Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 03 mar 2021, 05:51

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 646 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 44  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 10 mar 2019, 23:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9228
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Ręczny i tylko 2 osiowy bimbal? Cienko widzę ten materiał. Może kilka lat temu, gdy bimbal na bezszczotkach to było Coś, materiał zrobił by wrażenie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 mar 2019, 17:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2182
Lokalizacja: Gdynia
Adrián pisze:
Ręczny i tylko 2 osiowy bimbal? Cienko widzę ten materiał. Może kilka lat temu, gdy bimbal na bezszczotkach to było Coś, materiał zrobił by wrażenie.


Wiesz - to jest na zasadzie: "Leży w szafie to złożę" ;) - a lepiej 2 osie niż aparat w ręku ;)

A przy okazji - dziś przyszła do mnie (szła b długo) ładowarka modelarska iSDT Q6 Pro 300W / 14A.
W między czasie zakupiłem sobie całkiem fajny zasilacz (Hewlett-Packard 24V / 23A - 500W)

Zasilacz przerobiłem o tyle, że zamocowałem w nim wyłącznik zasilania (taki duży hebelkowy, podświetlany), oraz wydrukowałem z 3D osłonę na "wtyczkę XT-30 - żeńską" - i wtyczka stała się gniazdem :D :D :D - no miejsza. Chciałem, aby wszystko można było porozłączać i aby żadne kable nie sterczały "na stałe" z zasilacza.

Całość (podczas programu "storage" - dlatego mAh na "wstecznym" i tylko 0,2A) - na zdjęciu:
iSDT.jpg
iSDT.jpg [ 47.46 KiB | Przeglądany 4966 razy ]


JEST MOC !!!!
- w sumie po raz pierwszy w końcu mogę ładować te aku prądem 1C (10A) ;)


Aaaaa.... jeszcze jedno...
Otóż - ładowarka jest bardzo czuła na wszelkie problemy ze stykami. Podłączyłem starą płytkę do balancera - z kilkoma różnymi gniazdami - wywaliła błąd baterii - faktycznie styki w złączach były już mocno wysłużone... także taka ciekawostka. W sumie fajnie, bo skoro ma mierzyć rezystancję wewnętrzną cel które mają mili-Ohmy - to każda taka przeszkoda może zakłócić pomiar ;)

Edit: jakby kto chciał taki zasilacz - 100zł (nie znam sprzedawcy, linka daję tylko poglądowo):
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-24v- ... 7707753888

Mój nie był w ogóle używany - na elementach elektronicznych nie było ani grama kurzu - nawet pomiędzy PCB a obudową... dlatego wg mnie warto - jeśli ktoś szuka

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 maja 2019, 08:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2182
Lokalizacja: Gdynia
Trochę czasu minęło więc tak jak co jakiś czas informacje, co dzieje się u mnie i u mojego drona :-D


1. Spędziłem chyba dobre 2 godziny w polu przy bezwietrznej pogodzie, aby ustawić PIDy odpowiedzialne za lot w trybie "Loiter". do tej pory mój dron trzymał pozycję, ale niezbyt dla mnie wystarczająco. X-Y to raz, ale też bujał się jeśli chodzi o wysokość. kilka obserwacji:

W PIDach Loiter bardzo ważny jest parametr: LoiterSpeed - po kilku aktualizacjach miałem tam jakąś kosmiczną liczbę 12849632 czy coś takiego. Oczywiście dron nie jest w stanie osiągnąc takiej prędkości, ale to bardzo wpływało na jego zachowanie w stabilizacji poziomej. Aktualnie jeśli się nie mylę mam wartość 200, co jest lotem wolnym i dostojnym (dobrym przy filmowaniu, ale też dobrze się ustawia kadry). Do szybszego przemieszczania mam inne tryby.

Druga bardzo ważna sprawa - zmieniłem gąbkę barometru. użyłem gąbeczki "do zmywania" - są tanie jak barszcz, przepuszczają powietrze i dobrze tną się nożyczkami :mrgreen:
Ale... wprowadziłem pewną modyfikację. nie zmieniłem gąbki tylko pod samym baro (to też) ale wypełniłem nią większość przestrzeni pomiędzy PCB a obudową - wycinając miejsca na mocowania oraz dwa microswitche (żeby mogły swobodnie pracować). Zmiana przyniosła zamierzone rezultaty, ogólnie dron trzyma się jak wryty ;)

Jako, że mamy Majówkę, wybrałem się z rodziną na Wyspę Sobieszewską, no i też wykonałem kilka fotek "Daru Młodzieży" - który całkiem niedawno zakończył "Rejs Niepodległości" dookoła Świata. na końcu film - jako, że wrzucałem go na fejsa - to niestety Bitrate ograniczony do 10MB/s - no ale to takie uzupełnienie do zdjęć, i przy okazji taki test stabilności. Wiać wiało, i jak dobrze się przyjrzeć, to można zobaczyć, że zatrzęsło raz czy dwa razy - no ale jak dla mnie - jest OK.

