Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 04 mar 2021, 01:26

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna

Czy ten opis był dla Ciebie przydatny?
TAK 94%  94%  [ 50 ]
NIE 6%  6%  [ 3 ]
Liczba głosów : 53
Autor Wiadomość
Post: wtorek 08 gru 2020, 15:12 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
lekarz pisze:
Jesli zamierzasz latac daleko gdzie najczesciej latasz w linii prostej od siebie i wracasz w linii prostej to jesli anteny dasz na kadlubie to zawsze ktoras bedzie zaslonieta druga antena i moze byc problem..


Bardziej się boję o to że pod anteną odbiornika RC będą wsztstkie bebechy. Czy to nie wpłynie negatywnie na zasięg?

Jeszcze się zastanawiam czy zasilanie OrangeLRS z APM jest dobrym pomysłem? Niby maksymalna moc OrangeLRS to 1W. Choć pewnie dotyczy to tylko nadajnika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 gru 2020, 16:27 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 124
Lokalizacja: Mielec
lekarz pisze:
Jeszcze się zastanawiam czy zasilanie OrangeLRS z APM jest dobrym pomysłem? Niby maksymalna moc OrangeLRS to 1W. Choć pewnie dotyczy to tylko nadajnika.


Z tego co wiem to odbiorniki maja tylko 100mw no chyba ze z TX 1watt zrobisz sobie RX.
Ja jak skladalem wszystko to odrazu posluchalem/przeczytalem tu i tam i zasilam APM/gps/minimosd/odbiornik rc z zewnetrznego bec'a 3A poprzez gniazdo input APM...w przypadku zasilania przez PM napiecie trafia najpierw na diode zabezpieczajaca i bezpiecznik ktory niby ma miec 500mA czyli niewiele biorac pod uwage ze wszystkie w/w urzadzenia beda dzialac z tego PM, chyba ze ta dioda i bezpiecznik zasilaja tylko APM a reszta zasilania idzie "okrezna" droga do reszty urzadzen...no chyba ze Ja czegos nie doczytalem to niech ktos mnie sprostuje..

lekarz pisze:
Bardziej się boję o to że pod anteną odbiornika RC będą wsztstkie bebechy. Czy to nie wpłynie negatywnie na zasięg?


Tu nie wiele pomoge bo sam jeszcze ciagle swiezaczek Jestem..a nie mam zadnego porownania.
U mnie antena 433mhz nigdy nie byla blizej niz 30cm od calej instalacji i problemu nie bylo..


POwerRails.jpg
POwerRails.jpg [ 32.93 KiB | Przeglądany 961 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 gru 2020, 14:21 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
OK. A jak poradzić sobie z kompasem. Jeden mam zewnętrzny (Powered by Ublox M8N) drugi w Ardupilocie. Kompas z autopilota w mission planerze działa cały czas. Próbuję przełączyć się na zewnętrzny zmieniając różne opcje w programie i nic. Tylko włączając kalibrację widzę, że zewnętrzny działa.
Kompas podłączam do gniazda I2C.
Jak korzystać z zewnętrznego kompasu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 gru 2020, 15:13 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 124
Lokalizacja: Mielec
W MP musisz ustawic "external compas" i reszte fajeczek jak na zdjeciu, w "full parameter list" tez musi byc zaznaczone ze "external compas" jest aktywny...
Do tego musiz zobaczyc czy w APM zaraz kolo gniazda GPS niema zworki...(tam masz trzy pary pinow..i na tej na dole zworki ma nie byc..

Ps.jak dodac wiecej niz jedno zdjecie??

b7c59e27c83564a97f1309810013ba6873b599a9 (1).jpeg
b7c59e27c83564a97f1309810013ba6873b599a9 (1).jpeg [ 266.68 KiB | Przeglądany 793 razy ]


ef79d9de049888b061cdd4b3ed141f4aa23af2cb.png
ef79d9de049888b061cdd4b3ed141f4aa23af2cb.png [ 247.16 KiB | Przeglądany 860 razy ]


Ostatnio zmieniony poniedziałek 14 gru 2020, 21:58 przez farmaceuta, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 gru 2020, 21:08 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
Czy to jest normalne, że kompas nagle zmienia wskazania jeśli zmienię położenie autopilota względem kompasu? Z czego to może wynikać?

farmaceuta pisze:
Ps.jak dodac wiecej niz jedno zdjecie??

Przeglądaj --> dodaj plik
Przeglądaj --> dodaj plik
Przeglądaj --> dodaj plik
Przeglądaj --> dodaj plik
itd.

