Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 04 mar 2021, 01:16

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna

Czy ten opis był dla Ciebie przydatny?
TAK 94%  94%  [ 50 ]
NIE 6%  6%  [ 3 ]
Liczba głosów : 53
Autor Wiadomość
Post: wtorek 10 lis 2020, 11:59 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
pawelsky pisze:
Ktore dwie diody z trzech? Najprosciej bedzie jak zalaczysz wyrazne zdjecia obu stron swojego minima.


Poniżej zdjęcia:
Komentarz: diody
20201110_094004.jpg
20201110_094004.jpg [ 275.53 KiB | Przeglądany 1281 razy ]


Komentarz: góra
20201110_093536.jpg
20201110_093536.jpg [ 219.79 KiB | Przeglądany 1281 razy ]


Komentarz: dół
20201110_093446.jpg
20201110_093446.jpg [ 178.94 KiB | Przeglądany 1281 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 lis 2020, 12:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
lekarz pisze:
Poniżej zdjęcia:


No wiec zworke od strony masy mozna sobie w buty wcisnac, bo na plytce masy czesci analogowej i cyfrowej nie sa kompletnie odizolowane.
Jesli chodzi o zworke od strony + to jest ona fizycznie polaczona sciezka, wiec to czy jest zlutowana czy nie nie ma znaczenia - zawsze bedzie polaczona. Musisz przeciac sciezke zeby rozlaczyc zasilania.

P.S. Jesli dodajesz wiecej niz jedno zdjecie do posta - wklejaj je w tekst, w przeciwnym razie bedzie widoczne tylko pierwsze.

[MOD - poprawiłem]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 lis 2020, 18:20 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
pawelsky pisze:
Musisz przeciac sciezke zeby rozlaczyc zasilania.


Czy dobrze rozumuję?
Obecnie całe Mini OSD jest zasilane napięciem 5V od strony Ardupilota. Co widać na poniższym rysunku w postaci 2 palących się diod:

20201110_094004.jpg
20201110_094004.jpg [ 278.83 KiB | Przeglądany 1249 razy ]



Celem jest rozdzielenie płytki na dwie części. Jedna zasilana 5V z ArduPilota, druga zasilana z Lipola 3S (12V) razem z VideoTx. Co będzie objawiać się świecenim tylko "diody 1". Domyślam się, że mam przeciąć ścieżkę "zworka 3" widoczną na poniższym zdjęciu:

20201110_093536.jpg
20201110_093536.jpg [ 221.55 KiB | Przeglądany 1249 razy ]

Natomiast zworki 1 i 2 zostają bez zmian?

20201110_093446.jpg
20201110_093446.jpg [ 182.4 KiB | Przeglądany 1249 razy ]

Dobrze myślę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 lis 2020, 20:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
lekarz pisze:
Obecnie całe Mini OSD jest zasilane napięciem 5V od strony Ardupilota.

Tak

lekarz pisze:
Celem jest rozdzielenie płytki na dwie części. Jedna zasilana 5V z ArduPilota, druga zasilana z Lipola 3S (12V) razem z VideoTx.

Tak

lekarz pisze:
Co będzie objawiać się świecenim tylko "diody 1"

Nie, diody beda sie swiecic w zaleznosc ktora strone zasilisz. Jako ze docelowo bedziesz zasilac obie strony (choc z roznych zrodel) docelowo powinny rowniez swiecic sie obie diody.

lekarz pisze:
Domyślam się, że mam przeciąć ścieżkę "zworka 3" widoczną na poniższym zdjęciu:

Tak

lekarz pisze:
Natomiast zworki 1 i 2 zostają bez zmian?

Zworka 2 nie ma nic wspolnego z zasilaniem, wiec ja zostawiasz w spokoju
Zworka 1 jest bezuzyteczna wiec rowniez nie ma sensu jej tykac. Musisz tylko pamietac ze masz polaczone na stale masy (co samo w sobie nie jest zle, ale moze powodowac "petle masy" wiec trzeba byc tego swiadomym).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 lis 2020, 23:09 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
pawelsky pisze:
Tak

Przeciąłem ścieżkę i OSD działa poprawnie.
Kiedy na OSD wyświetlane jest napięcie i natężenie baterii bo ja mam niestety same zera:( Czy muszę dokupić jakiś dodatkowy czujnik? Czy raczej jest to spowodowane tym, że nie miałem podłączonego ESC lub jakiegoś innego komponentu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 lis 2020, 22:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 161
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
Dane takie jak prąd czy napięcie w większości przypadków pobierane jest z kontrolera lotu. Dzieki temu kontroler wie jak zareagowac na zbyt niskie napięcie akumulatora lub zużycie mAh.
Jeżeli używasz osd z kontrolerem lotu to wlasnie do tego kontrolera podłącza się czujnik prądu lub przewód pomiaru napięcia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 lis 2020, 11:49 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
pawelsky pisze:
lekarz pisze:
Obecnie całe Mini OSD jest zasilane napięciem 5V od strony Ardupilota.