To teraz się chwalę :D
- Wyspa Sobieszewska to ujście Wisły do Bałtyku, na samym końcu jest rezerwat "Mewia Łacha", natomiast zdjęcia przedstawiają także przeprawę promową z jakiej miałem przyjemność skorzystać.

mikoszewo-panorama.jpg
mikoszewo-panorama.jpg [ 666.29 KiB | Przeglądany 4824 razy ]

mikoszewo-2.jpg
mikoszewo-2.jpg [ 565.16 KiB | Przeglądany 4824 razy ]

mikoszewo-3.jpg
mikoszewo-3.jpg [ 627.42 KiB | Przeglądany 4824 razy ]

DarMlodziezy1.jpg
DarMlodziezy1.jpg [ 673.72 KiB | Przeglądany 4824 razy ]

DarMlodziezy3.jpg
DarMlodziezy3.jpg [ 701.05 KiB | Przeglądany 4824 razy ]


_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 maja 2019, 19:47 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 kwie 2017, 08:27
Posty: 74
Lokalizacja: Wielkopolska.
Ładne :)
Mała prośba o dokładniejsze informację o setup-ie - masa, napęd, dokładniejsze cyferki w P , I, D :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 maja 2019, 21:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2182
Lokalizacja: Gdynia
Ojojoj... - ogólnie jest na 1 stronie, ale chyba w niezbyt jasnej formie.

Jednak wydaje mi się, że budowa jest zakończona, więc nie zaszkodzi podsumować wszystkiego.

Rama: Tarot 650 ze zmodyfikowanymi ramionami
- taką już kupiłem - zamontowane ramiona mają długość (koniec-koniec 850mm)
- rozstaw silników (oś do osi) 780mm
Podwozie: HML650
https://hobbyking.com/en_us/hml-650-ret ... -unit.html
Silniki: GARTT ML5008 330KV
https://pl.aliexpress.com/item/4PCS-GAR ... 13167.html
Potrójne piasty śmigieł: Tarot
http://www.tarotrc.com/Product/Detail.a ... 3ad546c029
Łopaty: (w sumie 6 zestawów CW+CCW) Tarot
http://www.tarotrc.com/Product/Detail.a ... 0075ee0c0b
ESC 4szt LittleBee 30A BLHeli:
https://www.newegg.com/global/ph-en/Pro ... 00G7-00053
Kontroler lotu Klon Pixhawk 2.4.8:
https://www.banggood.com/Pixhawk-PX4-2_ ... 40416.html
GPS: M8N:
https://www.banggood.com/Flight-Control ... 05394.html
Maszt pod GPS:
https://abc-rc.pl/product-pol-4904-Uchw ... y-GPS.html
OSD: MinimMicroOSD
https://www.banggood.com/MICRO-MinimOSD ... 90556.html
Bluetooth: Do prostej telemetrii przed startem - zasięg ok 10m, starcza aby np ustawić misję
https://abc-rc.pl/product-pol-6189-Blue ... duino.html
Radio: FrSky DJT (Staruszek, ale daje radę)
https://www.wszystkodlamalca.pl/pl/p/Fr ... B/23126460
Aparatura: FlySky FS TH9X - tyle, że radio zamienione na powyższe FrSky, oraz zmienione oprogramowanie na er9X oraz dodane podświetlenie ekranu apki
https://abc-rc.pl/product-pol-1840-Apar ... gy-9x.html
Telemetria przez radio: Zainstalowane Arduino nano, które ma wgrany kod dostosowujący telemetrię do radia FrSky, tak samo aparatura przerobiona
https://github.com/rotcehdnih/Mavlink2Frsky
Oświetlenie: 4 moduły po 4szt LED RGB 5050
https://www.led.micros.pl/led-modul-led ... 21530.html
PDB:6 in 1 China - ma przetwornice 12V, 5V, Power module. NIE wykorzystuję jej jako podkłądki pod Pixhawka - jest zamontowana gdzie indziej:
https://pl.aliexpress.com/item/New-APM- ... 04023.html
VTX: Nic nadzwyczajnego, 25/200/600 mW 5,8GHz
https://www.banggood.com/Eachine-TX526- ... 83642.html
Gimbal: Tu już jest problem bo nie ma linka - producent się zwinął
GIMBAL BLDC V 2.0 Medium size + silniki ( for NEX, GH2/4 CANON 550 D )
viewtopic.php?f=27&t=36286&start=465#p548682
Kontroler gimbala: DYS Alexmos 2.4
https://radio-modele.pl/alexmos-2-4-ste ... 29831.html
Zawieszenie gimbala: Własna piętrowa konstrukcja wydrukowana na 3D + dumpery
viewtopic.php?f=27&t=36286&start=555#p561798
Aparat: Sony NEX-5R
https://www.optyczne.pl/214.1-Test_apar ... EX-5R.html
Konwerter HDMI->AV plus sterowanie aparatem przez podczerwień
https://www.banggood.com/RCD3015G-HDMI- ... 01033.html
Monitor: SKY-708 Diversity + DVR
https://pl.aliexpress.com/item/Sky-708- ... 05338.html
Anteny: VTX: dołączona do zestawu, RTX: jedna z zestawu, a druga kierunkowa Actuna
https://www.actuna.com/pl/anteny/61-ant ... tfp-1.html
Akumulatory: 3szt TATTU 6S 10.000mAh 15C
https://www.gensace.de/tattu-10000mah-2 ... -pack.html
Ładowarka: ISDT Q6 Pro, 300W, 14A
https://www.banggood.com/fr/ISDT-Q6-Pro ... 88640.html
Zasilacz: HP 24V, 21A, 500W
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-24v- ... 7707753888