[MOD - a potem wybierasz z rozwijanej listy i klikasz "Wstaw w tekst". Inaczej widoczne będzie tylko jedno a reszta dopiero po kliknięciu pierwszego]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 gru 2020, 00:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
lekarz pisze:
Czy to jest normalne, że kompas nagle zmienia wskazania jeśli zmienię położenie autopilota względem kompasu?

Tak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 sty 2021, 18:30 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
Czy można połączyć bez uszkodzenia czegokolwiek wyjściowy minus BEC-a z minusem odbiornika tak jak na załączonym rysunku ( odręcznie narysowane połączenie)?


fpv1.2a.png
fpv1.2a.png [ 445.34 KiB | Przeglądany 518 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 sty 2021, 18:36 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 124
Lokalizacja: Mielec
Tak..w wiekszosci przypadkow to nawet musisz laczyc masy zeby rozne urzadzenia ze soba mogly normalnie pracowac.
Tylko pytanie dlaczego nie wezmiesz sobie masy z APM do odbiornika przes piny INPUT?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 sty 2021, 18:46 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
Czyli z BEC-a wytarczy poprowadzić tylko (+)? Obecnie kamerkę będę zasilać z videoTX więc nie bierzemy jej pod uwagę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 sty 2021, 18:54 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 124
Lokalizacja: Mielec
Jezeli nie zasilasz APM z bec'a PM to mozesz sobie wpiac tego zewnetrznego bec'a na piny INPUT APM'a i tu juz normalnie odbiornik podepniesz przez wtyczke +/-/S i wszystko hula...oczywiscie zworka JP1 wyjeta.
Lub tak jak mowisz, czyli plus wystarczy bo mase masz na APM'ie od strony OUTPUT a masa wszedzie jest wspolna w APM'ie.
Chociaz i tak ciagniesz tego + to i mase mozesz tak dla pewnosci..

Edit: A no tak! musisz polaczyc mase APM'a z masa odbiornika z wyzej wymienionego powodu.
Gdyby bylo tak jak teraz to wszystko by sie wlaczalo ale z odbiornika jedynie piny sygnalowe byly by w APM i mogly by byc problemy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 sty 2021, 21:03 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
farmaceuta pisze:
Z tego co wiem to odbiorniki maja tylko 100mw no chyba ze z TX 1watt zrobisz sobie RX.
Ja jak skladalem wszystko to odrazu posluchalem/przeczytalem tu i tam i zasilam APM/gps/minimosd/odbiornik rc z zewnetrznego bec'a 3A poprzez gniazdo input APM...w przypadku zasilania przez PM napiecie trafia najpierw na diode zabezpieczajaca i bezpiecznik ktory niby ma miec 500mA czyli niewiele biorac pod uwage ze wszystkie w/w urzadzenia beda dzialac z tego PM, chyba ze ta dioda i bezpiecznik zasilaja tylko APM a reszta zasilania idzie "okrezna" droga do reszty urzadzen...no chyba ze Ja czegos nie doczytalem to niech ktos mnie sprostuje..
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=60&t=38810
Mi akurat napisano :
maxiiii pisze:
APM bierze 100mA. Jak PM będzie sprawny to nie masz się co martwić. Na wszystkie twoje elementy starczy mu prundu.

Zakładając, że APM bierze 100mA, GPS 100mA, OSD 100mA i RX 100mA to mam jeszcze w zapasie 100mA. Z tego co pamiętam GPS pobiera jednak nie 100mA, a 55mA natomiast OSD w połowie jest zasilany z VideoTX. Więc chyba powinno starczyć. Ale niestety nie wiem ile dokładnie pobiera każde z tych urządzeń więc mogę się mylić.
Kolejna sprawa od strony VideoTX na OSD podawane jest 5V, a powinno być 12V. Póki co robiłem testy bez kamerki i wszystko działa OK. Czy zostawić zasilanie 5V?

farmaceuta pisze:
Edit: A no tak! musisz polaczyc mase APM'a z masa odbiornika z wyzej wymienionego powodu.
Gdyby bylo tak jak teraz to wszystko by sie wlaczalo ale z odbiornika jedynie piny sygnalowe byly by w APM i mogly by byc problemy.
Przecież na schemacie masa APM i odbiornika jest połączona.

farmaceuta pisze:
Chociaz i tak ciagniesz tego + to i mase mozesz tak dla pewnosci..

Niekoniecznie. Jak za bardzo poplącze się przewody może wystąpić "petla masy".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 sty 2021, 21:35 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 124
Lokalizacja: Mielec
lekarz pisze:
Mi akurat napisano :
maxiiii pisze:
APM bierze 100mA. Jak PM będzie sprawny to nie masz się co martwić. Na wszystkie twoje elementy starczy mu prundu.


