Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 03 mar 2021, 06:14

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 31 gru 2015, 00:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2183
Lokalizacja: Opole
Moje pomiary już zakończone a Power Meter wędruje dalej.
Wyniki tutaj: viewtopic.php?f=2&t=32689

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=46147


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 sty 2016, 15:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1331
Lokalizacja: Berlin
Może jakiś admin by połączył posty z wynikami i dyskusje wydzielil tutaj i podpial by nie szukać? Łącznie z tematem co Waszka podlinkował.

Wysłane z mojego Galaxy S5

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 sty 2016, 01:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9042
Lokalizacja: Polska
Korzystajac z RCPowerMetera od Rybskee zrobilem pomiary mini VTXa 5.8GHz/600mW z BG:
http://www.banggood.com/Boscam-32CH-5_8 ... 72369.html

SKU214809_4.jpg
SKU214809_4.jpg [ 37.88 KiB | Przeglądany 2421 razy ]


Po podlaczeniu i zrobieniu pomiarow po pelnym nagrzaniu sie VTXa okazalo sie ze moc na najgorszym z kanalow wynosi zaledwie 215,44 mW. Jak sie okazalo winne bylo niedbale zaprojektowane chlodzenie, a konkretnie brak styku miedzy chipami a metalowa obudowa sluzaca za radiator (tak samo jak w tym poscie z RCG). Podobnie jak autor posta dodalem 2mm termopada co zdecydowanie poprawilo sytuacje i przy pelnym nagrzaniu moc na najlepszym z kanalow bez chlodzenia przy temperaturze 45 stopni wynosila 432,88mW (czyli 72% mocy deklarowanej), a z chlodzeniem (ja uzylem malego wiatraczka, ale ustawienie tak aby byl owiewany przez smigla bedzie pewnie rownie skuteczne) przy temperaturze 32 stopni wynosila 515,37mW (czyli 86% deklarowanej). Tabela podsumowuje wyniki pomiarow, zas wykres przedstawia zmierzona moc posortowana po czestotliwosci kanalu (jak widac najlepiej jest posrodku, najgorzej przy koncu zakresu)

bos600_wyniki_1.png
bos600_wyniki_1.png [ 142.38 KiB | Przeglądany 2421 razy ]


bos600_wykres_1.png
bos600_wykres_1.png [ 8.02 KiB | Przeglądany 2421 razy ]


Podczas pomiarow stalo sie jasne ze moc jest odwrotnie proporcjonalna do temperatury i dla najlepszego kanalu wynosila od 635,38mW (106%) przy 25 stopniach do 389,68 (65%) przy 50 stopniach (owinalem nadajnik kaptonem zeby troszke go przypiec). Tabelka i wykres obrazuja wyniki.

bos600_wyniki_2.png
bos600_wyniki_2.png [ 26.06 KiB | Przeglądany 2421 razy ]


bos600_wykres_2.png
bos600_wykres_2.png [ 5.96 KiB | Przeglądany 2421 razy ]


Podsumowujac, BOS600 nie jest taki najgorszy, ale koniecznie trzeba dodac termopada i zapewnic mu porzadne chlodzenie.

EDIT: Wyniki dla ImmersionRC 600mW
http://www.banggood.com/ImmersionRC-600 ... 25813.html

SKU133460.jpg
SKU133460.jpg [ 47.75 KiB | Przeglądany 2421 razy ]


Maksymalna moc osiagnieta bez chlodzenia: 681,29mW (114% mocy deklarowanej)
Maksymalna moc osiagnieta z chlodzeniem: 756,46mW (126% mocy deklarowanej)
Maksymalna moc osiagnieta na zimno zaraz po uruchomieniu: 839,93mW (140% mocy deklarowanej)

imrc600_wyniki_1.png
imrc600_wyniki_1.png [ 66.36 KiB | Przeglądany 2421 razy ]


imrc600_wykres_1.png
imrc600_wykres_1.png [ 5.84 KiB | Przeglądany 2421 razy ]


Podobnie jak w przypadku BOS600 moc jest odwrotnie zalezna od temperatury, ale nadajnik jest bardzo stabilny i trzyma (a nawet przewyzsza) moc deklarowana w pelnym zakresie temperatur.

imrc600_wyniki_2.png
imrc600_wyniki_2.png [ 21.32 KiB | Przeglądany 2421 razy ]


imrc600_wykres_2.png
imrc600_wykres_2.png [ 6.03 KiB | Przeglądany 2421 razy ]


Wniosek - warto chlodzic!

Miernik jedzie jutro do Pietha.


Ostatnio zmieniony piątek 30 gru 2016, 13:09 przez pawelsky, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 09:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 lut 2014, 11:53
Posty: 1841
Lokalizacja: Poznań
Miernik dotarł i wziąłem się nareszcie do jakiejś roboty ;-)
Najpierw nadajniki 200mW
Obrazek

Boscam TS351 http://www.banggood.com/Boscam-FPV-5_8G ... 73198.html zmierzyłem dwa i wyszło tak
Pierwszy od 222mW do 287mW drugi miał max 306mW oba na tych samych kanałach 1 i 5 sprawdziłem czy zasilanie ma związek z mocą ale wyniki na 2S i 3S są identyczne.

Obrazek


TS5823 był dokładnie mierzony przez Kamila, ale mam ten z wyjściem 5V i na kanale 4 wyszło 287mW http://pl.aliexpress.com/item/New-Arriv ... 81976.html

Obrazek

ET200 http://www.banggood.com/Eachine-ET200-5 ... 72618.html na kanale 4 195mW

Obrazek

Mierząc każdy kanał czekam na wynik około 5min bo w każdym przypadku początkowe wskazania są zawyżone, tłumienie 30db, przy mocnym zagrzaniu się nadajników moc spada o 10-20mW ale to pomiary biurkowe więc brak chłodzenia.

