Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 05 mar 2021, 01:59

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 06 gru 2020, 22:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
Cześć, witajcie.

Postanowiłem trochę rozwinąć skrzydła i spróbować zbudować coś innego niż kopter.
Z ogólnodostępnych modeli dość spontanicznie wybór padł na "SonicModel AR Wing Pro 1000mm"
Jest to zestaw z ESC 40A, silnikiem 2216-1400KV oraz wirnikiem 8x5

Pytanie czy składać to na początku (do nauki) bez kontrolera lotu czy od razu z FC oraz GPS.
Nigdy nie latałem takim skrzydłem więc stąd moje pytanie.

Chciałbym jeszcze zasięgnąć waszej porady czy do takiego skrzydła musi być dedykowany FC typu np Matek F405 czy może być Kakute F7 typowy pod kopter (zalega mi jeden wolny stąd pytanie).

Dziękuję za porady :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 gru 2020, 23:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4271
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Składaj od razu z FC, oblatuj bez kamery.
Może być dowolne FC tylko potrzebujesz BEC do zasilania serw.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 gru 2020, 23:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
Dzięki za zainteresowanie tematem.
ESC ma taką specyfikację 40A /5V 3A BEC więc chyba 3A na BEC wystarczą na zasilenie 2x9g serw.
Zakładam że jedno maksymalnie pobiera 500-700mAh więc przy dwóch bez problemu wystarczy.
No chyba że się mylę lub piszę głupoty to proszę popraw mnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 gru 2020, 08:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12806
Lokalizacja: Mikoszewo
Rozwinę trochę zdanie pma_ -.składaj z FC, oblatuj bez FC czyli w trybie passthrough czy jak to się będzie w wybranym przez ciebie FC nazywało. Wspomagacze są fajne ale do sprawdzenia poprawności budowy modelu należy je wyłączyć.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 gru 2020, 09:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4271
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
W sumie można w acro oblatywać bo tylko gyro działa. Ale to pod warunkiem, że się wie, że wszystko jest dobrze poustawiane :)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 gru 2020, 09:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 900
Lokalizacja: Ruda Śląska
Na stronce https://inavfixedwinggroup.com/recommen ... nge-setup/ jest sprawdzony setup do tego skrzydła pod iNav.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 gru 2020, 12:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12806
Lokalizacja: Mikoszewo
pma_ pisze:
W sumie można w acro oblatywać bo tylko gyro działa. Ale to pod warunkiem, że się wie, że wszystko jest dobrze poustawiane :)

Jak oblatujesz tj. maszyna jest po raz pierwszy w powietrzu to nie wiesz czy wszystko jest dobrze poustawiane więc nie, gyro ma NIE działać bo zamaskuje niedoróbki konstrukcyjne które potem będą wpływać na efektywność lotu i docelowo mogą boleśnie użreć w d....

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 gru 2020, 17:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4271
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Verid pisze:
pma_ pisze:
W sumie można w acro oblatywać bo tylko gyro działa. Ale to pod warunkiem, że się wie, że wszystko jest dobrze poustawiane :)

Jak oblatujesz tj. maszyna jest po raz pierwszy w powietrzu to nie wiesz czy wszystko jest dobrze poustawiane więc nie, gyro ma NIE działać bo zamaskuje niedoróbki konstrukcyjne które potem będą wpływać na efektywność lotu i docelowo mogą boleśnie użreć w d....