Waga całości do lotu: 5kg bez kilku gram.

Uff - więcej grzechów nie pamietam, jak sobie coś przypomnę, to dopiszę ;)
PIDY: tu sprawa jest BARDZO ŚLISKA ! i ostrzegam. PIDy z założenia ustawia się pod dany kopter. Jeśli wpiszesz sobie z czapki moje wartości - twój dron może wywinąć orła, albo być na tyle niestabilny, że może spaść. Ale nie ma problemu - moje PIDy wyglądają następująco:

PIDy.jpg
PIDy.jpg [ 64.39 KiB | Przeglądany 4747 razy ]


Jeśli chodzi o konfigurację Pixhawka:
- Wyłączyłem obracanie się śmigieł po uzbrojeniu
- Wyłączyłem "safety switch" - nie widzę sensu tego przycisku
- Ustawiłem powrót do domu na aktualnej wysokości lotu
- Oprócz sterowania dronem (kanały 1-4) mam kolejno
kanał 5: Tryby lotu - Stabilize, AltHold, Loiter i osobnym włącznikiem załączane RTH
kanał 6: Sterowanie gimbalem (pochylanie kamery góra-dół)
kanał 7: Sterowanie kamerą za pomocą przełączników - chwilowy: zdjęcie, bistabilny: start/stop nagrywania
kanał 8: Podwozie elektryczne

----------
edit: tak wszytstko wypisałem, że wyżej wymieniony setup skopiowałem do pierwszego posta ;) tu się pewnie z czasem zagubi...

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 maja 2019, 09:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 793
Lokalizacja: Gdańsk/Kraków
Piękne podsumowanie! :-) Zdjęcia i filmy super Ci wychodzą, obserwuję na instagramie, robią robotę!
Patent z gąbką też ciekawy, myślałem kiedyś o czymś takim ale zastanawiałem się czy gąbka nie musi być jakaś bardziej specjalna, teraz już wiem, że żółta z kuchni się nada :-D

_________________
Smart 650W Battery Discharger
Dragon X5 220/Matek F405-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2306S/5045@3S
Quadcopter 390/Matek F722-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2216/1038@4S
Octocopter 900/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 maja 2019, 10:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2182
Lokalizacja: Gdynia
Tanner pisze:
żółta z kuchni się nada


moja jest zielona..... ;) ;) ;) - oczywiscie ta twarda szorstka strona się nie nadaje :D
Obrazek

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 maja 2019, 12:13 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 kwie 2017, 08:27
Posty: 74
Lokalizacja: Wielkopolska.
Dziękuję za szczegóły.
Kolejne pytanie czy wyłączałeś "brake" w ESC czy nie ??.
Pytam bo mam regle T-Motor F45A i maja włączony hamulec i zastanawiam sie czy to nie przeszkadza i cczy mi śmigłem nie odkręci w locie z adapterów Tarota.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 maja 2019, 14:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2182
Lokalizacja: Gdynia
michal319 pisze:
Kolejne pytanie czy wyłączałeś "brake" w ESC czy nie ??.


