Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 04 mar 2021, 01:24

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna

Czy ten opis był dla Ciebie przydatny?
TAK 94%  94%  [ 50 ]
NIE 6%  6%  [ 3 ]
Liczba głosów : 53
Autor Wiadomość
Post: czwartek 29 paź 2020, 21:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2291
APM bierze 100mA. Jak PM będzie sprawny to nie masz się co martwić. Na wszystkie twoje elementy starczy mu prundu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 paź 2020, 16:54 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki. Czekam na transport z Chin:d


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 paź 2020, 17:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2291
Jak kupiłeś ten najtańszy to nie ciesz się na zapas.:(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lis 2020, 10:00 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
tzn? co jest nie tak z APM2.6?


Ostatnio zmieniony niedziela 01 lis 2020, 11:32 przez lekarz, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lis 2020, 11:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2291
Możesz mieć problem z kalibracją prądu i napięcia. Czasami przychodzi już z uszkodzonym pomiarem prądu. Wszystko zależy od konkretnego egzemplarza. Te najtańsze zazwyczaj nie widzą kontroli technicznej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lis 2020, 11:32 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
Ja akurat wybrałem ten zestaw: https://pl.aliexpress.com/item/32968601353.htm

Jeszcze mam problem z doborem kabla antenowego. Rozważam dwie opcje:
1. standardowy: (antena VideoTX (5,8GHz) w odległosci ok. 60 cm od kabiny umieszczona na sterze kierunku; antena OraneLRS 1W (433MHz) nad kabiną gdzie bezpośrednio pod nią będzie cała elektronika i baterie; po miedzy nimi GPS wraz z kompasem)
2. cienki - 3,2mm: anteny na końcówkach skrzydeł w odległości 2,5m. GPS i kompas zostają w kadłubie.

Którą opcję wybrać jeśli na stockowych antenach chciałbym osiągnąć 5km zasięgu?

Z tą kontrolą jakości to różnie bywa. Jeśli już to wadliwe sztuki mogły nie przejść kontroli jakości i dlatego są sprzedawane za niższą cenę. Jak pracowałem w Mercedesie to wiem, że potrafili puścić silnik który w bloku miał w centralnej części miedzy cylindrami otwór z niedolania materiału o średnicy ok. 5-10mm. Słyszałem też o przypadkach, gdzie silnik po przejechaniu 20tys. km nadawał się do remontu mimo przejścia przez kontrolę jakości i prawidłowego użytkowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lis 2020, 11:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2291
lekarz pisze:
na stockowych antenach chciałbym osiągnąć 5km zasięgu?


Zapomnij.

lekarz pisze:
Jeszcze mam problem z doborem kabla antenowego.


Chcesz dobry to daj RG316D. O RG714 zapomnij. Trzeba mieć praktykę aby wykonać taki kabel. Jest łatwy do uszkodzenia.

Lepiej i łatwiej jest dać odbiorniki i nadajniki na skrzydłach a przedłużyć tylko kable zasilające.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lis 2020, 11:59 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
To ile wyciągnie na stockowych umieszczonych na skrzydłach w odległości 2,5m?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lis 2020, 12:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2291
Kilometr może przy dobrych wiatrach dwa. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lis 2020, 12:03 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
To jakie anteny proponujesz? Kabel musi być RG316D czy może być RG316.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lis 2020, 12:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2291
W tym temacie niestety ale nie mogę ci doradzić. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lis 2020, 12:54 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
Ok. Czy stosowałeś w praktyce RG316D dla 5,8GHz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 lis 2020, 16:54 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
Interesuje mnie jeszcze jak korzystać z takich funkcji jak RTH (Return To Home) i zmiana z trybu automatycznego za pomocą aparatury?

Zgodnie z schematem mam wolny tylko jeden kanał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 lis 2020, 23:02 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
maxiiii pisze:
W standardzie nie są polutowane ale........
Jeżeli po podłączeniu interfejsu com (12v niepodłączone) pali się tylko jedna dioda to nie masz się o co martwić ale jeżeli będą palić się dwie to należy zworkę na pcb przerwać lub rozlutować.


Coś mnie wkręcasz :cry:
U mnie palą się dwie na czerwono i wszystkie zworki mam rozlutowane.
Nie powinno być na odwrót?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 lis 2020, 00:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
lekarz pisze:
U mnie palą się dwie na czerwono i wszystkie zworki mam rozlutowane.

Ktore dwie diody z trzech? Najprosciej bedzie jak zalaczysz wyrazne zdjecia obu stron swojego minima.

lekarz pisze:
Nie powinno być na odwrót?

Nie nie powinno


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.