Oj tam :) tak dużo nie zamaskuje. Ale gdyby chceć robić wszystko tak jak się powinno to masz oczywiście rację.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 gru 2020, 18:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12806
Lokalizacja: Mikoszewo
pma_ pisze:
Oj tam :) tak dużo nie zamaskuje

Tak zginęły przynajmniej 3 samoloty na tym forum. Źle ustawiony tylny SC zamaskowany przez AP bo normalnie samolot by zadarł i przy niekorzystnych warunkach komputerowi zabrakło zakresu serwa żeby skompensować. Korek i kilka stówek w plecy na remont. Ale oczywiście każdy robi jak mu sumienie i portfel dyktuje.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 gru 2020, 23:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4271
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
To mi raczej wygląda na jakiś autolevel mode.
Przy złym śc nic nie pomoże (żadna elektronika nie zmiania praw fizyki)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 gru 2020, 07:44 
Offline

Rejestracja: sobota 17 sie 2019, 08:00
Posty: 43
Lokalizacja: Okup Mały
pma_ pisze:
trzu to nie wiesz czy wszystko jest dobrze poustawiane więc nie, gyro ma NIE działać bo zamaskuje nie

Pomoże. Ja latałem na środku ciężkości bardzo mocno na ogon i elektronika stabilizowała lot na tyle że samolot nie spadł z nieba. Bez elektroniki od razu byłby kret.

_________________
X-UAV mini talon eLeReS i vtx 1.2GHz
TBS source one 7 inch eLeReS i vtx 5.8 GHz + GPS
TBS source one 5 inch eLeReS i vtx 5.8 GHz + GPS
Patyczak KFC32FTB +gps.
Spitfire deagostini + supertigre G51 - sprzedam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 gru 2020, 13:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4271
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
oskare2345 pisze:
pma_ pisze:
trzu to nie wiesz czy wszystko jest dobrze poustawiane więc nie, gyro ma NIE działać bo zamaskuje nie

Pomoże. Ja latałem na środku ciężkości bardzo mocno na ogon i elektronika stabilizowała lot na tyle że samolot nie spadł z nieba. Bez elektroniki od razu byłby kret.

W jakim trybie latałeś?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 gru 2020, 11:14 
Offline

Rejestracja: sobota 17 sie 2019, 08:00
Posty: 43
Lokalizacja: Okup Mały
pma_ pisze:
oskare2345 pisze:
pma_ pisze:
trzu to nie wiesz czy wszystko jest dobrze poustawiane więc nie, gyro ma NIE działać bo zamaskuje nie

Pomoże. Ja latałem na środku ciężkości bardzo mocno na ogon i elektronika stabilizowała lot na tyle że samolot nie spadł z nieba. Bez elektroniki od razu byłby kret.

W jakim trybie latałeś?

Horizon / Angle.

_________________
X-UAV mini talon eLeReS i vtx 1.2GHz
TBS source one 7 inch eLeReS i vtx 5.8 GHz + GPS
TBS source one 5 inch eLeReS i vtx 5.8 GHz + GPS
Patyczak KFC32FTB +gps.
Spitfire deagostini + supertigre G51 - sprzedam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 gru 2020, 14:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4271
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
To akurat jest całkiem mozliwe, natomiast wciąż mi się wydaje, ze akro (tylko gyro) nie bardzo jest co maskować.

Ciekawe czy autor zdążył już coś zbudować :)
I drugie pytanie gdzie kupowałeś? BG ma tylko z Chin na razie.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 gru 2020, 15:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 160
Lokalizacja: Siedlce
Jeżeli chodzi o budowę to uczę się a przynajmniej staram zaczerpnąć jakiejś wiedzy na temat podłączenia serw do kontrolera lotów.
Przyznam że pierwszy raz mam styczność z tego typu połączeniem i jest to dla mnie nie lada wyzwanie (servo+FC)
Poza tym, pracę które do tej pory zrobiłem to przygotowanie, sprawdzanie (FC,GPS, Magnetometr, VTX) czy wszystko współgra. Nie chcę później czegoś żałować lub przebudowywać (lecz pewnie będzie to nieuniknione)
Drobna konfiguracja a w zasadzie nauka programu INAV...
Co do lokalizacji z której zamówiłem, to jak się zapewnię już domyśliłeś pma_ zamówiłem z Chin, taki prezent pod choinkę, o ile dojdzie na czas.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.