Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 05 mar 2021, 02:34

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 09 gru 2020, 23:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4271
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Magnetometr jest zbędny w samolocie.
Spokojnie na biurku składaj, potestuj, będzie bez większych niespodzianek.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 gru 2020, 18:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
Hej, podłączyłem serva i ESC do FC, nabyłem trochę wiedzy z YT i udało mi się uruchomić niemal że wszystko.
Problemem okazały się serwa bo strasznie mi wariują jak by miały jakieś zakłócenia.
Raz działają ok a po chwili wychylają się w drugą stronę i zaczynają świrować, dosłownie raz jedno raz drugie a czasami oba na raz, wariactwo jakieś :).

Zastanawiam się czy w INAV jest do włączenia jakaś opcja/filtr by zniwelować owe zachowanie serw.
Myślę jeszcze wydłubać z jakiejś cewki ferrytowej rdzeń i przewlec przewody dla filtracji...

Może macie jakiś pomysł co jest na rzeczy?

PS: skrzydło przyszło, jest wspaniałe :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 gru 2020, 19:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 456
Lokalizacja: Gdańsk
Załóż wątek w "platformach" porób zdjęcia i rozrysuj opisz co tam masz podłączone. U mnie takie sytuacje były: gdy mi padł ESC, nadajnik RC zbyt blisko odbiornika zatykał go, miałem źle ustawioną aparaturę, Bec w ESC nie wyrabiał i musiałem zastosować drugi do zasilania samego nadajnika. Tak więc widzisz opcji jest wiele :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 gru 2020, 20:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
sajgon dziękuję za cenne podpowiedzi.
Sprawdziłem wszystko i winowajcą okazał się UBEC 5V/3A firmy Kingkong.
Był on tymczasowo zamontowany by wszystko sprawdzić przed zamontowaniem w skrzydło.
Usunąłem go i serwa podłączyłem bezpośrednio pod FC na złącze 5v/2A , rozumiem że będę musiał zasilić je innym UBEC lecz może coś polecicie solidnego i w miarę o niskiej wadze i gabarytach.
Teraz wszystko współgra z sobą idealnie i nie występują żadne z wyżej wymienionych sytuacji.
Zastanawiam się ile maksymalnie mogą pobierać prądu te małe 9g serwa, może ktoś wie?

Poza tym wszystko udało się zmiksować w INAV i poprawnie poustawiać GPS jak i sam FC.
Zostaje jeszcze opcja FS z powrotem do domu , ale tym zajmę się później.

Mam jeszcze pytanie co do samego INAV, czy jak mam 3 pozycyjny switch na aparaturze i na pierwszej pozycji ustawiam angle, na drugiej level i trzecie położenie nie zostaje dopisane pod tę pozycję, to czy jest to tryb acro jak w przypadku Betaflight?
Pytam ponieważ zauważyłem delikatny ruch serw właśnie na niby trybie acro co moim zdaniem nie powinno mieć miejsca.

Pozdrawiam :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 gru 2020, 20:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4271
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
angle i level to prawie to samo, zrób sobie akro, angle i rth
3A bec wystarczy do serw, nie zasilaj ich pod żadnym pozorem z FC.
Jak wybierzesz właściwy preselect to mixery się ustawią same i tylko reversy trzeba sprawdzić.
GPS nie ma co ustawiać, jak ustawisz poprawnie port i właczysz GPS to samo działa.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 gru 2020, 00:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 456
Lokalizacja: Gdańsk
https://nettigo.pl/products/serwomechanizm-modelarski-towerpro-sg90 tutaj masz ile pobiera serwo według tego co napisali 550mA jeśli chodzi o UBEC to ja używam tego https://hobbyking.com/en_us/5v-5a-ubec-2-5s-lipoly-7-2-21v.html ale z tego co widzę w EU jest aut of stock a w Chinach backorder ale napewno coś tam znajdziesz dostępnego. Jakie masz serwa?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 gru 2020, 21:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4271
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Beców w HK jest pod dostatkiem https://hobbyking.com/en_us/power-syste ... -sbec.html
To jest fajny wynalazek https://www.aliexpress.com/item/4001096 ... 4c4do6uacr
A tu jest od ręki https://avifly.pl/pl/pdb-i-inne/matek-micro-bec-5v-9v

