Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 19 maja 2022, 17:26

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 24 paź 2011, 11:58 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 paź 2011, 09:54
Posty: 8
Lokalizacja: Jelenia Gora
Witam wszystkich.

Jestem calkiem zielony w temacie modelarstwa i FPV, wiec wybaczcie wszystkie bledy :)

Chcialem kupic swoj pierwszy model do nauki latania. Mialby to byc model na ktorym daloby sie rowniez zamontowac w przyszlosci zestaw do FPV. Nie chcialbym montowac kamerki + reszty osprzedu od poczatku ze wzgledu na duze ryzyko uszkodzenia przy nauce latania.

Zaznaczam, ze nie posiadam jeszcze zadnego elementu z zestawu, wiec bede musial kupic wszytko, lacznie z ladowarka, stad jako laik mam kilka pytan.

1. Czy ten model bedzie dobry do nauki i pozniej do FPV:
http://abc-rc.pl/p/63/1758/model-beta-1 ... mery-.html
Czy uniesie w przyszlosci kamerke Go Pro HD Hero?

2. Jako nadajnik bede chcial kupic to urzedzenie:
http://allegro.pl/turnigy-9x-gwarancja- ... 06654.html
Czy jest to dobry wybor na poczatek i przyszlosc?

3. Akumulatorki:
http://allegro.pl/pakiet-lipo-li-pol-tu ... 98814.html
Jak wyzej - czy to jest towar warty zakupu?
Czy dwa takie ogniwa wystarcza do zabawy na poczatek?
Ile cykli wytrzymuje takie ogniwo?

4. Jaka ladowarke kupic do tego zestawu? Mozecie podeslac jakis link?

5. Czy bede potrzebowal jeszcze jakies dodatkowe akcesoria do tego zestawu?
Zestaw ten chcialbym zabrac za granice i nie wiem, czy tam bede mial mozliwosc dokupienia brakujacych elementow, wiec chcialbym miec w pelni kopletny zestaw (poki co bez FPV).

6. Czy do aparatury wymienionej powyzej jest dostepny jakis kabel usb, zebym mogl potrenowac pilotowanie na komputerze np. w programie FMS?

Czy kupowac jakies elementy zapasowe?

Z gory dziekuje wszystkim za rady.

Pozdrawiam serdecznie,
Lukasz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 paź 2011, 12:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 mar 2010, 02:17
Posty: 2324
Lokalizacja: Chorzów
Witam Cię serdecznie!

Widzę że wiedzę już masz ,bo wiesz jakie elementy wybrać :)

Co do modelu na Twoim miejscu wybrałbym wersję kit. Do tego osobno regulator, serwa
Cena wyjdzie podobna ,a przynajmniej będzie pewniejszy

Napisz do mnie na gadu-gadu 4024447
Pomogę Ci z resztą :)

_________________
Trutututu nici z drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 paź 2011, 12:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2841
Lokalizacja: Warszawa
Witaj,

1. model ok, nadaje się też do nauki, da się tym wozić GoPro
2. Turnigy 9x jest ok, ale z modułem nadawczym i odbiornikiem z kompletu nadaje się do latania w zasięgu kilkuset metrów. Nadajnik ten ma jednak wymienne moduły (w standardzie JR) i można będzie zastosować inny, nadający się do FPV.
3. Akumulator odpowiedni do proponowanego modelu, 2-3 szt wystarczą. Trwałość to różnie - od kilkudziesięciu do powiedzmy 200 cykli (orientacyjnie)
4. Ładowarka np. iMax B6, lub Redox (to jest to samo) będzie ok.
5. zasilacz do ładowarki, zapasowe śmigła, kleje, taśma do wzmocnień i napraw itp.
6. Turnigy 9x ma złącze trenera jack 3,5 mm - do tego odpowiedni kabelek, najtańszy chyba do karty dźwiękowej

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 paź 2011, 13:21 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 paź 2011, 09:54
Posty: 8
Lokalizacja: Jelenia Gora
Dziekuje bardzo za tak szybkie i cenne odpowiedzi na moje pytania.
Mateusz, dzieki za GG, ale wolalbym zapytac bezposrednio na forum, tak, aby w przyszlosci ktos mogl z tych informacji skorzystac. W razie nietypowych pytan na pewno sie do Ciebie odezwe :)

Prawie wszystkie moje watpliwosci sie rozwialy i jestem o krok od zlozenia zamowienia na wszystkie elementy zestawu, ale przed tym chcialbym zapytac jeszcze o kilka spraw.
Mam jeszcze kilka dodatkowych pytan:

1. Odnosnie zapasowych smigiel.
W opisie modelu jest rozmiar smigla 5x4,lecz nie moge zanalzc takiego do kupienia na All**gro...
Mozecie podpowiedziec mi cos, co bedzie pasowac?

