Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 maja 2022, 03:18

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 13 lis 2020, 20:35 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lis 2020, 16:00
Posty: 5
Lokalizacja: Śląsk
Drodzy użytkownicy forum,

Liczę na Waszą pomoc, otóż zmieniłem w opcjach Sticks Mode - z Mode 2 na Mode 3 i ustawienia sterowania powiedzmy odwróciły mi się do góry nogami, wszystko pozmieniałem w Reverse tak aby było poprawnie i tutaj pojawił się jeden problem. Łódka dodam, że jednosilnikowa gdy płynie do tyłu to może skręcać na prawo i lewo jednocześnie, zaś gdy płynie do przodu już nie może - wszystko na ustawieniach Sticks Mode 2 działa bez problemu. Pogrzebałem trochę w ustawieniach i prawdopodobnie (lecz się nie znam) coś w ustawieniach Mixes - prawdopodobnie ponieważ gdy wyłączę Mixes 1 to wtedy na Display niby działa ale nie sprawdzałem jeszcze na łódce.

Gdy wchodzę w Display i dam drążek od sterowania do góry i w lewo na maksa to mam

Komentarz: Sticks Mode 3 - Nie poprawne działanie
125257235_653404305538913_8734922273072253399_n.jpg
125257235_653404305538913_8734922273072253399_n.jpg [ 45.24 KiB | Przeglądany 2611 razy ]

Komentarz: Sticks Mode 2 - Poprawne działanie
124589000_378856940196578_3361337267011609142_n.jpg
124589000_378856940196578_3361337267011609142_n.jpg [ 36.28 KiB | Przeglądany 2611 razy ]


Gdyby ten post był w złym dziale bardzo proszę o jego przesunięcie do odpowiedniego.
Pozdrawiam,
Bogusław


Komentarz: Mixes 2 - ON
125033650_379456893486672_5768241999483183789_n.jpg
125033650_379456893486672_5768241999483183789_n.jpg [ 32.73 KiB | Przeglądany 2611 razy ]

_________________
Wędkarski maniak :)
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 lis 2020, 22:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1485
Lokalizacja: Lubelskie
Obczaj https://www.modelmotor.pl/webpage/apara ... wosci.html
Nie bardzo rozumiem jak Ty mode 2 na mode 3 zmieniłeś - musiał być gimbale miejscami fizycznie zamienić, żeby uzyskać mode 3 - no chyba, że to zrobiłeś to przepraszam :-)

Mode 1 i 2 to podstawowe mody, a 3 i 4 to kombinacje tych 2 pierwszych z tym, że 1 i 3 oraz 2 i 4 są kompadebilne ze sobą bez fizycznej ingerencji w apkę.

PS. Latałem kiedyś na mode 4 i bardzo mi się to podobało, ale niestety jak się oprócz modelarstwa lata mavikami, często nie swoimi to mode 2 wygodniejsze.

_________________
Moje modele https://fpv.com.pl
Gogielki Eachine EV300D na dwa pasma jednocześnie ;-)

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 lis 2020, 22:39 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lis 2020, 16:00
Posty: 5
Lokalizacja: Śląsk
Hej Głuś,

Dzięki za odpowiedź w moim temacie! Jak zmieniłem z Mode 2 na Mode 3? Ustawienia -> Sticks Mode -> wybrałem Mode 3 -> przytrzymałem przycisk Cancel i zaakceptowało. Pobawiłem się trochę w tych ustawieniach mixers i niby na sucho leci do przodu i zmienia kierunki jednocześnie ale boję się, że mogę coś w środku zepsuć po przez takie zmiany, np. nie wiem, spalić jakieś serwo?

Łódka tak jak wspomniałem, ma jeden silnik, który idzie albo do przodu albo do tyłu, a na boki skręca dzięki serwu, które kieruje w odpowiednią stronę strugę wody.

Nie wiem czy to istotne bo zwyczajnie się nie znam, ale po zmianie z Mode 2 na Mode 3 wszystkie kanały dalej są tak samo przypisane, czyli Kanał pierwszy lewo-prawo itd.

Pozdrawiam,
Bogusław.

_________________
Wędkarski maniak :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 lis 2020, 02:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1485
Lokalizacja: Lubelskie
Odnośnie modów już Ci wyżej napisałem :-) Nie wiem po co tak kombinujesz, w łajbie jest tak strasznie dużo kanałów, że to się na jednym drągu ustawia, a drugi zostaje nieużyty...
Jeśli masz mode 2 i chcesz mieć GAZ na prawym drągu to tylko rozbiórka apki i przekładka gimbali, albo kupno nowej apki z chin lub z hameryki :-P

_________________
Moje modele https://fpv.com.pl
Gogielki Eachine EV300D na dwa pasma jednocześnie ;-)

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 lis 2020, 11:44 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lis 2020, 16:00
Posty: 5
Lokalizacja: Śląsk
Hej Głuś,

Dzięki za zainteresowanie się moim tematem, chyba czegoś do końca nie wytłumaczyłem lub zrobiłem to źle, więc wybacz jestem totalnie zielony w tych tematach :)

