Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 03 mar 2021, 02:37

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
Post: środa 03 lut 2021, 23:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 158
Lokalizacja: Siedlce
pawelsky pisze:
Nie bardzo wiem co rozumiesz przez "zablokowanie homepointa"...

Ustalić miejsca startu (domu).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 lut 2021, 00:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9042
Lokalizacja: Polska
Thomassino pisze:
Ustalić miejsca startu (domu).

To sie rozumie sam o przez sie, bardziej chodzilo mi o to na jakiej podstawie to stwierdzasz...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 lut 2021, 08:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 158
Lokalizacja: Siedlce
Model który będzie leżał na otwartej przestrzeni i miał 8 czy 20 saelit, musi zostać przeniesiony/ruszony około 1metra aby złapał home point. W innym wypadku owy home Point się nie ustawi. Czasami wystarczy wziąć w rękę i odłożyć spowrotem na ziemie aby ustalić home Point. Zawsze w moim przypadku model leżał i mógł leżeć ponad 30 minut na ziemi, ale tylko i wyłącznie złapał/ustalił czy jak to wcześniej nazwałem "zablokował" home point gdy się go ruszyło i nie musiały być to 3m/s.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 lut 2021, 09:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9042
Lokalizacja: Polska
Thomassino pisze:
Model który będzie leżał na otwartej przestrzeni i miał 8 czy 20 saelit, musi zostać przeniesiony/ruszony około 1metra aby złapał home point. W innym wypadku owy home Point się nie ustawi. Czasami wystarczy wziąć w rękę i odłożyć spowrotem na ziemie aby ustalić home Point. Zawsze w moim przypadku model leżał i mógł leżeć ponad 30 minut na ziemi, ale tylko i wyłącznie złapał/ustalił czy jak to wcześniej nazwałem "zablokował" home point gdy się go ruszyło i nie musiały być to 3m/s.

Po czym poznajesz ze model "zablokowal" home point?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 lut 2021, 10:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 802
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
Zapisanie Home Point w inav następuje w momencie uzbrojenia silnika z przełącznika.
Jeśli masz ustawiony tryb automatycznego startu to silnik uruchamia się automatycznie (przy wyrzuceniu modelu) i wtedy jest zapisany jest Home Point.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 lut 2021, 11:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 158
Lokalizacja: Siedlce
pawelsky pisze:
Po czym poznajesz ze model "zablokowal" home point?

Po tym że na OSD pojawia się domek oraz gdy oddalam się od miejsca w którym się pojawił, na OSD nawiguje mnie do niego strzałka/kursor,

Kkacper pisze:
Zapisanie Home Point w inav następuje w momencie uzbrojenia silnika z przełącznika.
Jeśli masz ustawiony tryb automatycznego startu to silnik uruchamia się automatycznie (przy wyrzuceniu modelu) i wtedy jest zapisany jest Home Point.


Nie mam ustawionego autostartu w moim modelu.

Od siebie dodam że w przypadku moich kopterów z GPS po osiągnięciu 5ciu satelit i uzbrojeniu pojawia się od razu home point na OSD i nie trzeba czekać na fix 3d.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 lut 2021, 11:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9042
Lokalizacja: Polska
Thomassino pisze:
Po tym że na OSD pojawia się domek oraz gdy oddalam się od miejsca w którym się pojawił, na OSD nawiguje mnie do niego strzałka/kursor,

No wiec to nie oznacza zapisania HP, a jedynie informuje o tym ze FC jest w stanie ustalic do niego kierunek. Mylisz pojecia.

Gdy jestes blisko HP masz domek, gdy sie oddalisz masz strzalke, gdy FC nie jest w stanie ustalic kierunku (nie masz kompasu i GPS sie nie porusza wiec nie zna COG) masz kreske. Zaden z tych symboli nie oznacza zapisania HP. HP jest zapamietywany niezaleznie.

Thomassino pisze:
Od siebie dodam że w przypadku moich kopterów z GPS po osiągnięciu 5ciu satelit i uzbrojeniu pojawia się od razu home point na OSD i nie trzeba czekać na fix 3d.

Tak jak napisal kkacper HP jest zapisywany w momencie uzbrojenia (czy to recznego czy automatycznego) i nie ma znaczenia czy model sie porusza czy nie. Musisz jedynie uzyskac fixa PRZED uzbrojeniem.

Podlacz sobie konfiguratora wejdz w mission planner i zobaczysz kiedy pojawia sie homepoint i kiedy jest zapisywany. Jesli uzbroisz FC przed uzyskaniem fixa (i odpowiedniej liczby satelitow) HP sie nie pojawi. Jesli poczekasz na fixa i odpowiednia liczbe satelitow zobaczysz ze HP sie pojawia i "podaza" za modelem do momentu uzbrojenia, po uzbrojeniu zostaje zapisany i pozostaje niezmienny. Niezaleznie od tego czy ruszasz modelem czy nie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 lut 2021, 12:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 158
Lokalizacja: Siedlce
pawelsky, Widzisz starałem się to rozgryźć intuicyjnie i byłem święcie przekonany że wiem o cym piszę i że dokładnie jest to home position.

Czyli mam teraz rozumieć że gdy na OSD pojawia się informacja Waiting for GPS FIX (czy coś w tym stylu) to po zniknięciu tej informacji mam już fix-a tak? i nie jest on w żaden inny sposób wyświetlany na OSD? tylko na mission planner?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 lut 2021, 12:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9042
Lokalizacja: Polska
Thomassino pisze:
Czyli mam teraz rozumieć że gdy na OSD pojawia się informacja Waiting for GPS FIX (czy coś w tym stylu) to po zniknięciu tej informacji mam już fix-a tak? i nie jest on w żaden inny sposób wyświetlany na OSD? tylko na mission planner?

Mozesz uznac ze masz dobrego fixa po tym jak przestanie migac wskaznik liczby satelitow na OSD.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 lut 2021, 13:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 158
Lokalizacja: Siedlce
To dobrze się składa bo dopiero wtedy jestem w stanie uzbroić model.

Dziękuję za wyjaśnienie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.