Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 06 gru 2021, 15:50

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 23 cze 2021, 11:19 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 mar 2017, 06:20
Posty: 11
Lokalizacja: Bartoszyce/Warszawa
U mnie FF już w talonie siedzi, czekam na adapter HDMi-CSI z botlandu bo nie mają go chwilowo na miejscu. Przydałby się jeszcze jakiś w miare giętki przewód z przejściem micro hdmi na hdmi. Z tym wyłączaniem się transmisji to rzeczywiście miałem problem z grzaniem modułu wifi po stronie latadła. Dodany został radiator 40x30 i nie nie miałem więcej tego problemu. Ogólnie na OpenHD grzeje się moduł dużo szybciej niż na EZ. Z mocami w plikach konfiguracyjnych się nie bawiłem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 cze 2021, 10:32 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Posty: 970
Lokalizacja: Warszawa
Na stronie projektu jest informacja o kompatybilnych komputerkach:
Supports Raspberry Pi1A+, Pi1B+, Pi2B, Pi3B (Pi3A+ and Pi3B+ currently not supported!), Pi Zero, Pi Zero W, Odroid-W

W tym wątku wyczytałem że GroundPi wymaga minimum RaspberryPi 3, ale nie znalazłem potwierdzenia tego na stronie projektu. Ktoś z Was może potwierdzić lub zaprzeczyć? Mam wolną 3B+, ale nie jest wspierana więc muszę kupić sprzęt. Nie wiem czy kupić 2 x Pi Zero, czy 1 x Pi Zero + 1 x Pi 3B


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 cze 2021, 10:56 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 mar 2017, 06:20
Posty: 11
Lokalizacja: Bartoszyce/Warszawa
Szymon pisze:
W tym wątku wyczytałem że GroundPi wymaga minimum RaspberryPi 3, ale nie znalazłem potwierdzenia tego na stronie projektu. Ktoś z Was może potwierdzić lub zaprzeczyć? Mam wolną 3B+, ale nie jest wspierana więc muszę kupić sprzęt. Nie wiem czy kupić 2 x Pi Zero, czy 1 x Pi Zero + 1 x Pi 3B


Ja używam 3B+ na stacji bez problemowo. W latadle mam pi zero ze względu na gabaryty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 cze 2021, 13:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 24 lut 2015, 13:23
Posty: 47
Lokalizacja: Kraków
3B+ jak najbardziej działa ok, ja mam 3B i 3b+, problem pojawia się z 4 bo ona ma inny system więc np projekt Ruby jej nie wspiera na razie. Niższe niż 3B też nie są wspierane przez np. openhd, więc ogólnie 3b/3b+ wydaje się być najlepszym wyborem.

https://openhd.gitbook.io/open-hd/v/2.1/hardware/sbcs


aa i informacyjnie, kupiłem anteny PCB na 5Ghz, testy doświadczonych userów wykazały, że zasięg z anteną 2dbi wynosił nieco ponad 2km, natomiast z PCB ponad 5 (naziemna to też dookólne).
Ja dodatkowo troche przesadziłem bo kupiłem antenę panelową 24dbi na ziemię która dość duża i ciężka jest :) jeszcze nie testowałem.

Anteny zamówiłem tutaj:

https://www.prototypy.com/

za 3 anteny zapłaciłem 90zł brutto z wysyłką do paczkomatu.

Anteny z projektu dostępnego tutaj: https://discuss.openhdfpv.com/t/my-hard ... -links/150

Link był już podawany, ale żeby nie szukać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 sie 2021, 10:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 826
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
Właśnie zainstalowałem sobie lin video OpenHD i mam pytanie :
Jaką "dobrą" (sprawdzoną) kamerką polecacie do modelu (do R Pi Zero) ?
Ta co mam aktualnie jest trochę "słaba" i chcę wymienić na coś lopszego - tylko na co ???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 sie 2021, 13:03 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 lut 2020, 12:04
Posty: 72
Lokalizacja: Gdynia
Kkacper pisze:
Właśnie zainstalowałem sobie lin video OpenHD i mam pytanie :
Jaką "dobrą" (sprawdzoną) kamerką polecacie do modelu (do R Pi Zero) ?
Ta co mam aktualnie jest trochę "słaba" i chcę wymienić na coś lopszego - tylko na co ???

Hej Kacper :)

Ja uzywam w lotach
https://botland.com.pl/kamery-do-raspbe ... -8193.html
i
https://botland.com.pl/kamery-do-raspbe ... 10344.html

zakupilem z aliexp tez kamerke IMX307 ale niestety jeszcze nie testowalem w locie

Jaka kamerke Ty masz ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 sie 2021, 12:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 826
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
Jeśli chodzi o kamerę - to nie wiem jaki to model - dostałwm cały zestaw do testów.

Wczoraj zrobiłem piersze testy całego zastawu - no i niestety porażka - latałem "koło nogi" w promieniu 300 m i obraz cały czas miał "zwiechy" nie było 10-15 sekund czystego obrazy, cały czas jekieś zakłocenia.
Panowie co jest nie tak - możliwe że coś żle mam ustawione w parametrach.
Wgałem taki wsad Open.HD-2.0.8-buster - i oprócze częstotliwości (którą ustawiłem na stałe 2412) nie nie zmieniałem. Może właśnie trzeba coś tem poustawiać aby było lepiej.

