Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 16 cze 2021, 13:01

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 11 maja 2021, 12:11 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 lut 2020, 12:04
Posty: 60
Lokalizacja: Gdynia
@marlabs

AC56 to tez dobry kierunek , szczegolnie jezeli masz duzo sprzetu z analog 5.8 ktory mozesz uzyc.
Jezeli masz DJI FPV(wiec wzgledy finansowe odpadaja) i nie masz parcia na latanie ponad 5-10km, to kazdy powie ze nie ma sensu sie pakowac w EZWB czy OpenHD. :)
No chyba ze chcesz miec wygodny OSD + uwielbiasz przebudowywac po swojemu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 maja 2021, 12:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 24 lut 2015, 13:23
Posty: 43
Lokalizacja: Kraków
Ja sie chce tam pakować właśnie ze względu na to, że lubię dłubać, jak tylko udaje sie wygospodarować jakiś czas. Pewnie to kwestia wieku, ale lubię mieć coś PNP jak DJI które używam cały czas i właściwie mam je od początku kiedy nie było takie popularne, a obok robić  przy czymś co się może okaże ciekawsze ... albo nie :)

Niestety bez sensu że DJI olało trochę ten projekt i firmware nowego już nie ma od bardzo dawna, a w EZ i pochodnych OSD wygląda kusząco, jakość linka hd bazując na YT też jest bardzo fajna, więc trzeba próbować :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 maja 2021, 16:23 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 lut 2020, 12:04
Posty: 60
Lokalizacja: Gdynia
EZ czy OHD, do dlubania, jest bardzo 'plastyczne' - budowa wlasnego setupu na rekordy zasiegu, czy nowe fukncjonalnosci OSD , wszystko jest do zrobienia :D
Sam sobie implementuje modyfikacje OSD jak mam pomysl co wyswietlic i chwile czasu

Mam wrazenie ze DJI Nie przez przypadek zostawilo juz digital FPV .. osiagneli co chcieli , nigdy dalekie zasiegi lub rozbudowany osd nie bylo ich celem, bo to malutka grupa docelowa.

Ja ze swojej strony zachecam bardzo do EZ czy OHD , szczegolnie do latania w FullHD :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 maja 2021, 16:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 24 lut 2015, 13:23
Posty: 43
Lokalizacja: Kraków
a używasz gogli czy monitora ? jak mnie nie zadowoli hdmi in via rca to będę sie rozglądał za alternatywą :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 maja 2021, 16:46 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 lut 2020, 12:04
Posty: 60
Lokalizacja: Gdynia
Ja uzywam panelu LCD 15" 1080p z Aliexpres za 65$
IMG_20210123_114316_.jpg
IMG_20210123_114316_.jpg [ 233.25 KiB | Przeglądany 658 razy ]


jako ciekawostka - na zlocie "Konarzyny 2020" podlaczalismy caly system do jakis googli fat shark przez mini hdmi ale wtedy dzialalo na 720p. Bo taka byla matryca w tych googlach - wygladalo ladnie, pewnie efekt podobny do googli DJI FPV.
Szczerze mowiac do tych zastosowan idealne byly by Google DJI (te biale ) one obsluguja HDMI i FullHD


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 maja 2021, 12:01 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 31 paź 2016, 11:30
Posty: 109
Lokalizacja: Olsztynek
Witam wszystkich. Zabieram się właśnie za ten projekt tylko szkoda że działa to z tak małą ilością kart sieciowych,w kraju te wymienione praktycznie niedostępne. Bazuję na konfiguracji kolegi KrisM tylko wymieniona kamera i RPi Zero wymaga odpowiedniej taśmy łączącej ta z zestawu kamery nie pasuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 maja 2021, 12:59 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 lut 2020, 12:04
Posty: 60
Lokalizacja: Gdynia
Waldek 1964 pisze:
Witam wszystkich. Zabieram się właśnie za ten projekt tylko szkoda że działa to z tak małą ilością kart sieciowych,w kraju te wymienione praktycznie niedostępne. Bazuję na konfiguracji kolegi KrisM tylko wymieniona kamera i RPi Zero wymaga odpowiedniej taśmy łączącej ta z zestawu kamery nie pasuje.

