Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 14 cze 2021, 17:10

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 358 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24
Autor Wiadomość
Post: piątek 28 maja 2021, 18:16 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 maja 2021, 22:32
Posty: 3
Lokalizacja: Tarnów
grzesiekcichy pisze:
Czy ten konwenter będzie dobry do ustawienia telemetrii?
https://allegro.pl/oferta/konwerter-usb ... 9936631725


Czy o tego typu ustawienia ci chodzi ??
https://www.youtube.com/watch?v=QSjUdOOlCxk
Jeśli tak to nie trzeba żadnego programatora


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 maja 2021, 18:19 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 18:29
Posty: 51
Lokalizacja: Włoszczowa
Tak właśnie o to? W MP się to robi? Jak powinny zachowywać się diody w modułach telemetrii (FPV)? U mnie w nadawczym mryga zielona i czerwona a w odbiorczym mryga zielona - jest brak połączenia.
Czym obsługujecie telemetrie z APM na telefonie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 31 maja 2021, 22:24 
Offline

Rejestracja: niedziela 30 maja 2021, 19:32
Posty: 5
Lokalizacja: Wawa
Mulik pisze:
Witam
Przeczytałem ten temat kilka razy ale nie mogłem znaleźć rozwiązania mojego problemu.
Mam nadajnik FLYSKY FS-i6 APM 2.8 z kompasem i do tego GPS M8N
Wszystko mam dobrze podpięte i kilku krotnie sprawdzane, ale po włączeniu łódki nie uzbraja mi silników.
Sprawdziłem silniki podpinając je bezpośrednio do odbiornika i działają.
Mam dwa APM i na obydwóch taka sama sytuacja.
Oczywiście kompas skalibrowany, nadajnik też, GPS w trakcie testów widzi satelity.
Czy miał ktoś taki problem i udało mu się go rozwiązać ??
Próbowałeś przełączyć tryb np. na manual lub inny i wtedy sprawdzić? Jakie masz regulatory?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 cze 2021, 20:41 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 maja 2021, 22:32
Posty: 3
Lokalizacja: Tarnów
Witam
Tak próbowałem zmieniać tryby. Regulatory są bez beca 15A z modelhobby.republika .pl ale już widzę, że nie ma tej strony.
Podobne są tu http://www.modelhobby.nazwa.pl/regle/regle.htm z prawej strony na dole.
Jak na razie sprawdziłem wszystko odnośnie okablowania, nie znam się na Flysky więc podpiąłem mój nadajnik Taranis i odpowiednio przypisałem kanały bo flyski ma trochę inaczej i nadal to samo.
Jutro podepnę APM do coptera by sprawdzić wyjścia czy coś nie padło.
Ogólnie z APM miałem już do czynienia w qadrocopterach i dawałem radę z ustawieniami, wszystko działało.
A w ardurower porażka, zamówiłem jeszcze inne regle, ale to już dla siebie( łódka jest kolegi i z racji , że nie dawał radę dał mi) bo nie daje mi to spokoju a z upartości chcę ten problem rozwiązać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 cze 2021, 22:48 
Offline

Rejestracja: niedziela 30 maja 2021, 19:32
Posty: 5
Lokalizacja: Wawa
Chyba wiem o jakich regulatorach piszesz. Ja w swojej łódce mam jeden silnik i wszystko działa tzn napęd bo reszty nie testowałem do końca bo dopiero co apm zamontowałem.

Ogólnie podpinałem 3 różne regulatory, jeden z dawnych lat czyjejś produkcji z olx i 2 z aliexpres i silnik działa. Podejrzewam, że to może być wina regulatorów bo dziwne byłoby aby 2 apm padły.
Na tej stronie co dałeś link jest instrukcja tego regulatora i ciekawe czy działają też jak te w łódce.
Może nie wszystkie warunki są spełnione i regulator nie startuje z apm?


