Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 06 gru 2021, 16:08

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 196, 197, 198, 199, 200
Autor Wiadomość
Post: piątek 22 sty 2021, 11:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 1013
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Ok, dziękuje.

Editi:Zbig a czy w takim wypaku mogę do złącza GPS na AP podpiąć eleresa tak żeby szła telemetria, potrzebny jest jakiś rezystorek czy można bezpośrednio

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2021, 23:05 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 paź 2013, 20:16
Posty: 34
Lokalizacja: Łódź
Dzień dobry,

Podłączenie RSSI po IBUS/UART:
Jestem posiadaczem tego OSD (płytka 2.1), przeczytałem instrukcję, przeszukałem źródła, ale wciąż brakuje mi jednej informacji.
Mój odbiornik nie posiada bezpośredniego wyjścia (pinu) RSSI - obsługuje natomiast iBus/sBus/UART/PPM. Nie posiadam jeszcze modułu autopilota, więc nie mam "kanapki" z dostępnym wejściem sBus. Jednocześnie widzę, że w samym OSD udostępniony jest port UART oraz wejścia analogowe.

Czy bazując na tych zasobach jest droga by przekazać informację RSSI do OSD (bez rozbierania odbiornika / pobierania statusu z diody LED).
Jeżeli temat wymaga dalszego zgłębienia proszę o wskazówkę gdzie szukać i jaką drogą iść. Ewentualnie myślałem by przenieść to na jakieś urządzenie zewnętrzne - np. dekorder sBus-PWM z wyjściem RSSI (niestety nie znam takiego produktu).

Odbiornik to FlySky FTR10 (z zestawu aparatury Paladin PL18).

Wpływ silnika/regulatora na pracę OSD/Autopilota:
Dysponuję dość małą ilością miejsca w modelu - obecny rozkład powoduje, że OSD (w przyszłości też AP) jest 7cm od silnika i graniczy odległością 1cm od skraju płytki regulatora.

:arrow: Czy takie rozmieszczenie może wpłynąć negatywnie na pracę OSD/AP?
:arrow: Czy ewentualnie umieszczając je w pobliżu wspomnianego regulatora/silnika warto zastosować ekranowanie - np. przez przedzielenie regulatora i OSD/AP płytką oklejoną taśmą do ekranowania?
:arrow: Czy zastosowanie innych materiałów nieprzepuszczających fal elektromagnetycznych jest wskazane (jeżeli tak proszę o wskazówkę czego użyć)?

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 mar 2021, 21:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2241
Lokalizacja: Warszawa
arek2081 pisze:
Ok, dziękuje.

Editi:Zbig a czy w takim wypaku mogę do złącza GPS na AP podpiąć eleresa tak żeby szła telemetria, potrzebny jest jakiś rezystorek czy można bezpośrednio


Możesz podpiąc tylko Tx z GPS-a do Rx eleres-a, może być bezposrednio.

bpetera pisze:
Dzień dobry,

Podłączenie RSSI po IBUS/UART:
Jestem posiadaczem tego OSD (płytka 2.1), przeczytałem instrukcję, przeszukałem źródła, ale wciąż brakuje mi jednej informacji.
Mój odbiornik nie posiada bezpośredniego wyjścia (pinu) RSSI - obsługuje natomiast iBus/sBus/UART/PPM. Nie posiadam jeszcze modułu autopilota, więc nie mam "kanapki" z dostępnym wejściem sBus. Jednocześnie widzę, że w samym OSD udostępniony jest port UART oraz wejścia analogowe.

Czy bazując na tych zasobach jest droga by przekazać informację RSSI do OSD (bez rozbierania odbiornika / pobierania statusu z diody LED).
Jeżeli temat wymaga dalszego zgłębienia proszę o wskazówkę gdzie szukać i jaką drogą iść. Ewentualnie myślałem by przenieść to na jakieś urządzenie zewnętrzne - np. dekorder sBus-PWM z wyjściem RSSI (niestety nie znam takiego produktu).

Odbiornik to FlySky FTR10 (z zestawu aparatury Paladin PL18).

Wpływ silnika/regulatora na pracę OSD/Autopilota:
Dysponuję dość małą ilością miejsca w modelu - obecny rozkład powoduje, że OSD (w przyszłości też AP) jest 7cm od silnika i graniczy odległością 1cm od skraju płytki regulatora.

:arrow: Czy takie rozmieszczenie może wpłynąć negatywnie na pracę OSD/AP?
:arrow: Czy ewentualnie umieszczając je w pobliżu wspomnianego regulatora/silnika warto zastosować ekranowanie - np. przez przedzielenie regulatora i OSD/AP płytką oklejoną taśmą do ekranowania?
:arrow: Czy zastosowanie innych materiałów nieprzepuszczających fal elektromagnetycznych jest wskazane (jeżeli tak proszę o wskazówkę czego użyć)?

