Witam.
Chciałbym przedstawić wam moje dzieło, które dopiero co powstało, istnieje fizycznie, chociaż jeszcze nie oblatane (nie licząc kilku wzniesień w mieszkaniu, ale z racji zajmowanego miejsca przeważają u mnie instynkty samozachowawcze - nie jestem samobójcą :D.
No więc po krótce:
- Kontroler Flip32 (10Dof) (Cleanflight) -
Aktualnie: APM 2.6- ESC RCTimer 20A BLHeli Opto (bez BEC)
- Silniki DYS2212 920KV
- Śmigła
Gefman 12x3,8, potem
APC 11x4,5 -
Aktualnie: HQProp 11x4,5- Rama S-500 PCB
- jakaś mini-przetwornica na 5V
- moduł Bluetooth
- Aparatura FlySky FS-TH9x - oczywiście zmieniłem oprogramowanie na Er9x,
link radiowy zmieniony na FrSky- bateria - doszła dziś - ZOP-Power 3S (11,1V) 8000 mAh
- ładowarka Redox Beta
CZAS LOTU NA POWYŻSZYM SETUPIE: 22min 55sekZ baterią może przesadziłem - spora jest ;) ale pierwsze próby udane - maszyna podrywa się do lotu poniżej 1/2 otwartej przepustnicy.
Budowie przyświecał podstawowy cel - JAK NAJMNIEJ NA ZEWNĄTRZ - nie lubię patrzeć na plątaninę kabli, wiszące elementy. Odbiornik zmieścił mi się pomiędzy płytami ramy, są tam też umieszczone ESC oraz mała przetwornica napięcia na 5V. Flip32 musiał wylądować pod dolną płytą, jest "do góry dnem", - daje radę po ustawieniu w cleanflight :)
Kable połączeniowe między odbiornikiem a Flipem wykonałem sam i dzięki temu są "na miarę"
Z zastosowanych ciekawostek
- osłony na dolne łożyska silników - co by się nie dostawał piasek, kurz itp :)
- dolna półeczka dorobiona jest z plexi - kupiłem ramę z Al...gro osoba sprzedająca nigdy jej nie rozpakowała nawet z woreczków, było taniej, ale się okazało że nie ma tej półeczki (najmniejszy problem z tym właśnie elementem)
- wszystkie połączenia SILNIK - ESC - PŁYTKA PCB są lutowane na stałe - nie ma żadnych złączek.
- śmigła są tanie gdyż początki na pewno będą skutkowały nie jednym wypadkiem - gdzieś w założeniach są carbonowe, ale ze wzgl. kosztów i bezpieczeństwa puki co jest "low-cost"
Dzisiaj podkręciłem troszkę PIDy - sposobem "na sznurku":
https://www.youtube.com/watch?v=_ZPcww9MRRYbezpieczniej tak, niż wzbijać takie pudło w powietrze z nadzieją, że "będzie ok".
w drodze jedzie Bluetooth to ew. poprawek ustawień w terenie.
No to zapraszam do małej galerii obrazków oraz do komentowania :)
ps - Czy na forum jest ktoś mieszkający w Gdyni lub okolicach?
Dodano 18.02.2016 - Quadro ze śmigłami APC 11x4,5 i kamerą FireFly 6S zamocowaną do testów: