kuczy pisze:
KrisM,
1. FIS jest służbą informacyjną NIGDY I NIGDZIE nie wydaje zgód.
2. Strefa MCTR to strefa wojskowa, więc także PAŻP nie ma nic do gadania w kwestii pozwoleń lub ich braku. Wieża, wieża i jeszcze raz wieża.
3. Panowie modelarze z Chwarzna? - dobrze, że nie dostałeś OPR, że wszedłeś na "ich lotnisko" - jest tam taki jeden, który nienawidzi każdego drobiarza i raz nasz kolega z UAVO Trójmiasto mało by po twarzy nie dostał, bo śmiał przyjechać w to miejsce. Upierają się, że "nasze miejsce" jest od strony Sokółki - tam jest rząd drzew iglaków - i szczerze mówiąc lepiej tam latać i się nie narażać na jednego takiego modelarza o którym wspomniałem wcześniej.
4. Bajki o tym, że można bez zgłaszania - mozesz schować w kieszeń - Panowie sami mają w dupie przepisy bo tak się nauczyli patrz ich niechęć, pkt. 3. Strafa MCTR obowiązuje od 0m a nie od 300m, więc ok fajnie jest jak nic się nie dzieje... - jak miałem incydent swoim dronem i chciałem skorzystać z ubezpieczenia OC - pierwsze pytanie ubezpieczalni było o zgodę lotniska wojskowego... - więc panowie... sorry.... mi tej jeden telefon tamtego dnia zaoszczędził ok 6.000zł
Pas asfaltowy nam nie potrzebny a jeśli wierzysz, Szczurkowi, że dla 5 osób powstrzymuje się od sprzedaży terenu to gratuluję... szybciej sprawdził bym kto jest właścicielem działki... ale już nie mieszajmy w to polityki.
Nawiazujac do konca Twojego postu ... to troche zniechacajacy ton

ale spoko, trzeba miec dystans zarowno w czytaniu jak i w pisaniu

Ad1. Co do FiS to masz 100% - nie chcialem sie rozpisywac w tym temacie i poszedlem w skrot myslowy informowania FIS ze zwolniles wlasnie strefe, liczac ze przeciez wszyscy beda wiedzieli o co chodzi
Ad2. Tym bardziej ze wczesniej opisalem sytuacje "wiezy" z kontrolerem lotow z lotniska Babiedoly ktory sie pofatygowal po pracy.
Ad3. Ja odnosze wrazenie ze to bardziej problem ich niecheci do Copterowcow (szegolnie tych wiekszych) - obawiam sie ze w ich oczach "to nie jest modelarstwo". Osobiscie nie spotkalem sie z zadnym negatywnym zachowaniem z ich strony, raczej z zyczliwym lub obojetnym. Ale latam samolotami wiec moze jestem "taki swoj, tylko troche dziwak (fpv)". Swoja droga to dwa inne swiaty, tam nie ma na pokladzie fpv, czy kontrolera lotu i jak napisalem wczesniej wspolna plaszczyna jest tylko to ze tez latasz czyms ze skrzydlami.
Ad4. Zycie pokazuje ze do czasu kiedy nie robisz nic glupiego + wciaz masz szczescie , to
sie udaje.. Wiem ze na papierze strefa jest od 0m ale latamy w powierzu a nie na papierze. Formalnosc formalnoscia a zycie zyciem. Argument kontrolera byl taki ze w tym miejscu przy podejscu do lotniska obowiazkowe jest urzymanie wysokosci ponad 300m, poza tym ze to nie sa rutynowe drogi podejscia nawet dla helikopterow i o ile nie ma jakiegos "zadanie" nic tu nie moze znalezc sie ponizej 300m.
(nie chce filozofowac powtarzam tylko co mowil). A co do firm ubezpieczeniowych to normalna procedura "sprawdz wszyskie warunki ktore nie maly wplywu na incycent ale mogly byc niedopelnione-moze uda sie nie wyplacic ubezpieczenia". Ciesz sie ze nie latales minute po zachodzie slonca bo gdyby byl na to jakis przepis tez by Ci odmowili

. Ale zeby bylo jasne, uwazam ze trzeba zglaszac.
Piszesz ze "asfaltowy nam nie potrzebny" - nie tylko copterami zyje czlowiek. Szczurkowi nie wierze , jest poprostu wiele grup ludzi zrzeszonych pod roznymi stowarzyszeniami, ktore chca by ten teren pozostal rekreacyjny. W tej sytuacji sprzedac go deweloperowi i wziac ekstra do kieszeni, wywolalo by za duza burze, ,nie tylko ludzi lokalnie, ale ludzi z calej Gdyni ktorzy specjalnie przyjezdzaja samochodami wlasnie tutaj.
Co do modelarzy to oczywiscie ze Szczurek nie kocha "5 osob", ale lepiej dopisac sobie w osiagniecia kolejnej kadencji prezydenckiej "W dobie tak dynamicznego rozwoju dronow , Gdynia jako pierwsze innowacyjne miasto wspierajace rozwoj i nowoczesne technologie, wybudowalo dla mieszkancow wlasne dedykowane lotnisko dla UAV" , niz "kolejny skate park", "jeszcze jeden fitnes park"
Kuczy - czy w
http://www.uavotrojmiasto.pl/ latacie tez samolotami ? Ja celuje w wieksze zasiegi, przynajmniej przyszlosciowo