Z poborem prądu przez serwo to nie tak prosto jest, nie wiem skąd pochodzi to 550mA ale mocno zależy od obciążenia serwa. To prawdopodobnie wartość przy zablokowaniu serwa.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 gru 2020, 21:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
Jeżeli chodzi o serwa to nie jest na nich nic wytłoczone i nie ma żadnej naklejki, są niemal że gabarytowo identyczne z tymi SG90.
Na stronie gdzie kupiłem https://www.banggood.com/Sonicmodell-AR ... ds=myorder
Jest to opisane jako serwo 9g z metalowymi zębatkami.
Oglądałem sporo materiałów na YT i każdy je montuje z tego zestawu PNP od chińczyków.

Co do BEC to chyba wybiorę te z Avifly, wydają się warte zaufania tym bardziej jak bym kupił x2 dla każdego z serw po jednym.
Leczy rozważam jeszcze zasilenie z ESC, jak uważacie ma to sens i czy tak można?
Na ESC występuje BEC 5V/3A i chyba nie będzie wykorzystany do niczego więc może warto pociągnąć z niego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 gru 2020, 21:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 456
Lokalizacja: Gdańsk
Właśnie pytałem o serwa ze względu na metalowe zębatki w środku bo jeśli byś miał plastikowe to lipa a tym bardziej przy skrzydle gdzie żyroskop ciągle korektuje lot, u mnie po jednym sezonie na serwach plastikowych serwo się wyrobiło i lot zakończył się kretem. Dwa BECki po każdym na serwo to spewnością przerost treści, ale osobne zasilanie serw i odbiornika z BECa w ESC i drugiego BECa to przynajmniej u mnie konieczność.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 gru 2020, 23:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12806
Lokalizacja: Mikoszewo
Tak jak sajgon pisze - jeden BEC na serwa i jeden na elektronikę (FC/odbiornik) styka. Rozdzielenie zasilania to dobra praktyka ale też nie ma co popadać w paranoję typu 1 serwo=1 BEC przy tak małych serwach.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 gru 2020, 00:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
Dzięki za cenne rady.

Zrobię jak piszecie :)

Przed odbyciem pierwszego lotu zrobię jakieś zdjęcie i opiszę, potem zapytam czy na wasze "oko" wszystko jest ok?

Pozdrawiam i życzę wesołych, spokojnych, radosnych i przede wszystkim w zdrowiu Świąt.

EDIT

Poskładałem już w zasadzie wszystko.
Jeżeli chodzi o BEC to kupiłem te malutkie od MATEKSYS, są świetne.

Mam jeszcze kilka problemów z konfiguracją INAV.
Mianowicie, chcę edytować RSSI scale w CLI i niestety nie ma takiej komendy jak set rssi_scale = 200 (przykład) co miało miejsce w Betaflight.

Następną sprawą której nie mogę rozgryźć jest konfiguracja kanałów VTX i przypisanie do odpowiedniej cyfry odpowiedniej mocy, np: 1=25mW, 2=100mW itd... po prostu nie widzę nigdzie tabelki i ustawień VTX. W zakładce configuration jest co prawda kilka opcji ale nie te o których piszę powyżej.

Pozostając już przy sprawach VTX zamontowałem do skrzydła Eachine TS805S rzekome LR o mocy maksymalnej 1,6W.
Po podaniu napięcia jest wizja i klarowny/ładny obraz.
Po przekroczeniu 70C wizja znika, jeżeli zaczynam chłodzić np: suszarką do włosów i temperatura spadnie poniżej 70C wizja wraca.
Przyznam że raczej przekreśla ten VTX na loty w tym skrzydle bo nie mogę sobie pozwolić na brak wizji po kilku minutach lotu.
Praktycznie VTX jest zamontowany we wnęce chłodzonej (foto) lecz nie mam możliwości sprawdzenia jak bardzo będzie on tam chłodzony.
Jeżeli jest jakiś sposób żeby to naprawić, to za każdą radę będę wdzięczny. Ewentualnie możecie coś polecić sprawdzonego, Inny VTX.
Dodam że VTX osiąga wysokie temperatury niezależnie od zadanej mocy, występuje to zarówno na 25mW jak i 1600mW.