Tak


Okazało się że VideoTX mimo, iż jest zasilany 12V to już OSD zasila 5V.
Niestety mam problem z kamerką. Na ekranie połączonym z VideoRX wyświetlają mi się same informacje z OSD. Brakuje obrazu z kamerki. Kamerka to #808. Zasilałem ją z zewnętrznego źródła (5V) jak i z VideoTX (5V). Obraz jest tylko na komputerze, ale wtedy jest on przesyłany kablem USB.
Co może być źle?

marcinoc pisze:
Jeżeli używasz osd z kontrolerem lotu to wlasnie do tego kontrolera podłącza się czujnik prądu lub przewód pomiaru napięcia.

Czy taki czujnik standardowo jest w PowerModule bo widzę że ma więcej niż dwa kabelki do łączenia z Adrupilotem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 lis 2020, 12:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
lekarz pisze:
Okazało się że VideoTX mimo, iż jest zasilany 12V to już OSD zasila 5V.

No jak go podlaczas do wyjscia regulowanego to nie ma sie czemu dziwic. Pytanie tylko po co zasilasz OSD przez VTX zamiast bezposrednio z pakietu skoro juz tak bardzo chcesz je zasilac od strony analogowej?

lekarz pisze:
Co może być źle?

Obstawiam brak zapoznania sie z instrukcja i odpowiedniej konfiguracji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 lis 2020, 12:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2291
Ustaw tryby video (pal, NTSC) w osd.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 gru 2020, 17:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 124
Lokalizacja: Mielec
Z PM wychodzi 6 kabli i wpinasz tak jak jest bo zasilasz z PM...czujnik napiecia/pradu jest standardowo w tym module, to ten rezystor duzy..


apm-3dr-power-module-pinout1-584x326.jpg
apm-3dr-power-module-pinout1-584x326.jpg [ 38.61 KiB | Przeglądany 996 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 gru 2020, 10:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 161
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
lekarz pisze:
Niestety mam problem z kamerką. Na ekranie połączonym z VideoRX wyświetlają mi się same informacje z OSD. Brakuje obrazu z kamerki. Kamerka to #808. Zasilałem ją z zewnętrznego źródła (5V) jak i z VideoTX (5V). Obraz jest tylko na komputerze, ale wtedy jest on przesyłany kablem USB.
Co może być źle?

Może to oczywistość ale zapytam dla pewności; czy próbowałeś pominąć OSD i sprawdzałeś czy sama kamerka prawidłowo wyświetla obraz na monitorze FPV tudzież w goglach? Oczywiście nie chodzi o korzystanie z połączenia USB tylko z wyjścia Video czyli sygnału przesyłanego do VTX


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 gru 2020, 14:45 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
marcinoc pisze:
Może to oczywistość ale zapytam dla pewności ...

Niestety chyba coś nie tak jest z kamerką #808. Muszę się zaopatrzyć w coś innego. Dzięki za pomoc.

farmaceuta pisze:
Z PM wychodzi 6 kabli i wpinasz tak jak jest bo zasilasz z PM...

Dzięki o to mi chodziło:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 gru 2020, 15:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
lekarz pisze:
Niestety chyba coś nie tak jest z kamerką #808.


Zapewne nie wlaczyles wyjscia analogowego w konfiguracji...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 gru 2020, 20:30 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
maxiiii pisze:
lekarz pisze:
na stockowych antenach chciałbym osiągnąć 5km zasięgu?
Zapomnij.

Ok. Załóżmy, że bym zainwestował w lepsze anteny. Ale zmienił bym ich położenie. Jedną bym dał nad kabiną pilota, a drugą bezpośrednio przed sterem kierunku. Odległość między antenami wynosiłaby 80cm. Pomiędzy znalazłby się odbiornik GPS.

Przypomnę, że początkowo planowałem umieścić anteny na końcówkach skrzydeł w odległości 250cm.
Czy taki układ anten:
- Zapewniłby mi 5km?
- Zmieniłby drastycznie zasięg w stosunku do rozmieszczenia ich na końcówkach skrzydeł?


pawelsky pisze:
Zapewne nie wlaczyles wyjscia analogowego w konfiguracji...

Faktycznie. Dzięki, że zwróciłeś na to uwagę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 gru 2020, 21:56 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 124
Lokalizacja: Mielec
lekarz pisze:
Czy taki układ anten:
- Zapewniłby mi 5km?
- Zmieniłby drastycznie zasięg w stosunku do rozmieszczenia ich na końcówkach skrzydeł?


Generalnie zasiegu nikt Ci nigdy nie zapewni..
Na drastyczne zmiany zasiegu na plus tez bym nie liczyl..
Chodzi tu bardziej o zaklocenia ktore mozesz miec jesli anteny beda za blisko, choc zasieg tez moze w sumie ucierpiec.
Ja mam anteny w odleglosci 50 cm od siebie gdzie gps jest w odleglosci 20cm od dipola/433mhz i jest ok.
Skewplanar i helikal/5.8ghz diy na 10z i ponad 10km bez problemu i widze ze jeszcze ladne pare km moge ukrzesac z tego przy vtx 600mw.
Jesli zamierzasz latac daleko gdzie najczesciej latasz w linii prostej od siebie i wracasz w linii prostej to jesli anteny dasz na kadlubie to zawsze ktoras bedzie zaslonieta druga antena i moze byc problem..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.