Zobaczyłem na Twoim profilu, że również jesteś wędkarzem więc może jak dodam trochę szczegółów to będzie jaśniej, otóż mam łódkę z ProLamu dokładnie to model Predator, do niej dokupiłem sobie echosondę Deeper oraz wzmacniacz sygnału i w momencie gdy uruchomię wzmacniacz sygnału czyli router na brzegu, to łódka traci zasięg po około 50 metrach. Osoba, która się tymi wzmiacniaczami zajmuje powiedziała, że zna tego typu przypadki i każdorazowo problem rozwiązuje się tylko po przez zmianę w ustawieniach Sticks Mode z 2 na 3 tak aby pierwszy kanał był jak najdalej oddalony czy zwolniony lub coś podobnego :D w każdym razie u mnie łódka tak jakby się odwróciła to znaczy, dalej na prawym Joy'u miałem sterowanie przód tył i na boki ale tak jakby odwrócone, i zmieniłem w ustawieniach Reverse i wystąpił problem, że tylko skręcała jednocześnie gdy płynęła do tyłu.

Pobawiłem się w ustawieniach Mix i mam tam na Mix#1 ustawione Master - Kanał 1 oraz Slave - Kanał 2 i poniżej wartości pos.65% i neg.-65% więc zamieniłem te wartości na pos.-65% i neg.65% i teraz łódka płynie tak jak powinna.

Mam nadzieję, że teraz jaśniej wytłumaczyłem, wybacz za niedopowiedzenia wcześniejsze :) Czy po takich zmianach może coś się stać z łódką?

Pozdrawiam,
Bogusław

_________________
Wędkarski maniak :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 lis 2020, 15:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12937
Lokalizacja: Mikoszewo
boguslaw.leszner pisze:
w momencie gdy uruchomię wzmacniacz sygnału czyli router na brzegu, to łódka traci zasięg po około 50 metrach.

Jeżeli echosonda i jej wzmacniacz działają na tej samej częstotliwości co aparatura łodzi to tak będzie bo jedno zakłóca drugie.
boguslaw.leszner pisze:
osoba, która się tymi wzmiacniaczami zajmuje powiedziała, że zna tego typu przypadki i każdorazowo problem rozwiązuje się tylko po przez zmianę w ustawieniach Sticks Mode z 2 na 3 tak aby pierwszy kanał był jak najdalej oddalony czy zwolniony lub coś podobnego :D

Przygotuj dobry bejsbol lub coś równie twardego i zdziel tego sprzedającego w czerep za pieprzenie głupot. Dodatkowo, jeżeli ten dopał do sondy ma jakieś 0,5W lub więcej a sprzedający nie poinformował cię potencjalnych konsekwencjach prawnych używania takiej mocy bez uprawnień to przyłóż mu jeszcze z drugiej strony dla równego rachunku.
Po pierwsze, FlySky FS-i6X (bo taką aparaturę widzę masz) działa w systemie AFHDS A2 czyli "skaczący" po kanałach. Cokolwiek ustawisz w aparaturze to nic od niczego nie odsuniesz bo nie ma tam kanałów w rozumieniu częstotliwości na które możesz mieć wpływ. Po drugie, przy zwiększonej mocy nadawania występuje zjawisko zatykania odbiornika więc jak masz ten dopał blisko odbiornika w łodzi to ci będzie dusić zasięg nawet jakbyś teoretycznie wybór kanałów miał.

Ustawienia MODE zmieniają tylko (lub aż) przypisanie który drążek i w którym kierunku odpowiada za który kanał w odbiorniku (nie mylić z kanałami częstotliwości).
Rzuć okiem na link zamieszczony przez Głusia. Nazwijmy sobie przykładowo że na obrazkach tam zamieszczonych:
Kanał 1 to lotki
Kanał 2 to ster wysokości
Kanał 3 to obroty silnika
Kanał 4 to ster kierunku
W MODE 2 lewa wajcha będzie obsługiwała kanał 3 (ruchy przód-tył) i kanał 4 (ruchy lewo-prawo) a prawa wajcha kanał 1 (ruchy lewo-prawo) i kanał 2 (ruchy przód-tył).
Jeżeli zmienisz na MODE 1 to kanał 2 i 4 będzie obsługiwany lewą wajchą a 1 i 3 prawą. Tyle i tylko tyle. Kłopot się zaczyna jak masz ustawione jakieś miksery - np. V-tail dla samolotów z usterzeniem Rudlickiego. Ten mikser zbiera info z kanałów steru wysokości i kierunku i wypluwa je na odpowiednie wyjścia serw w odbiorniku. Przy MODE 1 masz te dwa kanały na jednym drążku (w jednej "ręce"), zmieniając na MODE 2 jeden kanał wyląduje w lewym drążku a drugi w prawym czyli wymagana obsługa obiema "ręcami".

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 lis 2020, 14:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1485
Lokalizacja: Lubelskie
boguslaw.leszner pisze:
H(...)
Osoba, która się tymi wzmiacniaczami zajmuje powiedziała, że zna tego typu przypadki i każdorazowo problem rozwiązuje się tylko po przez zmianę w ustawieniach Sticks Mode z 2 na 3 tak aby pierwszy kanał był jak najdalej oddalony czy zwolniony lub coś podobnego :D (...)


