Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 12 cze 2021, 12:33

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 879 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 19 kwie 2021, 22:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 13:22
Posty: 1029
Lokalizacja: Zamość i okolice
"doktoryzuje się" w tym poście już od dłuższego czasu :) ale podpowiedzcie proszę bo nie wszystko jest dla mnie jasne:
EDIT pytania są już nie aktualne - po trzecim przeczytaniu 59 stron wątku wykopałem część odpowiedzi ...

KA

_________________
Krzysiek


Ostatnio zmieniony niedziela 25 kwie 2021, 20:19 przez krzysztof21, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 21 kwie 2021, 08:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 992
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Przyszły do mnie wczoraj moduły na 868 przeprogramowaly się bez problemu. Płytkę 1W podłączyłem pod bec teoretyczne miało być 5V faktycznie było 5,28V (sprawdzone po fakcie). Nadajnik popracowała chwilę, pobawiłem się regulacja mocy i nagle zwarcie na zasilaniu modułu nadajnika, płytka delikatnie ciepła od strony pinów. Czy te 0,08V uwaliło by moduł, zasilanie niby max 5,2V?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 23 kwie 2021, 11:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2237
Lokalizacja: Warszawa
Nie powinno się usmażyć. Sprawdź antenę (poprawność lutów, zwarcie itp).
p.s. Też mam uszkodzony moduł 868 - stopień mocy ma zwarcie na zasilaniu.
p.s. Płytka grzeje się w okolicy pinu masy (gnd).

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 05 maja 2021, 15:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 178
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
czy odbiornik qlrs może działać n.p. w szybowcu bez kontrolera korzystając z dekodera PPM np. takiego?


Nowy-8CH-odbiornik-PWM-PPM-SBUS-32bit-enkoder-modu-konwersji-sygna-u-konwerter-napi-cie-wej.jpg_q50.jpg
Nowy-8CH-odbiornik-PWM-PPM-SBUS-32bit-enkoder-modu-konwersji-sygna-u-konwerter-napi-cie-wej.jpg_q50.jpg [ 57.65 KiB | Przeglądany 460 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 06 maja 2021, 08:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 21:43
Posty: 58
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
marcinoc pisze:
czy odbiornik qlrs może działać n.p. w szybowcu bez kontrolera korzystając z dekodera PPM np. takiego?


Tak będzie działał.
Wykorzystaj sbus.

_________________
Modelarz...."Wymierający gatunek"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 06 maja 2021, 09:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 178
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
Qlrs-a trzeba ustawić na 8 kan czy może zostać na 16-tu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 06 maja 2021, 09:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 887
Lokalizacja: Kraków
Tylko upewnij się dwa razy, że failsafe działa w takiej konfiguracji ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 06 maja 2021, 20:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 178
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
z tego co rozumiem wartości kanałów dla failsafe programuje się w programie więc raczej wsio powinno zadziałać.
Dam znać jak wszystko przetestuję, ale zastanawiam się tylko nad zasilaniem: od strony dekodowanego sygnału PPM, czy od strony serw/ESC, czy też wszystko jedno?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 06 maja 2021, 20:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9340
Lokalizacja: Polska
marcinoc pisze:
ale zastanawiam się tylko nad zasilaniem: od strony dekodowanego sygnału PPM, czy od strony serw/ESC, czy też wszystko jedno?

Lepiej od strony serw, bo tam plyna wieksze prady, nie ma sensu przeciagac tego przez cala plytke i (w przypadku tego konkretnego konwertera) przez malutkie przelotki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 879 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.