Mój ulubiony TS353 400mW który przeżył prawie wszystko http://www.banggood.com/FPV-5_8G-400mW- ... 73439.html na kanale 4 pokazał 497mW

Obrazek

Dal 600 z kształtownikiem aluminiowym który robi za radiator http://www.banggood.com/DAL-TX600-FPV-5 ... 58539.html na kanale 4 trzymał długo pow 600mW po osiągnięciu temperatury maksymalnej spadło do 572mW ale w warunkach bez chłodzenia więc można przyjąć że ma tą deklarowaną.

Obrazek

Jeżeli to ma jakieś znaczenie to oprócz TS351 200mW wszystkie nadajniki miały podłączone kamery, bo już są w lub na modelach.


Pozostał jeszcze TS532 500mW linku nie podaję bo na BG nie ma w sprzedaży a namnożyło się mnóstwo klonów

Tu, nie specjalnie wierzę w ten wynik

Obrazek

więc podam wyniki pomiarów z FPVlab

Obrazek

Jutro wysyłam miernik do Cobry

_________________
Wszystko co lata, jeździ, pływa no i ... kobieta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 sty 2016, 18:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 mar 2011, 14:23
Posty: 918
Lokalizacja: Głogów
pawelsky pisze:
Podsumowujac, BOS600 nie jest taki najgorszy, ale koniecznie trzeba dodac termopada i zapewnic mu porzadne chlodzenie


Też widziałem ten temat na rcg i dałem termopada z regla jednak nic to nie pomogło , pasta arctic ceramic też nic nie daje . Jakaś felerna sztuka . A może coś w tym jest że dostałem go zamiast 250mW kupionego w surveilzone za 16.99 $.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 sty 2016, 18:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9042
Lokalizacja: Polska
Marciniasty pisze:
pawelsky pisze:
Podsumowujac, BOS600 nie jest taki najgorszy, ale koniecznie trzeba dodac termopada i zapewnic mu porzadne chlodzenie


Też widziałem ten temat na rcg i dałem termopada z regla jednak nic to nie pomogło , pasta arctic ceramic też nic nie daje . Jakaś felerna sztuka . A może coś w tym jest że dostałem go zamiast 250mW kupionego w surveilzone za 16.99 $.

A patrzyles jakie chipy byly w srodku, to powinno dac odpowiedz na pytanie jaka tak naprawde moze byc jego deklarowna moc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 sty 2016, 18:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 15 cze 2014, 16:02
Posty: 219
Lokalizacja: Mielec/Rzeszów
Co prawda mierzone agilent power meter (czyli z lepszą dokładnością) ale mój ts5823 z BG wyniki miał takie
Obrazek

et200 też będę badał w wolnej chwili (podzielę się również)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 sty 2016, 18:30 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lut 2010, 17:24
Posty: 309
Lokalizacja: Racibórz
..200...-300 Wat kurcze chciałbym mieć taki nadajnik :shock: :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 sty 2016, 18:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 15 cze 2014, 16:02
Posty: 219
Lokalizacja: Mielec/Rzeszów
Krystek pisze:
..200...-300 Wat kurcze chciałbym mieć taki nadajnik :shock: :mrgreen:


zapomniałem dodać, bo badaniach ustawiłem na kanał z 320mW i spalił się po kilku sekundach (reklamacja uwzględniona)
później przesiadka na et200 i do tej pory śmiga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 sty 2016, 18:41 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lut 2010, 17:24
Posty: 309
Lokalizacja: Racibórz
żartowałem wiem że w tabeli powinno być mW a nie (W)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 sty 2016, 13:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 mar 2011, 14:23
Posty: 918
Lokalizacja: Głogów
pawelsky pisze:
Marciniasty pisze:
pawelsky pisze:
Podsumowujac, BOS600 nie jest taki najgorszy, ale koniecznie trzeba dodac termopada i zapewnic mu porzadne chlodzenie


Też widziałem ten temat na rcg i dałem termopada z regla jednak nic to nie pomogło , pasta arctic ceramic też nic nie daje . Jakaś felerna sztuka . A może coś w tym jest że dostałem go zamiast 250mW kupionego w surveilzone za 16.99 $.

A patrzyles jakie chipy byly w srodku, to powinno dac odpowiedz na pytanie jaka tak naprawde moze byc jego deklarowna moc.


Sprawdzałem tam była końcówka mocy 28dbi czyli coś ok 600mW . Gdzieś czytałem że one chodzą na 5v , muszę sprawdzić czy przypadkiem nie ma 3,3v jak w słabszej wersji .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 sty 2016, 00:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9042
Lokalizacja: Polska
Marciniasty pisze:
Sprawdzałem tam była końcówka mocy 28dbi czyli coś ok 600mW

Masz na mysli RTC6671?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 sty 2016, 12:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 mar 2011, 14:23
Posty: 918
Lokalizacja: Głogów
W moim siedzi RTC6659 .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 sty 2016, 12:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9042
Lokalizacja: Polska
Marciniasty pisze:
W moim siedzi RTC6659 .

Czyli taki samo jak w moim (i tak, wg speka sa na 5V). A skad Ci wyszlo te 28dbi?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 sty 2016, 01:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 mar 2011, 14:23
Posty: 918
Lokalizacja: Głogów
28dbm z datasheta czyli parametry papierowe a w realu ledwo ponad 200mW.

Edit : moja wina sprawdzilem jeszcze raz i jest 23dbm a na telefonie się zlało i wyglądało jak 28 ;/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.