Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 03 mar 2021, 02:57

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 330 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22
Autor Wiadomość
Post: środa 10 lut 2021, 19:23 
Offline

Rejestracja: piątek 10 lis 2017, 11:03
Posty: 5
Dziś kalibrowałem kompas na zewnątrz, apm złapał fixa. Czy te parametry które uzyskałem są dobre x-34 y-80 z-98...? próbowałem kilkadziesiąt razy i to są najlepsze jakie dało mi się uzyskać


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 lut 2021, 19:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2291
Są dobre ale co ma fix do kompasu. Są to przecież dwa inne urządzenia i nie ważne , że w jednej obudowie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 lut 2021, 10:12 
Offline

Rejestracja: piątek 10 lis 2017, 11:03
Posty: 5
Czytałem żeby dobrze ustawić kompas, apm musi złapać fixa. Dopiero uczę się apm-a,więc przepraszam jak coś palnę bez sensu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 lut 2021, 18:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1476
Lokalizacja: Lubelskie
maxiiii pisze:
Są dobre ale co ma fix do kompasu. Są to przecież dwa inne urządzenia i nie ważne , że w jednej obudowie.


Może mieć np. auto deklinacja magnetyczna. Aczkolwiek nie pamiętam czy w tym zabytku APM jest opcja auto, w Pixhawk takie coś jest.

_________________
Moje modele https://fpv.com.pl
Gogielki Eachine EV300D na dwa pasma jednocześnie ;-)

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 lut 2021, 18:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2291
Głuś pisze:
oże mieć np. auto deklinacja magnetyczna

Działa tylko podczas przemieszczania się. Nie ma nic wspólnego z kalibracją kompasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 lut 2021, 20:39 
Offline

Rejestracja: piątek 10 lis 2017, 11:03
Posty: 5
Dalej walczę z ustawieniem kompasu, przy próbie kalibracji brak białych kropek aby go skalibrować. Zastanawiam się czy nie jest uszkodzony kompas. Jest wstanie ktoś mi coś doradzić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 mar 2021, 09:46 
Offline

Rejestracja: sobota 23 sty 2021, 22:59
Posty: 1
Lokalizacja: ełk
Cześć

Mam problem z połączeniem Mission Planera z APM. Wróciłem do tematu montażu APM do łódki po roku. Wcześniej niemal wszystko zrobiłem softwerowo niestety brakło czasu aby to zamontować na stałe w łajbie . Teraz przy próbie połączenia MP z APM i wgrywaniu pliku "param" po kilku chwilach wyskakuje komunikat "Failed to update home location" i dalej już nic nie można zrobić. Łącze się przez COM3.
Ktoś pomoże? Z góry dziękuję


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 mar 2021, 14:44 
Offline

Rejestracja: środa 20 maja 2020, 05:43
Posty: 7
Lokalizacja: Śląsk
Witam wszystkich mam problem z wgraniem do mojego apm-a wsadu z tego forum mienowicia niby wszystko jest ok wgrywam ardu rover i z tym nie ma problemu puzniej
lacze sie z apm-em przechodze do full parametr list klikam load from file wybieram plik pobrany z pierwszej strony tego forum a nstepnie klikam write params po tych czynnosciach niestety nie ma żadnych rezulttow apm wogole nie miksuje silnikow .Wszystko kilka rzy posprawdzne podlaczenie silnikow oraz odbiornika napewno jest dobrze ,silniki i regulatory sprawne radio bez włączonych mikserow i wszystkie ustawienia sprawdzone napewno sa dobrze. Zaznczam ze juz raz konfigurowalem autopowrot w mojej lodce i wszystko hulało, niestety musiałem go zresetowac bo zaczałem sie bawic ustawieniami i cos pochrzaniłem nie umialem już tego odwrócic.Po resecie od tamtej pory jest problem jesli ktoś ma jakis pomysł co może być przyczyna bede wdzięczny za pomoc .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 mar 2021, 15:34 
Offline

Rejestracja: środa 20 maja 2020, 05:43
Posty: 7
Lokalizacja: Śląsk
Może dobrym rozwiązaniem byłoby wpisać wszystko ręcznie, tylko że nie wiem co, bo pliku z linka nie da się w niczym otworzyć.!!!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 mar 2021, 15:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2291
Zmień prędkość na 111000.




Wszystko daje się otworzyć. Wystarczy podstawowa znajomość windowsa. Użyj do otwarcia notatnika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 mar 2021, 16:05 
Offline

Rejestracja: środa 20 maja 2020, 05:43
Posty: 7
Lokalizacja: Śląsk
Niestety po zmianie prędkości apm wcale się nie łączy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 mar 2021, 16:48 
Offline

Rejestracja: środa 20 maja 2020, 05:43
Posty: 7
Lokalizacja: Śląsk
Próbowałem otworzyć plik w różnych programach i za każdym razem wyświetlają mi się jakieś głupoty. Jak wykonam save to file na full parameters list to po otwarciu pliku pojawiają się wszystkie ustawienia, natomiast po otwarciu pliku z linka tak się nie dzieje nie wiem co robię zle jeśli ktoś wie proszę o jakieś wskazówki, albo napiszcie co jeszcze mogę zrobić żeby apm zaczął działać jak trzeba !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 mar 2021, 16:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9042
Lokalizacja: Polska
A jakim cudem Ty sciagasz ten plik z pierwszego posta skoro hosting od 28 lutego nie dziala? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 mar 2021, 21:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2291
Ba cały hosting nie działa. Też to sprawdziłem. To już kolejny który pada. poprzedni płatny zakończył działalność rok temu. Padają jak kawki:). Nawet nie wiem czy mam kopię.:(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 mar 2021, 21:36 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 sty 2020, 14:02
Posty: 6
Lokalizacja: Kalisz
Witam wszystkich mam pewien problem z łódką która jest wyposażona w apm 2.8 z zew. gps M8N. Łódka zapisuje punkty, zmienia tryby pływania jednak nie chce w trybie auto dopłynąć do zapisanego punktu. W każdym trybie (rtl, auto, guided) zachowuje się tak samo jak na filmie.https://youtu.be/G37PmWoGThA Byłem przekonany że to wina złej kalibracji kompasu ale po 10 kalibracji jest bez zmian dodam że kierunki pokazuje dobrze, GPS rozkręcałem i sprawdzałem czy kierunek na obudowie się pokrywa z literką na układzie. Spotkaliście się z czymś takim. Od czego powinienem zacząć?

A co do poprzedniej wypowiedzi odnośnie wsadu. Kiedyś pobierałem z tego forum wsad i zapisałem na dysku więc mogę wrzucić oryginalny jaki pobrałem jeśli nie uda Ci się znaleźć. Niestety tylko autopilot26kompasout.param


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 330 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.