Czesc Waldek , milo widziec kolejna zaintresowana osobe :)

Ja tez zaczynalem z jakimis kartami z allegro za 20zl , ale bardzo szybko przeszedlem na te z aliexpres na chipsecie Athernos AR9271.
Gdzie tkwi kruczek - uzywanie pasma Wifi nie jest dobrym pomyslem , ze wzgledu na zaklucenia.
Albo uzyjesz 5.8G (ktore jest nie zatloczone) karty asus AC56 sa dostepne nawet w polsce (ale drogie) ,
Albo uzyjesz slawnego "blue stick" zeby pracowac na 2.3Ghz (chipset AR9217 - ma zakres 2.3-2.7 ) czyli poza pasmem wifi

Jezeli chodzi o tasme do kamery, to kwestia tego ze RaspebryPi Zero przez swoj maly rozmiar wymaga innej, mniejszej tasmy niz klasyczny duzy RPi. ale w Botland mozna wszysko dostac do Rpi w dobrej cenie i z szybka przesylka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 maja 2021, 14:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 24 lut 2015, 13:23
Posty: 43
Lokalizacja: Kraków
KrisM pisze:
Ja uzywam panelu LCD 15" 1080p z Aliexpres za 65$
IMG_20210123_114316_.jpg


jako ciekawostka - na zlocie "Konarzyny 2020" podlaczalismy caly system do jakis googli fat shark przez mini hdmi ale wtedy dzialalo na 720p. Bo taka byla matryca w tych googlach - wygladalo ladnie, pewnie efekt podobny do googli DJI FPV.
Szczerze mowiac do tych zastosowan idealne byly by Google DJI (te biale ) one obsluguja HDMI i FullHD



bardzo mi się podoba Twoja stacja :) o czymś takim myślałem w zimie, próbując ogrzewać się w samochodzie ;) tak, białe gogle DJI nadawałyby się w sam raz, jak obraz będzie bardzo kiepski to się za nimi rozejrze, teraz cena powinna mocno spaść za nie, choć one nie były też jakoś mocno popularne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 maja 2021, 21:21 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 lut 2020, 12:04
Posty: 60
Lokalizacja: Gdynia
Potwierdzam :) Generalnie GS w samochodzie to bardzo dobre rozwiazanie. Zima czesto tylko wypuszczalem model i uciekalem szybko do samochodu. Wystarczylo ze w srodku nie jest zimno, zeby spokojnie latac nawet bez dogrzewania wewnątrz. Latem za to niestety nawet z otwartymi dzwiami jest cieplej niz pod ogrodowymi namiotami. Ale generalnie rozlozenie czy zlozenie calosci zajmuje bardzo krotko.

IMG_20210131_100705__.jpg
IMG_20210131_100705__.jpg [ 301.14 KiB | Przeglądany 596 razy ]

(na samej gorze anteny od EZWB , w polowie statywu slabo widoczny dipol cwierc falowy do RC na 433Mhz)

Sa tez inne plusy
* antena jest wyzej jezeli ustawimy statyw na dachu
* samochod czesciowo blokuje zaklucenia pomiedzy elektornika GS w samochodzie a antenami na dachu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 maja 2021, 14:35 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 31 paź 2016, 11:30
Posty: 109
Lokalizacja: Olsztynek
Witam ponownie. Projekt ruszył obraz jest, czekam teraz na karty sieciowe polecane z Ali i mam pytanie jakie anteny zastosować.Karty na 2,4GHZ jakie do modelu i do GS. Do GS najlepiej by było jakieś kierunkowe , bo mam możliwość zainstalowania na trackerze . Interesują mnie odległości 10 km i więcej ,anteny gotowe czy robione. Projekt ruszył na kartach firmy SAVIO model CL-63 ale tnie go mocno , jutro do testów dostanę dwie ALFA AWUS036NHA.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 maja 2021, 17:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 24 lut 2015, 13:23
Posty: 43
Lokalizacja: Kraków
Mój projekt też, wybrałem AC56 już zamówione wczoraj, wygrzebałem z szafy pi 3B x2, szukam kamerki bo gdzies sie zapodziała, docelowo będzie pi hq ale na razie co znajde, zastanawiam się też nad antenami.