Na koniec zostaje kwestia jak poprawnie ustawić Fail Safe oraz RTH w INAV.
Nie chciał bym czegoś pomieszać a skonfigurować to poprawnie.

Dziękuję :)


a5rk2-1pg8j.jpg
a5rk2-1pg8j.jpg [ 245.99 KiB | Przeglądany 988 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 sty 2021, 03:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
Jeżeli chodzi o RSSI to temat załatwiony, wystarczyło sprawdzić w CLI komendę "dump" jaka jest wartość RSSI, w moim przypadku z wartości 100 zmienić na 50 (set rssi_max = 50) i teraz jest ok full RSSI 99.

Co do tematu VTX to prowadzę zacięte rozmowy ze sprzedawcami z Chin...

Fail safe i RTH zostawię na później gdyż na chwilę obecną nie czuje się na siłach latać na dalej jak 1km.

Zostaje mi jeszcze jeden temat do wykonania, z którym nie mogę sobie poradzić.
Mianowicie, gdy w INAV wchodzę w zakładkę Receiver i wychylam pitch na aparaturze to również wychyla się pitch w INAV, tak samo dzieje się przy roll.
Natomiast gdy wychylę pitch w zakładce Outputs wartości w słupkach 3 oraz 4 wychylają się na przemiennie.
Odwrotna sytuacja jest przy roll, gdy wychylam w którąś ze stron słupki 3 oraz 4 idą równomiernie do góry/dołu.

Wydaje mi się że powinno być na odwrót, że gdy wychylam roll to słupki się mijają a gdy wychylam pitch idą do zadanej pozycji razem.

Próbowałem z tym walczyć by było poprawnie i w żadnej z konfiguracji którą próbowałem nie udało mi się uzyskać zadowalającego efektu.
Dodam że przy lataniu w acro czy manual nie będzie z tym problemu, bardziej boję się o sytuację gdy wydam komendę FS lub RTH.
Mogę być w błędzie z tym co piszę odnośnie tych wychyleń dlatego proszę o pomoc i wyrozumiałość gdyż jest to moje pierwsze skrzydło i chciał bym mieć wszystko na tip top poustawiane.

Dziękuję :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 sty 2021, 10:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 900
Lokalizacja: Ruda Śląska
Pitch i Roll i serwa - weź to sprawdź nie na słupkach tylko już na zamontowanych serwach w modelu na ziemi. Ale na 99% jest gdzieś rewers - w aparaturze albo w FC.
Powinno być tak w zakladce receiver - jak dasz oba drążki w górę i w prawo to w receiver wszystkie wartosci idą na 2000. Od tego zacznij.
I ustaw wszystko od razu, nie mow, ze nie latasz dalej niz 1km bo to nic nie zmienia - jak Ci sie FS zle wlaczy 400m od startu to ci model spier... i nagle z 1km sie zrobi 10. Nie ma co robic na 'pol gwizdka' tego, tylko lepiej od razu posiedziec, podlubac wiecej i wystartowac dobrze ustawionym sprzetem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 sty 2021, 11:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
Marcin nie zrozummy się źle, model jest poskładany i serva na swoich miejscach.
W zakładce receiver jest tak jak to opisujesz, wszystko się wychyla na wartość 2000.
W aparaturze (qx7) na zakładce outputs nie mam nic na revers czy inverted, próbowałem też zmienić że wybieram inverted, dalej to samo.

W FC nie wiem niestety jak to zmienić :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 sty 2021, 11:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 900
Lokalizacja: Ruda Śląska
Chyba w Outputs w inav masz na dole opcje rewersu serwa, teraz z glowy mowie. Jak w masz 2000 na wychylonych drazkach w aparaturze jak pisalem to apratury bym nie ruszal.
A zamienic serwa miejscami w inav czyli po prostu przelozyc wtyczki? A jak zachowuje sie jak wlaczysz mu stabilizacje - dziob w dol to lotki ida w gore?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.