2. Czy do zlozenia tego modelu potrzebne sa jakies dodatkowe narzedzia, np. lutownica?

3. Jaka tasme naprawcza i jaki klej najlepiej kupic?

Mam nadzieje, ze nie przesadzam z iloscia pytan ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 paź 2011, 13:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 mar 2011, 13:28
Posty: 277
Lokalizacja: Afryka
1 kup 6x4 i silnik 2212 2200kv
2 nie wiem jak do modelu ale bez lutownicy to ogolnie nie da rady:-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 paź 2011, 13:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 mar 2010, 02:17
Posty: 2324
Lokalizacja: Chorzów
Wejdz na pfmrc.eu, tam jest mój temat w sprawie Bety , całość napisana co wymienić. Odpowiem Ci zatem też tutaj :)


1. Owszem jest w standardzie smiglo 5x4,5 aczkolwiek wymienic na 6x5 od razu, więcej mocy i ten model nie jest wtedy taki mułowaty. Oryginalne śmiglo po prostu miele powietrze. Będziesz robił zakupy w abc, to weź też śmiglo, CA, uhu poor

2. Lutownica? Owszem ,do polutowania ew czegoś.

3 Taśma najlepiej sprawdza się tutaj coś takiego, w Abc również dostaniesz.



Tutaj mala lektura do poczytania

http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=45381&start=0
http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=41884&start=0

A tutaj już mój temat.

http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=34348&start=0


Panie i tak na poczatku jak będziesz miał model, to wywal z przodu obciązniki które sa przyklejone na gorąco, po to aby wsadzić tam pakiet 2200 3s


Ez Hawk pisze:
1 kup 6x4 i silnik 2212 2200kv
2 nie wiem jak do modelu ale bez lutownicy to ogolnie nie da rady:-)


Bez lutownicy też się obejdzie...

_________________
Trutututu nici z drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 paź 2011, 13:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2841
Lokalizacja: Warszawa
1. popularne rozmiary to 6x3 i 6x4. Kupiłbym 6x3 i gdyby nie mieściły się, przyciąłbym nieco.
2. lutownicę i cynę generalnie trzeba mieć. Przyda się chociażby do wymiany złączek lub napraw. m będzie niezbędna!
3. w modelarskich sklepach jest taśma zbrojona włóknem szklanym. Na początek użyj jej do podklejenia spodu kadłuba - nie będzie niszczył się przy lądowaniu. Także do wzmocnienia krawędzi natarcia płatów. Może być też zbrojona taśma typu "powertape" np. z obi czy innej casoramy.
4. warto mieć kilka klejów: przynajmniej rzadki lub średni cyjanoakylowy (CA) i jakiś elastyczny, np, uhu-por. Dostaniesz w sklepie modelarskim.

EDIT: Mateusz był pierwszy

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 paź 2011, 14:11 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 paź 2011, 09:54
Posty: 8
Lokalizacja: Jelenia Gora
Zastanawiam sie jeszcze nad wersja modelu. ARF, czy ARTF. Wyczytalem, ze regulator 20A, ktory jest w komplecie moze byc za slaby, ale boje sie, ze nie zloze sam wersji ARF (nie mam zadnego doswiadczenia). Czy w tej wersji trzeba wycinac lotki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 paź 2011, 14:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Witaj,
chciałem trochę prywaty tutaj Tobie wcisnąć :-) bo tak się składa że Twój pkt 2 czyli aparatura w FULL OPCJI jest w moim ogłoszeniu na naszej forumowej giełdzie. Prędzej czy później dojdziesz do tego , jak wielu z nas - że do tej apki taki zestawik to "must have".
Po co masz dorabiać obcych jak możesz swojego ;-) A poza tym - tak jak napisałem w ogłoszeniu - skonfiguruję Ci jak chcesz - a właśnie - czy już wiesz z której strony chcesz mieć drążek gazu? to jeden z pierwszych dylematów jaki napotkasz na swej modelarskiej drodze :-)
Co do reszty to koledzy mają rację, ja bym tylko wziął więcej pakietów (tak ze sześć) i na początek najtańszą ładowarkę, accucel 6. (edicao: eee widzę że imax to to samo kompletnie więc bez różnicy ta ładowarka).
Co do złożenia samemu - dasz radę i nabędziesz doświadczenia...no bo niby w jaki sposób jak nie samemu składając modele - masz te doświadczenie zdobyć? W FPV potrzeba te doświadczenia zdobywać, bo jak napisał jeden z naszych kolegów : "FPV nie kupisz. FPV robisz" i to jest bardzo celna kwintesencja naszego hobby :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 paź 2011, 15:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 mar 2010, 02:17
Posty: 2324
Lokalizacja: Chorzów
Każdy swój ogonek chwali Rurku :D