Mój apm kupiony w komplecie na Ali za 74$ niestety ma zbyt mało pamięci flash aby go zaktualizować. Mogę wgrać tylko do niego rover chyba w wersji 2.6.
Niby wszystko działa ale zrobiłem spór na Ali bo miał być ok. Oddali mi 36$.

Z braku czasu testy wykonałem na małym stawiku i łódka dobrze widzi kierunki i jak jej dam powrót do domu to płynie zyg zakiem w przeciwną stronę. Dziwne. Mam jeden silnik i niestety staw był zbyt mały aby zobaczyć co łódka zrobi później. Za tydzień jadę na 4 dni a ryby to wezmę laptopa i będę się bawił jeśli czas pozwoli ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 cze 2021, 09:10 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 18:29
Posty: 51
Lokalizacja: Włoszczowa
Czy da się połączyć z modułem FPV (telemetrii) połączonym z APM 2.6 za pomocą MP? Chodzi mi o aktualizacje i zmianę ustawień aby skonfigurować połączenie. Jeśli tak to jak?:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 cze 2021, 11:32 
Offline

Rejestracja: niedziela 30 maja 2021, 19:32
Posty: 5
Lokalizacja: Wawa
Niestety nie mogę sobie poradzić z powrotem łódki do home. Cały czas płynie w przeciwną stronę do punktu home. Niezależnie co wprowadzę w ustawieniach kompasu, łódka płynie w odwrotnym kierunku.

Ktoś się spotkał z czymś takim? Może obrócić gps z kompasem w łódce o 180st?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 cze 2021, 18:27 
Offline

Rejestracja: niedziela 30 maja 2021, 19:32
Posty: 5
Lokalizacja: Wawa
Ktoś? Coś?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 cze 2021, 18:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2307
Jak obrócisz kompas to zamienisz wschód z zachodem. To też źle. Jaki to kompas i w którą stronę ma ustawioną literkę L ?
Czy masz ustawione roll 180 ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 cze 2021, 19:12 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 18:29
Posty: 51
Lokalizacja: Włoszczowa
Mam takie pytanko. Posiadam APM 2.6 niby bez kompasu wewnetrznego. Po podłączeniu kontrolera do MP i obracając nim zmieniają się kierunki. Kompas zewnętrzny jest odłaczony.
Gdzie jest przód kompasu?


20210527_102446.jpg
20210527_102446.jpg [ 171.55 KiB | Przeglądany 86 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 cze 2021, 19:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2307
to pracują akcelerometry a nie kompas. W apmie MUSI być kompas. Bez niego nic nie zrobisz. Możesz dodać dodatkowy sam kompas.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 cze 2021, 22:35 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 18:29
Posty: 51
Lokalizacja: Włoszczowa
Mam kompas zewnętrzny tylko muszę kabelki polutować bo się przecięły :( Po foto da się określić gdzie jest przód?


20210527_102803.jpg
20210527_102803.jpg [ 204.37 KiB | Przeglądany 61 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 cze 2021, 09:22 
Offline

Rejestracja: niedziela 30 maja 2021, 19:32
Posty: 5
Lokalizacja: Wawa
maxiiii pisze:
Jak obrócisz kompas to zamienisz wschód z zachodem. To też źle. Jaki to kompas i w którą stronę ma ustawioną literkę L ?
Czy masz ustawione roll 180 ?
Jest to kompas z gps M8N.

Mam ustawione roll 180, dodam, że ustawiając cokolwiek z tych opcji łódka obraca się i płynie w odwrotnym kierunku.
Dziś postaram się wytargać go z łódki i zrobię zdjęcia.

Dodam, że pokazuje mi w MP te same stopnie co np telefon. Jak płynę na np wyspę to po mapie widzę, że kierunki pokazuje prawidłowo.

Dodam np jakiś punkt a łódka obraca się pupą i płynie w odwrotnym kierunku.

Co do tej litery L to dużo szukałem na ten temat i niestety nie znalazłem jak to ma być ustawione.

Jak pisałem, może uda się dziś wytargać gps z kompasem i zrobię foty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 358 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.