Tak, mam włączony brake.
Jeśli chodzi o odkręcenie - nie wiem jakie masz piasty.. - patrząc jak sobie radzą właściciele "racerów" - to stosują nakrętki z zabezpieczeniami:
Obrazek

wiem, że wygląda jak kupa, ale działa ;)
- ps - jednym z powodów zastosowania u mnie piast "nie-śrubowych" było pozbycie się zmartwień związanych z dokręcaniem i odkręcaniem śmigieł. W poprzednim moim dronie zdarzyło się, że przekręciłem gwint... (starałem się dokręcać zawsze bardzo mocno)... - teraz śmigła mam na stałe, a, że są składane to też jakoś nie przeszkadzają ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 maja 2019, 17:40 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 kwie 2017, 08:27
Posty: 74
Lokalizacja: Wielkopolska.
Tak tylko u mnie nie zda to egzaminu - silniki MN501S-240kv T-Motor http://store-en.tmotor.com/mobile/goods.php?id=695 dodatkowo łopaty 22x7.2 cale T-Motor http://store-en.tmotor.com/mobile/goods.php?id=495 rama X8 i bez zdejmowanych śmieł wychodzi mi 1500mm wheelbase (za dużo aby wozić w całości)

Wiadomo walczymy z masą dlatego racerowe esc, brak składanych ramion.

Adaptery chce użyć http://www.tarotrc.com/Product/Detail.a ... 824e20668a w hexie z normalnymi ESC bez hamulca i 17 calowymi śmigłami sprawdza się od roku i ok 600h w powietrzu.


Ostatnio zmieniony czwartek 09 maja 2019, 20:10 przez michal319, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 maja 2019, 19:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2182
Lokalizacja: Gdynia
michal319 pisze:
Tak tylko u mnie nie zda to egzaminu


Cóż... ;) nie określiłeś wcześniej, że to ma być spoooory napęd - a ja tu wychodzę z jakimiś nakrętkami :) - sorry....
A czy takie nie były by rozwiązaniem?

Co prawda droższe (Twoje 211$, ta poniżej 244$) trochę cięższe (56g / 69g):
http://store-en.tmotor.com/goods.php?id=395

Tak jak mam być szczery: T-Motor to wysoka półka i osobiście jeśli już tyle inwestujesz, to oparł bym się na rozwiązaniach producenta.

Tarot ? no troszkę powiedzmy niższa marka - mi osobiście ich śmigła podpasowały... a co do mocowania jakie zaprezentowałeś: zastanawiałem się nad tymi adapterami kiedy miałem jakiś czas śmigła nieskładane carbonowe - Ty już wiesz, że się sprawdzają (hexa i 17") - Jak je wtedy rozważełem - myślałem o tym, że podnoszę śmigło na jakąś wysokość - pomiędzy silnikiem dwa skręcone talerze (z aluminium?). "na oko" wydawało mi się to jakimś kompromisem.
Teraz jak napisałeś średnicę śmigła - zastanawia mnie właśnie jego bezwładność i Twoje wątpliwości czy aby nie ma to szans na odkręcenie się przy hamowaniu.


Trochę uspakaja mnie film:


Zauważ, że facet nawet nie próbuje dokręcać śmigła i nic się nie dzieje (wiem, nie wiemy czy jego esc mają hamulec, ale znów masa też jest niezła ponieważ są 3 łopaty)

Więc powiem tak. Ja wolałbym dmuchać na zimne i rozważył bym ta 22x7.2 składane. Co 4 śruby bezpośrednio na silniku, to jednak nie jedna w przejściówce. Nawet tfu-tfu - nawet jakby się nie rozkręcały, to jeden stres podczas latania mniej... - a komfort i pewność swojego setupu to podstawa (wiem, ponieważ jeszcze na APM miałem dziwne zachowania drona, i potem po wymianie FC musiało minąć sporo czasu abym znów zaufał maszynie).