http://interline.pl/ - oni mają i 2.4G oraz 5G i chyba jakośćiowo dobre, choć pod 2.4 trudniej kupić. Ja wybiore albo interline albo maple 17dbi z ali.
Pewnie w ciągu tygodnia powstanie POC to sie pochwalę 


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 maja 2021, 08:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4402
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
nie wiem jakie są złacza ale bartek robi dobre anteny prodrone.pl

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 maja 2021, 09:45 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 lut 2020, 12:04
Posty: 60
Lokalizacja: Gdynia
Waldek 1964 pisze:
mam pytanie jakie anteny zastosować.Karty na 2,4GHZ jakie do modelu i do GS. Do GS najlepiej by było jakieś kierunkowe , bo mam możliwość zainstalowania na trackerze . Interesują mnie odległości 10 km i więcej ,anteny gotowe czy robione. Projekt ruszył na kartach firmy SAVIO model CL-63 ale tnie go mocno , jutro do testów dostanę dwie ALFA AWUS036NHA.


Karty SAVIO model CL-63 to tylko do sprawdzenia czy wszystko wogole dziala i jest obraz.
To katy na zakres Wifi a testowane w domu z sieciami wlasnymi i sasiadow, bedzie ciac.

Rozmowa dopiero jest na kartach z chipsetem AR9271. Jak dostaniesz odrazu uruchamiaj na 2312 lub 2322 Mhz.

Na air anteny dookulne 5dbi , do GS dobrze miec min dwie karty zaczac rowniez od 5dbi i przesiasc sie potem na kierunkowa, lub uzyc odrazu kombinacji kierunkowa i dookulna
Czy gotowe czy robione? Jezeli jestes w stanie zrobic dobra antene sam i masz sprzet do wystrojenia to mozna samemu. Osobiscie raczej bym sklanial sie do kupnych


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 maja 2021, 09:48 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 lut 2020, 12:04
Posty: 60
Lokalizacja: Gdynia
Dla bardziej zainteresowanych , nagranie z konferencji z przed paru lat, gdzie "Ojciec" EZ-Wifibroadcast wyjasnia co mu przyswiecalo, jak to dziala i dlaczego tak
https://media.ccc.de/v/36c3-10630-wifibroadcast


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 maja 2021, 10:03 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 lut 2020, 12:04
Posty: 60
Lokalizacja: Gdynia
marlabs pisze:
Mój projekt też, wybrałem AC56 już zamówione wczoraj, wygrzebałem z szafy pi 3B x2, szukam kamerki bo gdzies sie zapodziała, docelowo będzie pi hq ale na razie co znajde, zastanawiam się też nad antenami.

http://interline.pl/ - oni mają i 2.4G oraz 5G i chyba jakośćiowo dobre, choć pod 2.4 trudniej kupić. Ja wybiore albo interline albo maple 17dbi z ali.
Pewnie w ciągu tygodnia powstanie POC to sie pochwalę 


Do AC56 to tylko 5.8GHz, ta karta nie wspiera 2.4.
Co do http://interline.pl/ to mają chyba dobre opinie - wiele profesionalnych systemow telekomunikacyjnych bazuje na ich sprzecie.

W ogole co do okreslenia 2.4 jest panujaca powszechnie niejasnosc
Uzywanie dokladnie pasma "2.4" w rozumieniu 2.412-2484 Ghz stwarza ryzyko zaklucen przez inne sieci wifi i urzadzenia
Dlatego "2.4" nalezy rozumiec w praktyce jako 2.312 czy 2.322Ghz. Chipset AR9271 pracuje 2.312 - 2.712 Ghz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.