No i dobrze Ci napisano z tym ze PM ma pewnie z 1-2A wydajnosci a Ja mowiac o 500mA wspominalem o bezpieczniku w APM'ie. PM napewno sobie poradzi z zasileniem w/w urzadzen (ale juz w wielu watkach przyjal sie zwyczaj zeby z niego nie korzystac, byc moze dla tego ze byl kiepski niegdys)

lekarz pisze:
Kolejna sprawa od strony VideoTX na OSD podawane jest 5V, a powinno być 12V. Póki co robiłem testy bez kamerki i wszystko działa OK. Czy zostawić zasilanie 5V?


5v podajesz tylko od strony telemetrii..oczywiscie zworki zasilania zalutowane. Chodzi o to ze czesc analogowa z 12v poprostu sie dosc ostro grzeje i najlepiej wlasnie z 5v zasilac calosc(a i kombinacji jest mniej z kablami).
Ja tak mam i jest ok..z gory wspomne ze gdybys mial dziwny problem znikajacego osd pod obciazeniem(silnikiem) to pomoc moze kondensator elektrolityczny przylutowany jak najblizej osd.

lekarz pisze:
Przecież na schemacie masa APM i odbiornika jest połączona.


Szczerze...to Ja tego nie widze (bezposredniego polaczenia) tylko sygnaly...

lekarz pisze:
Niekoniecznie. Jak za bardzo poplącze się przewody może wystąpić "petla masy".


Prawda jak najbardziej...tego edita dodalem bo przez chwile inaczej sobie wyobrazilem twoj schemat polaczenia...moj blad.
Powinna wystarczyc masa z APM'a i tyle.

Edit: A no juz widze ta mase APM-RC link.
Zmylily mnie pojedyncze linie( myslalem ze to tylko sygnal).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 sty 2021, 22:23 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
farmaceuta pisze:
No i dobrze Ci napisano z tym ze PM ma pewnie z 1-2A wydajnosci a Ja mowiac o 500mA wspominalem o bezpieczniku w APM'ie. PM napewno sobie poradzi z zasileniem w/w urzadzen (ale juz w wielu watkach przyjal sie zwyczaj zeby z niego nie korzystac, byc moze dla tego ze byl kiepski niegdys)

OK. Pytanie. Skoro zrezygnowałeś z PM to jak otrzymujesz informacje o stanie akumulatora (napięcie, natężenie)?

farmaceuta pisze:
zczerze...to Ja tego nie widze (bezposredniego polaczenia) tylko sygnaly...

INPUTS są połaczone z odbiornikiem za pomocą niebieskich linii. W skład każdej niebieskiej linii wchodzi -/+/S.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 sty 2021, 22:32 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 124
Lokalizacja: Mielec
lekarz pisze:
OK. Pytanie. Skoro zrezygnowałeś z PM to jak otrzymujesz informacje o stanie akumulatora (napięcie, natężenie)?


Nie zrezygnowalem, PM ma 6 kabli..wystarczy wypiac 2 kable +5v i reszte podpiac normalnie..wtedy nie masz zasilania APM'a, ale dalej masz kable do pomiaru V/A.
Ale skoro Ci chodzi normalnie to moze juz nie przerabiaj.

lekarz pisze:
INPUTS są połaczone z odbiornikiem za pomocą niebieskich linii. W skład każdej niebieskiej linii wchodzi -/+/S.


Tak tak.. :-) juz sie zorientowalem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 sty 2021, 22:43 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
farmaceuta pisze:
Nie zrezygnowalem, PM ma 6 kabli..wystarczy wypiac 2 kable +5v i reszte podpiac normalnie..wtedy nie masz zasilania APM'a, ale dalej masz kable do pomiaru V/A.
Ale skoro Ci chodzi normalnie to moze juz nie przerabiaj.

Jeszcze nie wiem czy mi będzie chodzić normalnie ponieważ do tej pory robiłem testy bez odbiornika i faktycznie było OK. Natomiast z odbiornikiem będzie większe obciążenie i boję się czy nie spalę tej diody.
Cały układ jest już zmontowany i czeka na test, który wstrzymuję bo zapaliłeś mi czerwoną lampkę w głowie swoimi postami:)
Jakbym się zdecydował jednak wypiąć kabelki z PM do które dokładnie?

Edit: Zrobiłem testy ww. układu (bez odręcznie rysowanej linii) i sterowanie w osiach X, Y kamerą działa:D Nic się nie spaliło:D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.