Dzisja kolejne testy na ustawieniach domyślnych (krótki lot "koło nogi")- niestety szału nie ma :



videorssi.png
videorssi.png [ 185.56 KiB | Przeglądany 1403 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 sie 2021, 22:41 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 lut 2020, 12:04
Posty: 72
Lokalizacja: Gdynia
Kkacper pisze:
Jeśli chodzi o kamerę - to nie wiem jaki to model - dostałwm cały zestaw do testów.
Wczoraj zrobiłem piersze testy całego zastawu - no i niestety porażka - latałem "koło nogi" w promieniu 300 m i obraz cały czas miał "zwiechy" nie było 10-15 sekund czystego obrazy, cały czas jekieś zakłocenia.
Panowie co jest nie tak - możliwe że coś żle mam ustawione w parametrach.
Wgałem taki wsad Open.HD-2.0.8-buster - i oprócze częstotliwości (którą ustawiłem na stałe 2412) nie nie zmieniałem. Może właśnie trzeba coś tem poustawiać aby było lepiej.
Dzisja kolejne testy na ustawieniach domyślnych (krótki lot "koło nogi")- niestety szału nie ma :

ja bym sprawdzil :
1. czy uzywasz do RC radia na 2.4 ? czy cos na 433Mhz
2. Z wykresu widac ze sygnal nie spadal Ci ponizej -50dBm ( albo jedna albo druga antena na tyle silnie) wiec nie powinienes miec na razie problemu przez slaby sygnal.
Wiec stawial bym na zaklucenia albo od czegos co dziala blisko 2412 albo elektronika GS ktora sieje.

Niestety OpenHD jest slabe do diagnozy. Moze bys sprawdzil na EZ-WifiBroadcast? https://cloud.mail.ru/public/3ddw/a1hRxMiKG/ wersja 3.2.5 i wyzej maja dosc szczegolowe wykresy z analizami, sporo mozna tam wyczytac na temat problemow i osiagow oraz obejzec logi . Dodatkowo jest wiecej danych o gubieniu ramek obrazu.
Jeszcze mozna wlaczyc "screenshot" (ENABLE_SCREENSHOTS=Y w pliku wifibroadcast-1.txt ) i miec zrzuty co 10s OSD + video

Jakich urzywasz kart Wifi do tego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sie 2021, 09:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 826
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
Link RC mam na 435 Mhz
Możliwe że mam za blisko R pI w GS z kartami sieciowymi (Alfa AWUS036NHA) - praktycznie są obok siebie.

Jeśli chodzi o EZ-wiwi to próbowałem ale nie działa na R Pi4+.

Dzisiaj (jak dam radę) odsune RPI od kart sieciowych i sporawdzę czy pomogło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 sie 2021, 09:05 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 lut 2020, 12:04
Posty: 72
Lokalizacja: Gdynia
Kkacper pisze:
Link RC mam na 435 Mhz
Możliwe że mam za blisko R pI w GS z kartami sieciowymi (Alfa AWUS036NHA) - praktycznie są obok siebie.
Jeśli chodzi o EZ-wiwi to próbowałem ale nie działa na R Pi4+.


Jezeli uzywasz alfa AWUS036NHA - to chipset AR9271 - warto przejsc na czestotliwosci 2312 czy 2322 ( to da pewnosc ze zwykle sieci Wifi nie robia ci problemow)

Co do zaklucen to Rpi dosc sieje , warto to odsunac od anten, albo Rpi okleic tasma aluminiowa.
Dodatkowo kable USB i wtyczka czesto mocno emituja zaklucenia

Jezeli chodzi o RPi 4+ to niestety dla wiekszosci zastosowan to armata na wroble , rpi 3B bez problemu daje rade.

OHD zrzuca Ci jeszcze jakies dane albo wykres? chetnie zerkne


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 sie 2021, 19:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 826
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
Odpuściłem sobie OpenHD i wgrałem Ruby.
Dzisiaj pierwsze testy - w miarę udane (pierszy lot przy złych ustawieniach kamery).
Dało rade latać - choć były małe atrakcje spowodowane tym iż telemetria inav/ruby po mavlinku źle podaj tryby lotu i myślałem że lece w ALT HOL a tu niespodzianka.
Po "ręcznej" zmianie parametrów kamery było już ok.

Poniżaj filmik z pierszej próby :



Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 sie 2021, 09:21 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 lut 2020, 12:04
Posty: 72
Lokalizacja: Gdynia
Kkacper pisze:
Odpuściłem sobie OpenHD i wgrałem Ruby.
Poniżaj filmik z pierszej próby :

Wyglada juz lepiej :-) poprawiles cos z kartami na GS czy wylacznie wgrales Ruby zamiast OHD

Ruby dziala na RPi 4 ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 sie 2021, 09:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 410
Lokalizacja: Warszawa
KrisM pisze:
Ruby dziala na RPi 4 ?

Nie działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 sie 2021, 09:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 09 lut 2014, 20:05
Posty: 417
Lokalizacja: kaszuby
Odsuniecie anten od RPi nie pomogło. Zmieniliśmy na RPi2 i Ruby.

_________________
Zagi 120cm, Boro X-9, Quad 550mm alu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 sie 2021, 10:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 lut 2020, 12:04
Posty: 72
Lokalizacja: Gdynia
pki pisze:
Odsuniecie anten od RPi nie pomogło. Zmieniliśmy na RPi2 i Ruby.

zmiencie na EZ-Wifibroadcast powyzej 3.2.4
Tam jest zrzucane duzo logow i wykresow diagnostycznych, np:
* zaleznosc sily sygnalu od ilosci zgubionych ramek - to pomaga zidentywikowac czy to zaklucenia od innego wifi czy szymu elektroniki
* wykres aktualnej efektywnosc video linku - mozna zobaczyc kiedy i ile tracimy przez przeszkody lub zla orientacje anten

Najlepiej zrobic lot od GS, az video link zacznie siadac, zawrocic i wyladowac


Ostatnio zmieniony środa 25 sie 2021, 10:38 przez KrisM, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.