Pozdrawiam


Sam SBUS nie ma w sobie informacji RSSI, ale niektóre odbiorniki potrafią wysłać wartość RSSI jako stan jednego wybranego kanału RC, i to jest obslugiwane przez autopilota/OSD. Sprawdź w instrukcji swojego odbiornika czy ma taką funkcję.

Powinieneś ustawić w menu serwisowym źrodło kursu na GPS i nie będzie problemów, nic nie musisz ekranować.
Pamiętaj, że do zasilania autopilota/serw musisz mieć BEC impulsowy o sporej wydajności (min 3A), bo stabilizacja mocno "pracuje" serwami i zwykły BEC z regulatora obrotów może się przegrzać.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 kwie 2021, 16:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 753
Lokalizacja: Warszawa
Co oznacza/sygnalizuje literka G na OSD. Wydaje mi się , że jej wcześniej nie miałem :shock:

Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG [ 74.39 KiB | Przeglądany 2494 razy ]

_________________
Pozdrawiam Darek
NAZA MLITE , Sky Cruiser 2400 GEMINI 3200]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 kwie 2021, 18:48 
Offline

Rejestracja: środa 24 paź 2012, 19:50
Posty: 170
Lokalizacja: Rusiec/Bełchatów
Jak płytka wykrywa drgania modelu powyżej jakieś wartości wtedy sygnalizowane jest to symbolem G potem 2G i 3G, reasumując coś Ci generuje drgania (śmigło, napęd)
PS. znalazłem w instrukcji autopilota https://www.pitlab.pl/osd/download/AP_KrokPoKroku.pdf strona 3

_________________
Turnigy 9x +eleres mod
SW 1900, Legwan
AP i OSD Zbig&Pitlab, KFC32 + OSD
Sony600tvl + Fox1500


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 kwie 2021, 21:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2241
Lokalizacja: Warszawa
Nie, "G" w polu kursu to informacja, że źródłem informacji o kursie jest GPS. "M" oznacza że magnetometr"

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 kwie 2021, 21:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 21:43
Posty: 61
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Wibracje wyświetlane zaraz za nickiem użytkownika i wyglądają np tak: saticzek 2g! (z wykrzyknikiem)

_________________
Modelarz...."Wymierający gatunek"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 kwie 2021, 22:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 753
Lokalizacja: Warszawa
Zbig pisze:
Nie, "G" w polu kursu to informacja, że źródłem informacji o kursie jest GPS. "M" oznacza że magnetometr"



Dzięki za wyjaśnienie :-) to jakaś nowość, wcześniej tego nie było :shock:

_________________
Pozdrawiam Darek
NAZA MLITE , Sky Cruiser 2400 GEMINI 3200]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 kwie 2021, 08:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2241
Lokalizacja: Warszawa
System wciąż się rozwija.
Możesz włączyć/wyłączyć wyświetlanie tego znacznika w designerze layoutów, w polu kompasu opcja [x] show source

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 kwie 2021, 19:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2241
Lokalizacja: Warszawa
Jest już dostępna wersja firmware 2.71e, a w niej z najważniejszych zmian dodano obsługę protokołu MSP/DJI.
Czyli do OSD mozna podłaczyć DJI HD system i w goglach DJI mieć informacje telemetryczne z systemu Pitlab.
Oczywiście tylko te, które są wspierane przez DJI, czyli:
-odległość
-kierunek nna bazę
-Koordynaty GSP, liczba satellitów
-tryb pracy Autopilota
-prędkość GPS,
-wysokość,
-kurs,
-pochylenie, przechył
-prędkość pionowa (ale DJI ma błąd i nie pokazuje ujemnych wartości :-( )
-napięcie baterii i zużyte mAh
-pobierany prąd
-RSSI
W goglach DJI położenie tych elementów odpowiada aktualnie wybranemu layoutowi w OSD.

Poniżej video instrukcja zrobiona przez Milana, który też testował to połączenie

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 paź 2021, 12:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 1013
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Panowie, przestał działać mi odometr, po locie cały czas jest ten sam dystans, jakiś pomysł jak to rozwiązać ?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 paź 2021, 20:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2241
Lokalizacja: Warszawa
A jak zmieniasz wartość w FPV_managerze (OSD->setings) to OSD zapamiętuje nową wartość?

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 paź 2021, 22:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 1013
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Zbig pisze:
A jak zmieniasz wartość w FPV_managerze (OSD->setings) to OSD zapamiętuje nową wartość?

Nie sprawdzalem, zobaczę.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 196, 197, 198, 199, 200

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.