Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 maja 2022, 01:40

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 01 kwie 2021, 15:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4535
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
https://fpvsampa.com/what-happens-with-frsky/

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 kwie 2021, 19:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 2070
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
A taki fajny był to system...
Szkoda.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 kwie 2021, 08:03 
Offline

Rejestracja: środa 23 wrz 2020, 19:13
Posty: 39
Lokalizacja: Słubice
Troche namieszali, to prawda. Ostatni update jaki zrobiłem to Flex firmware do modułu R9M i kilku odbiorników R9mini. Poza tym mam 5cali na r-xsr. Mam na kompie stary firmware do kilku innych też. I tyle. Wszystko działa, więc nic nie ruszam. Co dalej jak przyjdzie zmienic system? Nie mam pojecia. Moze tylko modul crossfire zamiast R9, albo nowa apka. Poki wszystko smiga, jest ok.

Wysłane z mojego LLD-L31 przy użyciu Tapatalka

_________________
fx-61, nt evo, halo archon, mobula7


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 kwie 2021, 10:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4535
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
No i tu jest właśnie problem, jak kupisz ich nowe radio to musisz zmienić fw we wszystkich odbiornikach co jest sporym problem jak go masz zapakowanego w piankę albo w copterze.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 kwie 2021, 10:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9559
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
No i tu jest właśnie problem, jak kupisz ich nowe radio to musisz zmienić fw we wszystkich odbiornikach co jest sporym problem jak go masz zapakowanego w piankę albo w copterze.

Nie zwalaj na FrSky winy za to ze nie pomyslales zeby tak umiescic odbiorniki zeby byla mozliwosc ich aktualizacji...

Kup sobie odbiorniko ACCESS z OTA nie bedziesz mial pozniej problemu ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 kwie 2021, 10:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4535
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Wiesz co, w niektórych modelach nie ma po prostu miejsca, a od producenta bym po prostu oczekiwał kompatybilności. O ile D8 rozumiem, że można poświęcić to dla D16 v1 nie ma usprawiedliwienia.
Nie wiem czy jest inny producent RC, który tak traktuje klientów.

Pozatym pamiętaj, że radia z ACCESS na początku nie obsługiwały D16 wcale (dlatego w innym wątku się zdzwiłem jak o tym napisałeś)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 kwie 2021, 10:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9559
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
Pozatym pamiętaj, że radia z ACCESS na początku nie obsługiwały D16 wcale (dlatego w innym wątku się zdzwiłem jak o tym napisałeś)

Ale obsluguja, wiec co bylo na poczatku niewiele do tematu wnosi. Mozliwosc aktualizacji powinienes miec zawsze, bo w firmware zdarzaja sie bledy.

Ja wiem ze prowadzisz tu swoja mala any-FrSky krucjate, ale moza pora juz sie z tego otrzasnac, zaktualizowac odbiorniki, dac spokoj i po prostu latac? :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 kwie 2021, 10:27 
Offline

Rejestracja: środa 23 wrz 2020, 19:13
Posty: 39
Lokalizacja: Słubice
OTA to jest rozwiązanie, tylko że drogie. Po przejsciu na ACCESS, jaka jest pewnosc ze i tego nie zarzucą jakims updatem? Poki co dla mnie to nie problem. Rozwazam zakup kilku zapasowych r9mini i r-xsr, i korzystanie na starym i bezproblemowo dzialajacym ACCST v1i Flex. Powinno starczyc na kilka lat. A co potem? A kto to wie...

Łatwo winic kogos, ze ciezko wyciagnac odbiornik do update'u albo zmiany na ACCESS, tylko ze to nic nie zmienia. Frsky sie wypieło na ludzi, i OPEN TX zmienia na zamkniete srodowisko. Jak to bedzie im sluzylo? Czas pokaże.

Pozdro i wesolego jajka!!!

Wysłane z mojego LLD-L31 przy użyciu Tapatalka

_________________
fx-61, nt evo, halo archon, mobula7


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 kwie 2021, 11:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12937
Lokalizacja: Mikoszewo
illmor pisze:
jaka jest pewnosc ze i tego nie zarzucą

Stuprocentowa. Świat nie stoi w miejscu i nie wiem na podstawie czego ktokolwiek się spodziewa że akurat dla niego stanie.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 kwie 2021, 12:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4535
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
illmor pisze:
OTA to jest rozwiązanie, tylko że drogie
Rozwazam zakup kilku zapasowych r9mini i r-xsr



Sprawdz ile kosztuje crossfire nano i pomyśl :)
Z tego powodu przestałem kupować odb FrSky (no dobra do klasyznych samolotów jeszcze parę mam.

Verid pisze:
Stuprocentowa. Świat nie stoi w miejscu i nie wiem na podstawie czego ktokolwiek się spodziewa że akurat dla niego stanie.

Wiesz nadajniki Spekrum wciąż pozwalają na zbindowanie z DSM-2. Więc nie wiem dlaczego FrSky uważa, że jest inne.

A najbardziej wq... jest gdy kupujesz topowe radio, a po roku się dowiadujesz, że powinieneś kupić nowe.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 kwie 2021, 12:18 
Offline

Rejestracja: środa 23 wrz 2020, 19:13
Posty: 39
Lokalizacja: Słubice
Rozważałem crossfire ( micro tx +3 odbiorniki), ale musiałbym troche gratów sprzedać najpierw. Poki co nie cisnie mnie na zmiane. Frsky qx7 pozwala na wiecej niz potrzebuje, reszta tez smiga. Mam nadzieje ze jeszcze przez jakis beda dostepne odbiorniki pod ACCST v1 i R9 pod Flex. Bede sie martwil jak to sie zmieni.

Nie zmienia to faktu, ze niektore decyzje FRSKY mozna uznac za "kontrowersyjne" lub takie, ktore nie sprowadza do nich nowych uzytkownikow, lub zniecheca tych, ktorzy maja teraz decyzje: co dalej?

Wysłane z mojego LLD-L31 przy użyciu Tapatalka

_________________
fx-61, nt evo, halo archon, mobula7


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 kwie 2021, 13:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4535
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Tak długo jak będą w sprzedaży poprzednie odbiorniki to nie będzie problemu, na szczęści jest do nich dostępny fw, choć nie ma już poprawek błedów.
Alternatywą jest wymiana Q7 na T16S

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 kwie 2021, 13:47 
Offline

Rejestracja: środa 23 wrz 2020, 19:13
Posty: 39
Lokalizacja: Słubice
Wymiana radia to zadne rozwiazanie, dopoki korzystasz z odbiornikow Frsky. QX7 mi pasuje. Jak juz to wymiana na zestaw TBS crossfire ( moduł, odbiorniki i mod pod qx7). Ale to moze za jakis czas

Wysłane z mojego LLD-L31 przy użyciu Tapatalka

_________________
fx-61, nt evo, halo archon, mobula7


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 kwie 2021, 14:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12937
Lokalizacja: Mikoszewo
pma_ pisze:
Wiesz nadajniki Spekrum wciąż pozwalają na zbindowanie z DSM-2

No patrz, a nowe futaby na 35MHz już chodzić nie chcą, PCM czy nie.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 kwie 2021, 16:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9559
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
Tak długo jak będą w sprzedaży poprzednie odbiorniki to nie będzie problemu, na szczęści jest do nich dostępny fw, choć nie ma już poprawek błedów.

Po co Ci poprawki bledow skoro i tak nie jestes w stanie zaktualizowac swoich odbiornikow? :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.