Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 17 maja 2022, 12:55

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 13 maja 2022, 21:50 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 09 maja 2022, 17:22
Posty: 8
Lokalizacja: Pomorskie
Witam serdecznie,

chciałbym podłączyć do mojego drona kamerę sportową. Zakupiłem gimbala dwu osiowego i mam pewien problem. Gimbal jest na 12V czyli 3S, mój dron lata na 4S. Czy są jakieś regulatory napięcia do zakupu przygotowane na taką sytuację?

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 maja 2022, 08:02 
Offline

Rejestracja: wtorek 23 cze 2015, 10:48
Posty: 10
Przetwornica step down ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 maja 2022, 09:57 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 paź 2019, 20:21
Posty: 27
Lokalizacja: Białogard
A z jakiej płytki dystrybucji prądu korzystasz w swoim dronie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 maja 2022, 12:01 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 09 maja 2022, 17:22
Posty: 8
Lokalizacja: Pomorskie
Cześć, aż musiałem sprawdzić co to znaczy płytka dystrybucji :)

Jest taka kwadratowa pcb z której są rozdzielone wszystkie napięcia na regulatory, sterownik to arducopter 2.6 a gimbal to taki chiński 2 osiowy, wczoraj udało mi się w nim zaktualizować oprogramowanie, pobrałem z tej strony:
https://www.basecamelectronics.com/downloads/8bit/

Tak sobie pomyślałem, że sam zbuduję taki stabilizator, to 10 minut roboty o ile będę wiedział jaki prąd w czasie pracy pobiera gimbal.
Nie widzę nic takiego w specyfikacji.

Wczoraj walczyłem z tą aktualizacją, okazało się że musi być stara java. Dziś spróbuję go skalibrować i odpalić na zasilaczu zewnętrznym 12V.


w.jpg
w.jpg [ 25.29 KiB | Przeglądany 248 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 maja 2022, 12:02 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 09 maja 2022, 17:22
Posty: 8
Lokalizacja: Pomorskie
Płytka do rozdzielenia napięcia.


pobrane.jpg
pobrane.jpg [ 6.1 KiB | Przeglądany 247 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 maja 2022, 12:07 
Offline

Rejestracja: sobota 17 sie 2019, 08:00
Posty: 53
Lokalizacja: Okup Mały


Maly94 pisze:
Witam serdecznie,

Gimbal jest na 12V czyli 3S, mój dron lata na 4S. Czy są jakieś regulatory napięcia do zakupu przygotowane na taką sytuację?

Pozdrawiam


Wpisz w google "BEC 12V"

_________________
X-UAV mini talon eLeReS i vtx 1.2GHz
TBS source one 7 inch ELRS 868 i vtx 5.8 GHz + GPS
TBS source one 5 inch ELRS 868 i vtx 5.8 GHz + GPS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 maja 2022, 12:52 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 09 maja 2022, 17:22
Posty: 8
Lokalizacja: Pomorskie
Super dzięki, znalazłem.

Używał ktoś z Was podobnego gimbala? chodzi mi o to ile on potrzebuje prądu.


ddd.jpg
ddd.jpg [ 31.56 KiB | Przeglądany 234 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 maja 2022, 14:03 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 paź 2019, 20:21
Posty: 27
Lokalizacja: Białogard
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana płytki pdb na taką z bec 12 i 5 volt. https://ae01.alicdn.com/kf/Hf0085786f24 ... .jpg_.webp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 maja 2022, 15:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 09 maja 2022, 17:22
Posty: 8
Lokalizacja: Pomorskie
Dobrze, kupię i wymienię tylko najpierw poznam jaki potrzebuję prąd.

Pytanie czy sterownik arducopter radzi sobie z tym jak w dronie z sześcioma wirnikami jeden się uszkodzi?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 maja 2022, 19:29 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 paź 2019, 20:21
Posty: 27
Lokalizacja: Białogard
Radzi sobie doskonale. Jeżeli jeden silnik ulegnie awarii dronem normalnie wylądujesz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 maja 2022, 22:32 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 09 maja 2022, 17:22
Posty: 8
Lokalizacja: Pomorskie
Właśnie w tygodniu miałem awarię i dron nie był stabilny. Jeden silnik przestał się kręcić. Właśnie tą awarię teraz muszę zdiagnozować, chyba padł regulator napięcia.

Uczę się latać więc nie wznoszę się na więcej niż 4 metry, po lądowaniu awaryjnym nic się nie uszkodziło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 maja 2022, 07:35 
Offline

Rejestracja: sobota 17 sie 2019, 08:00
Posty: 53
Lokalizacja: Okup Mały


Maly94 pisze:
chodzi mi o to ile on potrzebuje prądu.

Masz multimetr? jak nie to zobacz ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=uDUYdPFdCQY lub ten wątek https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... er/page686 Jaka jest masa kemery?

_________________
X-UAV mini talon eLeReS i vtx 1.2GHz
TBS source one 7 inch ELRS 868 i vtx 5.8 GHz + GPS
TBS source one 5 inch ELRS 868 i vtx 5.8 GHz + GPS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2022, 22:08 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 09 maja 2022, 17:22
Posty: 8
Lokalizacja: Pomorskie
oskare2345 pisze:
Maly94 pisze:
chodzi mi o to ile on potrzebuje prądu.

Masz multimetr? jak nie to zobacz ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=uDUYdPFdCQY lub ten wątek https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... er/page686 Jaka jest masa kemery?


Dzięki za materiały. Dobrałem odpowiedni stabilizator.

Teraz pytanie odnośnie mojego uszkodzonego silnika. Sprawa wygląda następująco, wydaje mi się, że silnik jest sprawny więc podejrzenie spada na regulator simonk 30A. Można go wymienić 1 do 1 czy też trzeba go w jakiś sposób programować?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.