https://www.team-blacksheep.com/tbs_sma ... _rev08.pdf strona 5, set power
A to jeszcze ciekawsze https://docs.google.com/document/d/1B97 ... b6c1E/edit

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lut 2021, 15:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9049
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
Jesteś pewny tego 2.1?

Tak, jestem pewny tego ze w SA2.1 mozna ustawic power level w dBm (co wiecej, wartosci te sa czytane z nadajnika, mozna je podejrzec komenda vtx_info w CLI BF), tak wiec Twoje stwierdzenie ze FC nic nie wie o wartosciach mocy bylo nie do konca precyzyjne - w przypadku SA2.1 wie.

pma_ pisze:

Nie wiem co mialoby byc ciekawego w starej rewizji specyfikacji. Zajrzyj sobie do rev 9, ktora wprowadza SA2.1, strona 6, Set Power for SmartAudio 2.1
https://www.team-blacksheep.com/tbs_sma ... _rev09.pdf

badz poczytaj tutaj
https://oscarliang.com/smartaudio-tramp ... vtxtables/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lut 2021, 11:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4271
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
o tym, że da się odczytać poziomy mocy nie wiedziałem, jest jakiś odpowiednik tego w inav?

Ale patrząc jak to jest w róznych VTx zaimplementowane to chyba prościej używać indeksu 0..3 niż poziomów mocy bo widzę, że zarówno AKK jak i Holybro używają indeksów.

Da się wyświetlić moc vtx na osd ale pobraną z vtx?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.