Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 maja 2022, 03:28

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 403 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 17 cze 2021, 11:31 
Offline

Rejestracja: niedziela 30 maja 2021, 19:32
Posty: 25
Lokalizacja: Wawa
Super, dzięki za wskazówkę. Sprawdzę to dokładnie.

Dziś sprawdziłem, że w aparaturze mam włączony revers steru. Gaz jest wyłączony.

Rozumiem, że w aparaturze wyłączam revers i włączam go w apm? Myślicie, że to mógłby być problem obracania się łódki pupą i płynięcia w odwrotnym kierunku?

Czy revers można włączyć w full parametr list bo z tego co pamiętam to w zwykłych opcjach nie mogłem zaptaszkować opcji reversu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 cze 2021, 15:54 
Offline

Rejestracja: niedziela 30 maja 2021, 19:32
Posty: 25
Lokalizacja: Wawa
Łódka pływa już w dobrym kierunku ;)

Dziękuję za podpowiedzi.

Mam jeszcze kilka pytań.

W trybie RTL płynie bez zygzaków.
Od punktu do punktu płynie zygzakiem. Dlaczego?
Rozumiem, że muszę zmienić PIDy. W sumie zmieniłem na niskie wartości ale pewnie nadal za mało. Zastanawiam się tylko dlaczego RTL jest ok a już punkty nie.


Czy w apm da się / powinno się - ustawiać regulator dwukierunkowy?

Jak dam 100% mocy w ustawieniach AUTO throttle to silnik osiąga max 50% swojej mocy.

Nie chcę pływać na 100% ale tak 85 chciałbym ustawić a nie mogę już tego zwiększyć. Czy to ma związek z tym, że w apm muszę ustawić regulator dwukierunkowy?

Z góry dziękuję za podpowiedź ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 cze 2021, 19:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 878
Lokalizacja: Trzebnica
Zacznij ustawiać PID-y od zera. Tez tak miałem

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 cze 2021, 17:37 
Offline

Rejestracja: niedziela 30 maja 2021, 19:32
Posty: 25
Lokalizacja: Wawa
Z tego co piszesz rozumiem, że PIDy odpowiedzialne są za obroty silnika?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 cze 2021, 18:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 878
Lokalizacja: Trzebnica
Pidy są odpowiedzialne za odpracowanie sterów zbyt wysokie pidy powodują że ster źle działa np. z dużym opóźnieniem co powoduje przestrzelenie płynięcia łódki po danym kursie i łódka próbując skorygować znów zbyt mocno rusza sterem co powoduje kolejne przestrzelenie i tak w kółko, A łódka płynie zygzakiem.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 cze 2021, 19:48 
Offline

Rejestracja: niedziela 30 maja 2021, 19:32
Posty: 25
Lokalizacja: Wawa
Przeczytałem cały temat i to wiem mniej więcej ale w moim poście było inne też pytanie odnośnie obrotów silnika. Po Twojej wypowiedzi myślałem, że PIDy też może to powodują.

Pytania:
1. Dlaczego łódka w RTL płynie ok a w AUTO już zygzakuje? Tego nie rozumiem.

2. Dlaczego w RTL i AUTO silnik pracuje na 50% skoro ma zadane 100%? Tego też nie rozumiem.

3. Czy w apm ustawiamy regulatory dwukierunkowe? Jeśli tak to gdzie? Przejrzałem wszystko i tego nie widzę.

Z tego co pamiętam na początku jak testowałem to w tych trybach łódka pływała na 100%.

Chyba przywrócę ustawienia i od nowa ustawię wszystko. Będzie najszybciej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 lip 2021, 18:14 
Offline

Rejestracja: piątek 06 mar 2020, 19:09
Posty: 7
Lokalizacja: Polska
Który parametr odpowiada za obroty silników w trybie auto?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 sie 2021, 21:13 
Offline

Rejestracja: niedziela 30 maja 2021, 19:32
Posty: 25
Lokalizacja: Wawa
Dziś na zasiadce zrobiłem wszystkie ustawienia. Łódka pływa jak powinna.

Używam apk do sterowania https://play.google.com/store/apps/deta ... ppilot.pro

Moim zdaniem jest warta ceny swojej.

Teraz podłączę sobie serwa pod apm aby to apk tworzyła mi różne warunki na. dopływając do punktu wykona się pewna akcja ;)

Fajnie rozwiązanie. Apk współpracuje z deeperem którego na dniach pewnie sobie kupię.

Ogólnie łódka po założeniu apm stała się bardziej użytkowa.

Dziś wywózki robiliśmy na klipie aby sprawdzić dokładność GPS i tak do 2m powiedzmy, że trzyma.

Dzięki wszystkim za rady.

Do zobaczenia nad wodą ;)

Pozdro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 sie 2021, 20:26 
Offline

Rejestracja: niedziela 30 maja 2021, 19:32
Posty: 25
Lokalizacja: Wawa
Slawek82 pisze:
Który parametr odpowiada za obroty silników w trybie auto?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Ten zaznaczony na niebiesko. Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 sie 2021, 06:31 
Offline

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 106
Lokalizacja: Myślenice
Skąd wersja 3.2.0 Rover bo tu jej nie widać ?
https://firmware.ardupilot.org/Rover/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 sie 2021, 21:25 
Offline

Rejestracja: niedziela 30 maja 2021, 19:32
Posty: 25
Lokalizacja: Wawa
To zdjęcie pierwsze lepsze z internetu. Pytałeś o parametr....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 sie 2021, 16:39 
Offline

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 106
Lokalizacja: Myślenice
...


Ostatnio zmieniony sobota 23 paź 2021, 07:33 przez Speedaco, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 sie 2021, 23:14 
Offline

Rejestracja: niedziela 30 maja 2021, 19:32
Posty: 25
Lokalizacja: Wawa
Zasadniczo ja mam wersję 251 rover I łódka pływa dobrze. Resztę masz na pw.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 paź 2021, 15:13 
Offline

Rejestracja: niedziela 30 maja 2021, 19:32
Posty: 25
Lokalizacja: Wawa
Wyrwałem na olx klona pixa 2.4.8 i jest to o niebo lepsze niż APM. Na razie podłączone mam na stole ale już widzę, że będzie ok. Pozycję home mogę sobie zmieniać jak chcę. Klikając zapisz, wszystko od strzała się zapisuje. Mnóstwo ustawień, o wiele więcej aktywnych ustawień niż w apm.
Jak na razie jestem zadowolony.
Zrobię sobie pakiet nowej bateryjki do łódki i wkładam sprzęt do środka i testuję.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lis 2021, 18:54 
Offline

Rejestracja: środa 20 maja 2020, 05:43
Posty: 18
Lokalizacja: Śląsk
Witam ostatnio wyskoczył mi błąd FAILED HOME LOKATION 1 nigdy czegoś takiego nie miałem po wgraniu na nowo najpierw Ardu Copter i ponowne wgranie ARDU ROVER wszystko wraca do normy do momentu wgrania wsadu z tej strony po załadowaniu wsadu klikam conect i znowu problem z lokalizacja home miał może ktoś coś podobnego bardzo proszę o porady


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 403 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.