Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 05 mar 2021, 01:46

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 05 sty 2021, 17:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
Wszystko rozumiem, reversy też przestawiałem dla testu w INAV i zmienia się w ten sposób że jak wychylam na apce pitch to pracują w roll i na odwrót.

Co do trybu angle/level to lotki korygują "lot" i to poprawnie czyli jak dziób idzie w dół to lotki w górę i analogicznie na pozostałych symulowanych rotacjach skrzydłem.

Wszystko hardwerowo działa ok i chcąc teraz polatać uczynił bym to bez problemu (tak myślę) ale w INAV tylko i wyłącznie wychylają się odwrotnie słupkli w zakładce outputs jak pisałem powyżej. Stąd moja niepewność w sutuacjach FS/RTH.

Nie wiem jak mam to opisać by było bardziej zrozumiałe... :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 sty 2021, 17:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 900
Lokalizacja: Ruda Śląska
Chwile, czyli prawidlowo lotki wychylaja sie zgodnie z ruchem drążka, i rowniez w trybach stabilizacji wszystko wychyla sie prawidlowo?
Jesli tak to jedyne co mi przychodzi na mysl, to kwestia tego, ze to mikser skrzydla jest i serwa sa do siebie lustrzanie montowane. Wtedy logiczne ze jak sie beda obracac w te sama strone to jedna lotka pojdzie w gore a druga w dol a jak sie beda obracac w przeciwna to obie lotki pojda gora/dol.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 sty 2021, 14:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
Ok zacznijmy od początku...

Wszystkie lotki pracują zgodnie z wychyleniem drążków na aparaturze.
Jedyny problem który widnieje na moje oko, to wykonana błędna konfiguracja/ustawienie FC (bynajmniej tak mi się wydaje).
Nie mam pojęcia co wpisać w CLI by to naprawić, o ile to to jest problemem.
Próbowałem już wszystkie konfiguracje INAV w zakładce mixer oraz outputs wszystkie z identycznym skutkiem.
Na zdjęciach widać że słupki nie idą odpowiednio z wychyleniami drążka na aparaturze i tylko to chcę naprawić.

Poniżej zamieszczam zdjęcia które przedstawiają mój problem z konfiguracją.
Co do serw to chyba nie da się ich inaczej zamontować.

https://files.fm/u/wa89pdhup


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 sty 2021, 21:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4271
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
zacznij od zakładki radio, czy tam słupki dobrze się ruszają i czy mają dobre zakresy.
potem możesz się bawić mikserami

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 sty 2021, 21:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
Tak wszystkie słupki ruszają się dobrze.

Wszystkie drążki do góry i w prawo a ich wartości w zakładce "radio" idą na 2000.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 sty 2021, 23:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4271
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
na pierszym zdjęciu lotki masz wycholone do góry? dobrze widzę przy drążku w dół?
Nie patrz na słupki tylko na to co robią lotki one się mają ruszać poprawnie, słupki to wynik działania miksera i kombinacja instalacji serwa.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 sty 2021, 23:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
pma_ pisze:
na pierszym zdjęciu lotki masz wycholone do góry? dobrze widzę przy drążku w dół?


Tak.

pma_ pisze:
Nie patrz na słupki tylko na to co robią lotki one się mają ruszać poprawnie, słupki to wynik działania miksera i kombinacja instalacji serwa.


Czyli co, nie sugerować się tym że iNav pokazuje co innego niż to co robi model?
Wyraźnie widać na pierwszym zdjęciu że słupki się mijają i według mnie powinno tak się dziać przy skręcaniu "roll" a nie "pitch" :-/

Piszę po raz kolejny że jest to moje pierwsze skrzydło i proszę o wyrozumiałość... Są to dla mnie nowości, Wasze rady naprawdę dużo mnie uczą bo macie dużo większą wiedzę ode mnie.

Dobra żeby nie drążyć tematu, rozumiem że jeżeli wszystko jest ok tz. model reaguje poprawnie na drążki to mogę tak latać na angle,hor,acro,manual i oczywiście będzie to działało poprawnie na RTH i FS ???

:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 sty 2021, 00:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9049
Lokalizacja: Polska
Thomassino pisze:
Czyli co, nie sugerować się tym że iNav pokazuje co innego niż to co robi model?

Oczywiscie ze sie sugerowac, tylko musisz troche zrozumiec mechanike swojego latadla - Inav w Twoim przypadku pokazuje dokladnie to co robi model.

Thomassino pisze:
Wyraźnie widać na pierwszym zdjęciu że słupki się mijają i według mnie powinno tak się dziać przy skręcaniu "roll" a nie "pitch" :-/

Tak by bylo gdybys oba serwa mial zamontowane rownolegle, a Ty masz zamontowane "w lustrzanym odbiciu", wiec zeby obie lotki poszly razem w gore/dol (pitch), serwa musza obrocic sie w przeciwnych kierunkach, a zeby poszly w przeciwnych (roll) serwa musza obrocic sie w te sama strone.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 sty 2021, 11:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 900
Lokalizacja: Ruda Śląska
Paweł potwierdził to co pisałem, zdjęcia też, no i zachowanie na żywo jak opisujesz jest ok.
Lotki sterowane serwami zamocowanymi lustrzanie wymuszą to, że będą chodziły na przemian dla wysokości i obracały się tak samo dla lotek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 sty 2021, 13:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
Dziękuję Wam bardzo :) , Było dla mnie dziwne że model zachowuje się zupełnie normalnie a wskazania z iNav pokazują co innego.
Teraz wiem że tak ma prawo być i że jest to normalne.

Przeskakuję o oczko dalej i być może niebawem pierwszy lot :)

Jeszcze raz bardzo dziękuję :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 sty 2021, 13:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9049
Lokalizacja: Polska
Thomassino pisze:
Dziękuję Wam bardzo :) , Było dla mnie dziwne że model zachowuje się zupełnie normalnie a wskazania z iNav pokazują co innego.
Teraz wiem że tak ma prawo być i że jest to normalne.

Mam wrazenie ze nadal nie rozumiesz. Nie ma prawa byc tak ze inav pokazuje co innego a model zachowuje sie inaczej. To by oznaczalo ze cos jest nie tak.

W Twoim przypadku wskazania inav zgadzaja sie z zachowaniem modelu tylko po prostu blednie je interpretujesz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 sty 2021, 13:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
pawelsky pisze:
W Twoim przypadku wskazania inav zgadzaja sie z zachowaniem modelu tylko po prostu blednie je interpretujesz.


Zgłupiałem już teraz... czyli nadal jest coś nie tak czy jest ok? :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 sty 2021, 14:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4271
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
lotki działają dobrze? to jest ok

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 sty 2021, 15:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9049
Lokalizacja: Polska
Thomassino pisze:
Zgłupiałem już teraz... czyli nadal jest coś nie tak czy jest ok? :-D

Mimo ze wydaje Ci sie ze jest nie tak, jest dokladnie tak jak powinno byc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 sty 2021, 15:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
Dziękuję Panowie, dobra lekcja :)

Mam jeszcze pytanie odnośnie całej budowy.
Czy środek ciężkości modelu musi być wyznaczony w jakimś szczególnym miejscu ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.