zed pisze:
Wcale nie zamierzam Kuczego zniechęcać lecz to walka z wiatrakami. Podejrzewam że drgania obrazu to w niewielkim stopniu kwestia wibracji a bardziej algorytmów w kontrolerze gimbala. Mam możliwość porównać pracę mojej konstrukcji ze Stormem32 i oryginalnego gimbala zhiyun v2. W oryginale przepychając załączony gimbal nie wyczuwa się w ogóle przeskoków pomiędzy biegunami silnika, a w Stormie jest to bardzo wyczuwalne. Kolejna sprawa to zapewne przenoszenie drgań na gyro gimbala i kwestia ich kompensacji. Pisałem wcześniej gdy gimbal niemal wisiał na kablu miałem idealny obraz.
Tak, przypomina to walkę z wiatrakami, ale z 2 strony spowodowane jest to faktem, że strojenie gimbala wymaga mega czasu - bo to, co "działa" w mieszkaniu czasami kompletnie mija się z działaniem w powietrzu - a każdy wylot to niezłe przygotowania (w moim przypadku pomijając ładowanie LiPo - dochodzi wyjazd autem poza osiedle, gdzie mam w miarę luźne warunki do lotów.
Storm32 według mnie jest porażką - miałem dwa podejścia do niego - jedno dawno temu jakiś chiński gimbal CNC do kamerki sportowej, i teraz niedawno - mój poprzedni gimbal.. - i w jednym i drugim nie udało się zrobić nic co by mnie zadowalało w jakikolwiek sposób. Ale... - ale mam tak samo drugie podejście do gimbala z kontrolerem Alexmos i efekty są o niebo lepsze - w dużej mierze zależy też to od GUI użytkownika - w Alexie po prostu lepiej wszystko widać, albo mi przypasował - jednak chyba główna zmiana to właśnie różnica w algorytmach.
Dobra - nie przedłużając, bo możemy teoretyzować tak do końca świata :D - dwa filmy:
1).
2).
Jak sama nazwa wskazuje - jeden to oryginał, a drugi z puszczoną stabilizacją "Wrap Stabilizer" w Adobe Premiere. Czemu się zdecydowałem na taki zabieg? - ponieważ jestem prawie na 100% pewny, że DJI zanim zapisze film na karcie, dokonuje stabilizacji softowej "w locie" - więc aby wyrównać szanse.... zastosowałem stabilizację softową... PO locie :D
- spróbowałem też stabilizacji za pomocą ProDAD - jest o wiele szybsza, ale mniej dokładna w porównaniu z WrapStabilize - ale za to ma nieocenioną funkcję - otóż przy stabilizacji pokazuje wykresy gdzie widać w której osi są problemy. Podczas redukcji tego materiału 90% drgań było w osi Pitch... - więc nie wiem, czy jeszcze tej osi się dokładnie nie przyjrzę..... ;)
Jak wg mnie - jest kolejny progres. Czekam na wasze opinie.