Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 17 kwie 2021, 06:21

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 25  Następna

Czy ten opis był dla Ciebie przydatny?
TAK 94%  94%  [ 50 ]
NIE 6%  6%  [ 3 ]
Liczba głosów : 53
Autor Wiadomość
Post: wtorek 27 paź 2020, 13:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2302
Błędne zasilanie zakreślone jest na czerwono.
Należy pamiętaćo tym, że osd jest czułe na spadki napięć poniżej 5V. Drugą stronę (12V) podłącz bezpośrednio do lipola.

fpv.jpg
fpv.jpg [ 381.05 KiB | Przeglądany 1042 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 paź 2020, 14:20 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 160
Lokalizacja: Warszawa
maxiiii pisze:
Błędne zasilanie zakreślone jest na czerwono.
Należy pamiętaćo tym, że osd jest czułe na spadki napięć poniżej 5V. Drugą stronę (12V) podłącz bezpośrednio do lipola.

Zmieniłem schemat, ale nie wiem czy dokładnie to miałeś na myśli. Dodałem jeszcze BEC-a bo przy takiej liczbie serw ten z ESC mógłby mieć problemy.


Komentarz: Dodany BEC i zmiana zasilania VTX
fpv1.1.png
fpv1.1.png [ 370.35 KiB | Przeglądany 1032 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 paź 2020, 14:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2302
A co zrobiłeś z zasilaniem które zaznaczyłem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 paź 2020, 14:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9222
Lokalizacja: Polska
maxiiii pisze:
A co zrobiłeś z zasilaniem które zaznaczyłem?

Zaznaczyles Video In/Out a nie zasilanie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 paź 2020, 14:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2302
V potraktowałem jako napięcie. Sorki. osd ma V in i V out.

EDIT:
A jak rozwiązałeś zasilanie osd 12V bo tego nie ma na rysunku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 paź 2020, 18:21 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 160
Lokalizacja: Warszawa
pawelsky pisze:
Zaznaczyles Video In/Out a nie zasilanie :)

Właśnie troszkę mnie to zmyliło:)
maxiiii pisze:
A jak rozwiązałeś zasilanie osd 12V bo tego nie ma na rysunku.

Naniosłem poprawki:
- dodałem zasilanie OSD 12V (równolegle do VTX),
- zmieniłem sposób połączenia OSD i APM (wcześniej nie było kabelka który przesyłał by dane telemetryczne do OSD i automatycznie zmieniłem miejsce zasilania);


Komentarz: Zmany w OSD
fpv1.2.png
fpv1.2.png [ 444.29 KiB | Przeglądany 1058 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 paź 2020, 18:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2302
Teraz jest ładnie, kolorowo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 paź 2020, 20:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9222
Lokalizacja: Polska
lekarz pisze:
- dodałem zasilanie OSD 12V (równolegle do VTX),

Nie zapomnij o rozlutowaniu zworek zasilania na OSD

lekarz pisze:
- zmieniłem sposób połączenia OSD i APM (wcześniej nie było kabelka który przesyłał by dane telemetryczne do OSD i automatycznie zmieniłem miejsce zasilania);

OSD zagaduje na poczatku do APMa wiec dla swietego spokoju i TX warto by bylo podlaczyc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 paź 2020, 20:44 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 160
Lokalizacja: Warszawa
pawelsky pisze:
Nie zapomnij o rozlutowaniu zworek zasilania na OSD

O co chodzi z tymi zworkami. Do czego one służą?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 paź 2020, 21:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2302
W standardzie nie są polutowane ale........
Jeżeli po podłączeniu interfejsu com (12v niepodłączone) pali się tylko jedna dioda to nie masz się o co martwić ale jeżeli będą palić się dwie to należy zworkę na pcb przerwać lub rozlutować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 paź 2020, 16:34 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 160
Lokalizacja: Warszawa
Domyślam się, że mój ostatni schemat elektryczny jest OK :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 paź 2020, 17:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2302
Tak. Jest dobry.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 paź 2020, 19:27 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 160
Lokalizacja: Warszawa
Fajnie, że można było liczyć na Waszą pomoc.
Wielkie dzięki :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 paź 2020, 19:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9222
Lokalizacja: Polska
A 3 ampery wystarcza Ci dla 4 serw i kamery? Mierzyles ile Ci to bierze?

Tudziez innych 4 serw, AMPa, OSD i calej reszty przypietych do niego gadgetow?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 paź 2020, 20:56 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 160
Lokalizacja: Warszawa
pawelsky pisze:
A 3 ampery wystarcza Ci dla 4 serw i kamery? Mierzyles ile Ci to bierze?

Powinny starczyć. Posiadam micro serwa więc nie biorą aż tyle prądu.Każde z tych urządzeń bierze max 0,5A. Czyli:
0,5A*5urzadzeń = 2,5A

pawelsky pisze:
Tudziez innych 4 serw, AMPa, OSD i calej reszty przypietych do niego gadgetow?


Ewentualnym słabym ogniwem mógłby być APM. Niestety nie wiem ile prądu pobiera APM 2.6 :oops: Czekam na przesyłkę. Nie wiem czy PowerModule udźwignie APM, OSD, GPS wraz z kompasem i odbiornikiem.
Jakby ktoś miał możliwość sprawdzić ile prądu (jaką moc) ma typowy Ardupilot to by wiele wyjaśniło

O BEC/ESC się nie martwię bo obecnie pracuje w gorszych warunkach i daje radę:D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 25  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.