Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 12 cze 2021, 19:25

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 879 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 06 paź 2020, 13:44 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 cze 2019, 12:18
Posty: 12
piotrn28 pisze:
Witam kolegów

Mam problem z nowszymi wersjami softu
Gdy wgram dowolną wersję 1.9x
bez problemu łączę się Configtoolem,
gdy wgram którąś wersję 2.x, nie mogę się połączyć
Czy coś trzeba zmienić ?
Oczywiście uruchamiam moduł ze zwartym do masy pinem M1


Chodzi zapewne o prędkość transmisji UART, w 2.0 się ona zmieniła, zobacz na stronie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 07 paź 2020, 07:30 
Offline

Rejestracja: środa 19 wrz 2012, 08:04
Posty: 28
Lokalizacja: Wrocław
Dzięki, zamiana RX z AUX pomogła
Powiedzcie proszę czy tez macie takie zakłócenia w aparaturze ?
nawet na połowie mocy kanały lataja ok +_ 2%
a na pełnej mocy taranis zawiesił sie raz
Czy ktoś ekranował wnętrze aparatury, jakąś folia aluminiową ? Czy to da efekt ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 08 paź 2020, 00:00 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 cze 2019, 12:18
Posty: 12
piotrn28 pisze:
Dzięki, zamiana RX z AUX pomogła
Powiedzcie proszę czy tez macie takie zakłócenia w aparaturze ?
nawet na połowie mocy kanały lataja ok +_ 2%
a na pełnej mocy taranis zawiesił sie raz
Czy ktoś ekranował wnętrze aparatury, jakąś folia aluminiową ? Czy to da efekt ?


Moduł nadawczy wyprowadziłem poza aparaturę,
w koszyczku umieściłem tylko zasilanie (małą płytkę - zasilacz impulsowy step-down na 5V)
oraz dałem koralik ferrytowy na wychodzące do modułu nadawczego kable.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 08 paź 2020, 19:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 178
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
Jak to dokładnie powinno wyglądać od strony nadajnika RC bo u mnie w przypadku ustawienia 16-tu kanałów odbiornik przechodzi w tryb fail safe i się resetuje.
Mam radio Turnigy 9XR z softem ER9X wersja softu na fotce 1

Komentarz: wersja softu w radiu
wersja softu.jpg
wersja softu.jpg [ 39.58 KiB | Przeglądany 2265 razy ]


Komentarz: ustawienia radia
ustawienia nadajnika.jpg
ustawienia nadajnika.jpg [ 39.59 KiB | Przeglądany 2265 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 08 paź 2020, 20:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9340
Lokalizacja: Polska
A jak Ty chcesz zmiescic 16 kanalow w 20ms ramce? Potrzebujesz 38.5ms


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 08 paź 2020, 20:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 178
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
ale dostępne mam max. 32,5ms


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 08 paź 2020, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2302
Daj 32,5, W praktyce starczy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 08 paź 2020, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 178
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
zmniejszenie ilości kanałów rozwiąże problem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 08 paź 2020, 21:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9340
Lokalizacja: Polska
marcinoc pisze:
zmniejszenie ilości kanałów rozwiąże problem?

Albo zmniejsz ilosc kanalow, albo zwieksz rozmiar ramki. Wedle potrzeb.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 09 paź 2020, 07:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 178
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
czyli czas całej ramki uzależniony jest od ilości kanałów np dla 8 kan to 8x2 = 16ms a dla 16-tu kan. 16x2= 32ms tak?
a ten trzeci parametr ustawiony u mnie na 100us za co odpowiada?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 09 paź 2020, 08:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9340
Lokalizacja: Polska
marcinoc pisze:
czyli czas całej ramki uzależniony jest od ilości kanałów

Tak

marcinoc pisze:
np dla 8 kan to 8x2 = 16ms a dla 16-tu kan. 16x2= 32ms tak?

Nie bo musisz dodac jeszcze przerwe synchronizacyjna znaczaca dluzsza niz pojedynczy kanal

marcinoc pisze:
a ten trzeci parametr ustawiony u mnie na 100us za co odpowiada?

Szerokosc impulsu rozdzielajacego poszczegolne kanaly


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 20 sty 2021, 17:14 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 lut 2020, 12:04
Posty: 57
Lokalizacja: Gdynia
Panowie doszly mnie sluchy ze od 2-3 miesiacy Ebyte produkuje swoje moduly E32xxx ktore tu wszyscy uzywaja , bez mozliwosci wgrywania firmware. Podobno z koncowka 1B
np Ebyte® E32-433T30D 1B

Czy ktos mogl by to zdementowac / potwierdzic , az mi sie zimno zrobilo jak to uslyszalem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 04 lut 2021, 14:34 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 lut 2020, 12:04
Posty: 57
Lokalizacja: Gdynia
Czesc
Mam pytanie o stabilnosc dzialania QCZEK, na module 433 1W.
latam na 7km skrypt telemeri w Radiomaster TX16S pokazuje mi ok 50db (EZWB interpretuje to jako 50%)
Oba moduly pracuja w trybie na 100mW

Co cyklicznie 5-10 sek mam wibracje ostrzegawcze w radiu " telemetry lost ... telemetry recover" , albo sama pojedyczna wibracja.
Na ziemi lub blisko tez sie to zdarza ale zadko.

Spotkaliscie sie z czyms taklim?
Czy to problem z gubieniem pakietow?
Czy zaklucenia (jezeli tak to po stronie Samolot -> radio)
Czy po prostu taka uroda ?

z gory dziekuje :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 07 lut 2021, 01:23 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 cze 2019, 12:18
Posty: 12
KrisM pisze:
Panowie doszly mnie sluchy ze od 2-3 miesiacy Ebyte produkuje swoje moduly E32xxx ktore tu wszyscy uzywaja , bez mozliwosci wgrywania firmware. Podobno z koncowka 1B
np Ebyte® E32-433T30D 1B
Czy ktos mogl by to zdementowac / potwierdzic , az mi sie zimno zrobilo jak to uslyszalem


Przejrzałem fora, i na rosyjskich forum to potwierdzają :/
Tutaj wpis dotyczący modułu 100mW ale podobnie piszą o module 1W
https://www.rcgroups.com/forums/showpos ... count=4172


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 25 lut 2021, 08:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 178
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
Pytanko odnośnie ekranowania "plecków" nadajnika: łączyć z masą czy zostawić tak jak jest.
Resizer_16142364360770.jpg
Resizer_16142364360770.jpg [ 553.23 KiB | Przeglądany 739 razy ]

Po takim zabiegu przy większych mocach aparatura przestaje szaleć i kanały są już stabilne a serwa przestały drżeć co miało miejsce bez takiego ekranu, w skrajnych przypadkach przy maksymalnej mocy 1W odbiornik się resetował.
Nadal jednak słychać pykanie/ trzeszczenie głośnika w nadajniku, to normalne czy jest na to jakiś patent?


Ostatnio zmieniony czwartek 25 lut 2021, 08:14 przez marcinoc, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 879 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.