Wiesz co :lol: to tak jak byś łatał koło w samochodzie klejem z mąki kartoflanej :mrgreen:
Resztę już Ci Verid napisał więc nie będę go powtarzał, dodam tylko, że jeśli chcesz, żeby to miało przysłowiowe ręce i nogi to albo zmień echosondę na inne pasmo, albo link RC na inne pasmo np. 433MHz, 868MHz, myślę że nawet echosonda w paśmie 5GHz była by lepsza - o ile takie robią. Zdecydowanie najłatwiej i taniej zmienić Ci link RC, masz np. forumowy eLeReS - nie drogi, bardzo łatwy w konfiguracji, a działa bardzo fajnie :-)

Co do sondy - zamiast wzmacniaczy użyj kierunkowej anteny na brzegu np. https://www.actuna.com/pl/anteny/360-cr ... 24ghz.html https://shop.prodrone.pl/pl/c/Anteny-na-2.4Ghz/26/3 (przy okazji masz 2 najlepszych producentów anten) i do tego antena nadawcza o polaryzacji kołowej, albo bacik, GP lub Vee, a na brzegu zwykła panelówka.
Na 2.4GHz masz zatrzęsienie anten: yagi, miski co dusza zapragnie, a że większość radiowych internetóF poprzechodziło już na pasmo 5GHz to używane anteny na 2.4 można za grosze trafić na ogłoszeniach.

_________________
Moje modele https://fpv.com.pl
Gogielki Eachine EV300D na dwa pasma jednocześnie ;-)

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 lis 2020, 12:06 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lis 2020, 16:00
Posty: 5
Lokalizacja: Śląsk
Panowie,

Przepraszam za późną odpowiedź. Jestem po wszystkich testach i napiszę w skrócie jak to wyglądało. Może na wstępie przedstawię co mam i z czego korzystałem, otóż łódka to Predator z firmy ProLam na aparaturze FlySky FS-i6X i do tego echosonda WiFi Deeper Chirp+ oraz wzmacniacz sygnału, którym jest...zwykły router domowy TP-LINK.

Sama łódka bez echosondy Deeper śmigała aż miło na ustawieniu MODE 2, gdy podłączyłem samego Deeper'a to również nie było żadnych problemów z tym, że deeper po około 60-80 metrach tracił sygnał co jest zgodne z zapewnieniami producenta. Na krótszych dystansach rozłączało go w momencie gdy obracałem się łódką w stronę brzegu (deeper za łódką)

W momencie użytkowania wzmacniacza sygnału do echosondy czyli router TP-LINK echosonda chodziła poprawnie, lecz traciłem zasięg z łódką po około 50 metrach. Po zmianie ustawień z MODE 2 na MODE 3 i ustawieniu w Reverse kanałów odwrotnie (ponieważ łódka pływała odwrotnie, ale dalej na tych samych Joyach) to wszystko wróciło do normy.

Finalnie, łódka nie traci zasięgu, echosonda nie traci zasięgu, a sam zasięg został zwiększony dzięki routerowi z 80 metrów na 250+ metrów.

Mam nadzieję, że teraz troszkę klarowniej wyjaśniłem całą sytację, gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pytania to z miłą chęcią odpowiem.

Pozdrawiam,
Bogusław

_________________
Wędkarski maniak :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2021, 07:30 
Offline

Rejestracja: sobota 17 sie 2019, 08:00
Posty: 53
Lokalizacja: Okup Mały


Mode nie ma żadnego wpływu na zasięg... Musiało być cos innego zmienione. Przy tej częstotliwości nawet wilgotność powietrza wpływa na zasięg.

_________________
X-UAV mini talon eLeReS i vtx 1.2GHz
TBS source one 7 inch ELRS 868 i vtx 5.8 GHz + GPS
TBS source one 5 inch ELRS 868 i vtx 5.8 GHz + GPS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2021, 18:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2325
Uwielbiam specjalistów do dziwnego ulepszania zasięgu. I ulepszenie zasięgu do 250metrów z aparatury i6 to jest sukces. Masz dziwnych doradców. Jak już uparłeś się na takie mieszanie dopałami (ruter tplink?) i pływa ci odwrotnie więc jaki jest problem jeszcze z jedną modyfikacją. Nie wystarczy zmienić biegunów na silniku? To dla ciebie taki problem?
A najlepiej sprzedaj tę echosondę i kup taką na 433mhz. Bez kombinacji będziesz miał 400 metrów zasięgu radia na rybniku. Zasięg echosondy to inna sprawa. Wtedy i tak trafisz do mnie.:)

EDIT:
Poczytałem o tej echosondzie. Połączenie przez wifi z telefonem. Ma sporo możliwości ale........ Zasięg 100metrów to raczej w skarpetki można wsadzić.
Ale co można powiedzieć o sprzęcie do którego silikonowe mocowanie na telefon kosztuje 70 zł.
https://deepersonar.com/pl/pl_pl/produk ... hone-mount
Na allegro podobne kosztują 5zł a u chińczyka 2zł. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.