Ostatnie rozwiązanie - nawiążę do tego filmu.
Czy T-Motor nie ma swoich podobnych przejściówek? Wyglądają na o wiele porządniej wykonane.
tmotor.jpg
tmotor.jpg [ 43.83 KiB | Przeglądany 4736 razy ]

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 maja 2019, 19:47 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 kwie 2017, 08:27
Posty: 74
Lokalizacja: Wielkopolska.
Właśnie pisałem do T-Motor w sprawie adapterów do 22 cali ponieważ v.1 miały straszne luzy. Mam nadzieję ze v.2 już bez luzów i nadal waży ca.15g szt a nie 40g. za sztukę- 8x 15 vs 8x 40g :).

Śmigła składane mam 20.2x6.6 tylko waga i max. weight per blade mi nie pasuje no i 2x droższe(troche tam nakupowane to i rabaty spore ale nie na wszystko)

BTW. Nie zauważyłem wcześniej ale wygrałeś 22x6.6 śmigła z serii Glossy = 210$ ja zamawiam z serii Polish za 140$ po rabatach 90$ za pare. Więc różnica jeszcze większa w stosunku do składanych. 90$ vs 243$
20190510_112344-1-1.jpg
20190510_112344-1-1.jpg [ 203.85 KiB | Przeglądany 4566 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 18 maja 2019, 20:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2182
Lokalizacja: Gdynia
No to mała zmiana - ale okazuje, się, że ważna ze względu na komfort operowania dronem.

Zakupiłem antenę na nadajnik FPV - Pagoda-2B RHCP produkcji ACTUNA:
DSC07378.jpg
DSC07378.jpg [ 188.74 KiB | Przeglądany 4964 razy ]

Link: https://www.actuna.com/pl/anteny/15-act ... -rhcp.html




Jako odbiorczą - również z firmy ACTUNA mam "Antena Triple Feed Patch 1"
Obrazek
link: https://www.actuna.com/pl/anteny/61-ant ... tfp-1.html

No i muszę powiedzieć, że komplet sprawia się idealnie. Do tej pory miałem spore zakłócenia właściwie w każdej odległości lotu - przyzwyczaiłem się do tego, no ale po sprawdzeniu tego sprzętu (i wcześniejszemu poprawieniu PIDów) po raz właściwie pierwszy poczułem, że na spokojnie mogę wypuścić mojego drona dalej bez strachu.
Obraz ani razu nie zerwał - jedyne paseczki pojawiły się przez chwilę jak dron był centralnie pionowo nade mną (charakterystyka anteny).

Być może ktoś mi zarzuci kryptoreklamę - ale wydaje mi się, że dobry towar trzeba chwalić - ale jak dostaję pomierzoną antenę i to naszej produkcji - to nawet chwalić należy.

Dobra - a druga sprawa do właśnie jeden parametr PID - tabela WP-Nav (cm's), parametr Speed
miałem za małą wartość (100cm/s). Włączyłem RTH, i dron... wlasnie - zaczął wracać do mnie z prędkością 3,6km/h :D :D :D
- przyznacie, że trochę za mało, biorąc pod uwagę, że RTH się włącza przy końcówce baterii i czas tu robi różnicę.

Po powrocie do domu zmieniłem prędkość na 300cm/s (10,8mk/h) - pewnie powiecie, że też za mało - jednak ta prędkość to tak samo prędkość przy locie w trybie misji - wg mnie jest na razie ok (taką samą prędkość ustawiłem jako "Loiter Speed" - i dla tak dużego drona z ciężkim aparatem - wg mnie jest ok podczas filmowania)

PIDy.jpg
PIDy.jpg [ 94.31 KiB | Przeglądany 4964 razy ]

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 31 maja 2019, 20:19 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 kwie 2017, 08:27
Posty: 74
Lokalizacja: Wielkopolska.
Prośba - możesz zrobić zdjęcie, podać źródło gdzie wlutować ten rezystor na kondensator przy problemach z acc/wymiana baterii ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 01 cze 2019, 16:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2182
Lokalizacja: Gdynia
michal319 pisze:
Prośba - możesz zrobić zdjęcie, podać źródło gdzie wlutować ten rezystor na kondensator przy problemach z acc/wymiana baterii ??


Obrazek
Obrazek

Autor napisał, że na górę zaznaczonego kondensatora (czyli równolegle z nim) podlutował 1kOhm.
- ja już nie pamiętam ile dałem, ale ta wartość nie jest takaś mega krytyczna - chodzi o to aby dzięki temu rezystorowi rozładować ten kondensator.

https://diydrones.com/forum/topics/solu ... %3A2186997

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 646 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 44  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.