_________________
Trutututu nici z drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 paź 2011, 16:14 
Offline

Rejestracja: wtorek 12 lip 2011, 09:21
Posty: 74
Lokalizacja: Nowy Sacz
lukka pisze:
Zastanawiam sie jeszcze nad wersja modelu. ARF, czy ARTF. Wyczytalem, ze regulator 20A, ktory jest w komplecie moze byc za slaby, ale boje sie, ze nie zloze sam wersji ARF (nie mam zadnego doswiadczenia). Czy w tej wersji trzeba wycinac lotki?


fabryczny regulator bety do FPV jest za słaby, brat kupił Bete ARTF i po tygodniu większy regulator +smiglo bo model byl niemrawy wiec szkoda kasy

do FPV to jak dla mnie mało miejsca w tym modelu za to do nauki klasycznego latania super

Co do obawy że nie dasz rady poskładać ARF to musisz być świadomy że wiedza którą potrzebujesz do poskładania jest konieczna do wykonania samodzielnej naprawy modelu której niestety nie unikniesz.

Rurek pisze:
Co do reszty to koledzy mają rację, ja bym tylko wziął więcej pakietów (tak ze sześć)


Rurek po co az 6 szt?
np dla mnie niestety początki są bardzo nerwowe i męczące. Wylatać 6 pakietów byłoby super trudno.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 paź 2011, 16:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
no dobra - 4 pakiety, bo jak już wybierać się na lotnisko to nie po to aby czekać aż się naładuje...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 paź 2011, 17:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 mar 2010, 02:17
Posty: 2324
Lokalizacja: Chorzów
A co do propozycji rurka, to w sumie możesz z spokojem wziąć, rurek wie co robi i bubla nie sprzeda ;)

_________________
Trutututu nici z drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 paź 2011, 09:09 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 paź 2011, 09:54
Posty: 8
Lokalizacja: Jelenia Gora
Jeszcze raz wielkie dzieki za szybkie i cenne informacje.

Kupie chyba jednak model bez serw i regulatora.
Moglibyscie polecic jakies serwa i regulator do tego modelu?

Czy takie serwa sie nadadza: http://allegro.pl/turnigy-mikro-serwo-t ... 88395.html ?

Nie wiem jaki wybrac regulator do silnika bezszczotkowego (40A, 50A?). Czy moglibyscie podrzucic jakies linki z Alle**o? Bylbym bardzo wdzieczny...

Pozdrawiam,
Lukasz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 paź 2011, 09:27 
Offline

Rejestracja: wtorek 12 lip 2011, 09:21
Posty: 74
Lokalizacja: Nowy Sacz
lukka pisze:
Jeszcze raz wielkie dzieki za szybkie i cenne informacje.

Kupie chyba jednak model bez serw i regulatora.
Moglibyscie polecic jakies serwa i regulator do tego modelu?

Czy takie serwa sie nadadza: http://allegro.pl/turnigy-mikro-serwo-t ... 88395.html ?

Nie wiem jaki wybrac regulator do silnika bezszczotkowego (40A, 50A?). Czy moglibyscie podrzucic jakies linki z Alle**o? Bylbym bardzo wdzieczny...

Pozdrawiam,
Lukasz


u brata w becie jest 30
Link
i lata OK

a serwa jak serwa u mnie wszystko co ma plastikowe trybiki po pechowym kretowaniu ma pozrywane trybiki wiec nie jestem zadowolony i bede szukal metalowowych ale może tu cos doswiadczeni koledzy doradza


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.